Brood & Gebak

Rabarbercrumble met aardbeien, walnoot en custard

rabarbercrumbleHet eerste dat ik ooit met rabarber at was een rabarbercrumble. Als ik het zo zeg lijkt het alsof dat heel lang geleden is, maar dat was vorig jaar. Tot die tijd had ik het nog nooit gegeten. Mijn moeder maakte het niet omdat iedereen het te zuur vond en die draden erin hielpen ook niet echt. Die eerste crumble was een openbaring voor mij. Rabarber was lekker en helemaal in een goede crumble met custard erbij.

Dus kon ik rabarberweek niet voorbij laten gaan zonder een recept voor een rabarbercrumble. Ik ben uitgegaan van het recept van de BBC Good Food site, want als er ergens veel rabarber en crumbles worden gegeten dan is het wel in Engeland.  In het originele recept serveren ze de custard er warm bij, ik vind het koud juist lekkerder, je krijgt op die manier een goed contrast tussen warm en koud.

Ik gebruik zelfgemaakte vanillesuiker in mijn crumble, heb je dat nou niet dan kun je altijd een zakje vanillesuiker gebruiken in combinatie met normale suiker.

Rabarbercrumble met aardbeien en walnoot

Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de rabarber:
200 gram rabarber, in stukjes van 2,5 cm gesneden
50 gram aardbeien, in vieren gesneden.
50 gram zelfgemaakte vanillesuiker (of 1 zakje vanillesuiker en 40 gram suiker)
1 eetlepel port

Voor de crumblelaag:
140 gram zelfrijzend bakmeel
85 gram koude boter, in blokjes
⅛ theelepel zout
50 gram rietsuiker
50 gram walnoten, grof gehakt

custard (recept vind je hieronder)

Extra:
bakvorm van ongeveer 25×14 centimeter

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verdeel de rabarber en aardbeien over de bakvorm en strooi de vanillesuiker erover, doe ook de port erbij.

Wrijf voor de crumblelaag de boter en bloem tussen je vingers samen totdat je kruimels krijgt.
Voeg de suiker toe en de walnoten en meng nog even kort door. Verdeel de topping over de rabarber en aardbeien.

Zet de rabarbercrumble 30 minuten in de oven of totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Schep de warme crumble op borden en schenk er de koude custard over.

Custard

Ingrediënten:
300 ml slagroom
3 eidooiers
2 eetlepels suiker
1 theelepel maizena
merg van ½ vanillestokje

Bereiding:
Warm de melk met het vanillemerg op tot net onder het kookpunt.
Meng, in een kom, de suiker met de maizena en de eidooiers.
Giet, onder constant roeren met een garde, voorzichtig de hete room bij de dooiers. Als alles gemengd is mag dit mengsel terug in de pan en weer op laag vuur.
Roer totdat het mengsel dikker wordt. Giet het daarna door een zeef in een schenkkan.
Laat in de koelkast afkoelen.

You Might Also Like

Geen Reacties

    Geef een reactie