Kookboeken

Sweet het bakboek van Yotam Ottolenghi en Helen Goh

SweetGisteren viel ‘Sweet’ bij ons in de bus, het nieuwste boek van Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Na zijn eerdere boeken -onder andere Plenty, Plenty More en Nopi– heeft hij samen met Helen nu een bakboek geschreven.
Evenals bovenstaande boeken is Sweet een plaatje van een boek, 368 bladzijden dik, prachtige foto’s, mooie recepten en bij alle recepten nuttige tips. Deze bevatten hoe lang je het gebak kunt bewaren, welke bakspullen je moet gebruiken en of het noten- of glutenvrij is. Voor de weinige mensen die echt last hebben van gluten is er goed nieuws want bij toeval staan er in Sweet 30 glutenvrije recepten. En dat is best veel wetende dat er zo’n 120 zoete gerechten in dit boek staan.

Yotam en Helen werken sinds 2006 samen, zij vertrok toen uit Australië en ze ontmoetten elkaar voor een van zijn winkels in Londen. Helen kookte eerst hartige gerechten in Notting Hill, een van zijn restaurants, leidde de keuken in Kensington en daarna was ze een groot deel van haar tijd kwijt met het bedenken van gebak, cakes en andere zoetigheden. Yotam begreep toen, dat haar onverzadigbare drang naar perfectie haar naar Engeland had gebracht. Ze zijn een goed koppel en zoals hij zelf zegt heeft zij een bevlogen stempel op de gerechten van zijn restaurants gedrukt.

In het ‘koekjes en biscuits’ hoofdstuk wordt aangegeven, dat deze leuk zijn om te maken, dat het snel en ook gemakkelijk te doen is. Er staan 20 recepten in van pindakaaskoekjes, chocoladekoekjes met banaan en pecannoten tot anzackoekjes.
‘Minicakes’ staan erin, omdat je er volgens de auteurs veel van kan eten, ze zien er leuk uit, ze zijn er in vele vormen en maten en dat maakt het leuk om ze te bakken en daarna op te eten.
De minicakes die beschreven zijn gaan van Perzische liefdescakes, gemaakt met boekweitmeel, Madeleines met saffraan, poederdonsjes (dit is licht gebak waar je de bloem drie keer voor moet zeven) brownies met tahin en halva naar friands met bramen en steranijs.

Een ‘chocoladetaart om mee naar huis te nemen

SweetOok in ‘cakes en taarten’ staan plaatjes van taarten. Ze vinden het bakken van taarten magisch omdat je met een paar basisingrediënten zoveel mooie en lekkere dingen kunt maken.
Voorbeelden in Sweet zijn een druiventaart, cake met banaan, dadels en walnoten, kokostaart met amandelen en bosbessen maar ook een ‘chocoladetaart om mee naar huis te nemen’. Het recept van deze taart verscheen voor het eerst in een artikel over Helen toen ze eigenares was van een café in Melbourne. De taart wordt in de winkels van Ottolenghi verkocht als 4-persoonstaart die men meeneemt en na de maaltijd eet. Overigens staat in het boek een recept voor 12 personen die je 4-5 dagen kan bewaren.

Een bakboek zonder lekkere ‘kwarktaarten’ kan natuurlijk niet. Je vindt er hier heerlijke onder andere een met passievruchten met gekruide ananas, gebakken kwarktaart met ricotta en hazelnoten, limoenkwarktaart met geroosterde aardbeien of een met vijgen, sinaasappel en mascarpone.
Om het taartgedeelte af te sluiten volgt nog een reeks van ‘platte taarten’ in een deegbodem zoals een rabarbergalette met bosbessen, ovengebakken chocoladetaartjes met tahin en sesamkrokant, chau-brûléetaartjes of ananastartelettes met pandan en steranijs.

Als al het bovenstaande niet genoeg is om de zoete trek te stillen dan volgt er ook nog een gedeelte met ‘nagerechten’. Daarin staan dan flensjes, rijstpudding, hete chocoladepudding met limoen, yoghurt-panna cotta met basilicum en aardbeien en bevroren espressoparfait. En als klap op de vuurpijl diverse ijsrecepten. Kortom, mooie desserts om een maaltijd mee af te sluiten.

Zo’n mooi boek vraagt om een mooie afsluiter en die hebben zij gevonden onder het hoofdstuk ‘zoete snoeperijen’.
In foto die de aandacht trekt is die van frambozenlolly’s (gluten- en notenvrij), meringues, truffels, nougat, karamels en als laatste recept Midden-Oosters miljonairsgebak.

Na al dit lekkers volgen nog tips en opmerkingen en een woordenlijst.

Al bladerend krijg je echt zin om te gaan bakken en daarna heel veel te gaan eten. Het hele boek ziet er zoals eerder beschreven uit om te watertanden en je ziet er aan af, dat Yotam, Helen en vele anderen er hard aan gewerkt hebben om tot dit resultaat te komen. Sweet is een welkome aanvulling voor onze bak-, bbq- en kookbibliotheek en we kunnen eigenlijk niet wachten om aan de slag te gaan.

Sweet is onder andere te koop bij je boekhandel en Bol.com.

You Might Also Like

1 Reactie

  • Antwoord
    Liesbeth
    8 september 2017 at 21:26

    Het klinkt echt heel lekker allemaal. Enneh…ik dacht dat het opschrift op Instagram iets te betekenen had maar het zijn de namen. ..

Geef een reactie