Kookboeken

Boekreview: 150 Bars You Need To Visit Before You Die

150 Bars You Need To Visit Before You DieBuiten dat ik graag een cocktail maak vind ik het ook erg leuk om cocktailbars te bezoeken. Ik heb er over de hele wereld al aardig wat gehad. Soms kom je ergens per ongeluk terecht, maar vaak gaat er wel wat speurwerk aan vooraf. Is het dan handig om een boek als ‘150 Bars You Need To Visit Before You Die’ in je verzameling te hebben?

Vormgeving van 150 Bars You Need To Visit Before You Die

150 Bars You Need To Visit Before You Die zou niet misstaan in een mooie eiken boekenkast naast een Winkler Prins encyclopedie met ervoor een Chesterfield bank op een oud Perzisch tapijt. Een stoffen kaft, zwart aan de voorkant en de rug groen en gouden letters geven dit boek een erg luxe uitstraling. Eén die precies past bij het soort cocktailbars dat in het boek voorkomt.

Het gevoel van encyclopedie blijft als je het boek openslaat. Na de inhoudsopgave volgt een kort voorwoord, daarna is het meteen business. Per pagina wordt er een bar weergegeven, inclusief foto van het interieur. Voor hele bijzondere bars is er een extra pagina voor extra foto’s.

150 Bars You Need To Visit Before You Die

The Americas

Bars van Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika worden in het deel The Americas beschreven. Je vindt hier 30 bars van de 150 en New York springt er echt uit met 12 bars. Natuurlijk er gebeurt veel op cocktailgebied in New York, maar er zijn nog meer plekken in de VS en elders in de Americas waar mooie bars zijn die er of heel mooi uit zien of die er toe doen. Beachbum Berry’s in New Orleans staat er in, dat is iets waar ik blij van word, dat Tiki bars weer mogen, maar dat de Smuggler’s Cove in San Francisco er dan niet in staat begrijp ik niet.

Europe

De focus van dit boek ligt duidelijk op Europa gezien het grote aantal bars dat er in dit deel wordt besproken. Dat komt denk ik omdat Jurgen Lijcops, de schrijver, uit België komt. Is dat erg? Ik vind het juist wel fijn omdat op deze manier een hoop van die beschreven bars makkelijk te bezoeken zijn.
Ook hier in dit hoofdstuk weer steden waar heel erg veel bars worden besproken, Londen en Parijs die samen goed zijn voor 32 bars.

Asia en Oceania

Het laatste deel van het boek is voor Azië en Oceanië, waar Hong Kong en Singapore duidelijk de boventoon voeren.

Cocktailrecepten

Tussen de verschillende delen van het boek door vind je een aantal cocktailrecepten als intermezzo. Dit zijn over het algemeen standaard cocktails als de Mai Tai, Daiquiri en Gin & Tonic. De meeste recepten zijn wel interpretaties van de klassiekers. Niets echt spectaculairs, leuk om er eens één uit te proberen.

150 Bars You Need To Visit Before You Die – Conclusie

150 Bars You Need To Visit Before You Die is een schitterend vormgegeven boek. Alles straalt luxe uit, dat begint bij de omslag en gaat door in de inhoud. Jurgen neemt je mee naar zijn 150 bars waarvan hij vindt dat je er geweest moet zijn. Dat kan zijn omdat ze de allerlekkerste cocktails hebben, maar ook de locatie of het verhaal achter de bar kan de reden zijn dat ze in dit boek staan.

Met een groot aantal van de bars in dit boek ben ik het eens dat je ze moet bezoeken. Maar er ontbreken er ook een hoop. De dominantie van steden is daar denk ik debet aan. Ja, in New York, Londen en Parijs gebeurt heel veel op cocktailgebied en er zitten bijzondere bars, maar die zijn er ook op andere plaatsen.

Dit alles neemt niet weg dat als je van mooie bars houdt en van reizen dit een mooie aanwinst is voor in je boekenkast. Ik weet zeker dat wanneer ik in het najaar richting Parijs ga er een aantal van de bars uit dit boek waar ik nog niet geweest ben bezocht wordt.


150 Bars You Need To Visit Before You Die – Jurgen Lijcops
(Engelstalig)
Uitgeverij Lannoo
ISBN: 9789401449120

Verkrijgbaar bij de boekhandel en online ondermeer te koop bij Bol.com.


Dit boek is aan ons beschikbaar gesteld door uitgeverij Lannoo. Voor deze recensie ontvangen we geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.