Brood & Gebak Koek & Snoep

Pompoen cheesecake brownies, herfst in een brownie

Pompoen cheesecake browniesHet kan nog net, een herfstig receptje voor we vol in kerstmodus gaan en ons storten op kerstmenu’s, kerstcadeau’s en kerstversiering. Een fijn baksel voor een druilerige dag, dat zijn deze pompoen cheesecake brownies. Door de toevoeging van de pompoen, kaneel en nootmuskaat krijg je écht een beetje herfstgevoel verpakt in een brownie. De mascarpone zorgt voor wat aangename frisheid.

In Amerika kun je overal pompoenpuree in blik kopen, wat veel gebruikt wordt om mee te bakken. Hier in Nederland is dat veel minder gangbaar, maar je kunt natuurlijk ook prima zelf pompoenpuree maken. Ik doe dit vaak van halve pompoenen die ik over heb na het maken van een ander recept. Roosteren in de oven, pureren en eventueel een nachtje laten uitlekken in een kaasdoek als je een pompoen hebt met veel vocht.

In juli raakte 7,5 hectare pompoenen van een boer in Onstwedde beschadigd door een plaatselijke hagelbui. De pompoenen werden hierdoor onverkoopbaar, terwijl ze nog wel geschikt waren voor consumptie. Via diverse kanalen werden deze zogenaamde pukkelpompoenen alsnog aan de man gebracht, voor 1 euro per stuk. Vernietigen is zonde! Een deel van de pompoenen werd verkocht bij de Welkoop in Steenwijk, waar mijn ouders in de buurt wonen. En zo eindigde ik met 4 flinke pukkelpompoenen.

Dat vraagt natuurlijk om experimenteren. Ik wilde heel graag nog eens iets zoets maken met pompoen. Ooit bakte ik al eens cake (lekker!), traditionele pumpkin pie (niks voor mij) en glutenvrije muffins (mislukt). In de kast lagen nog wat restjes chocolade, van een ander recept had ik nog mascarpone over en zo ontstonden er pompoen cheesecake brownies.

Pompoen Cheesecake Brownies

Ingrediënten:
voor de pompoenvulling:
120 gram pompoenpuree
115 gram mascarpone
1 ei
3 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
voor de brownie:
1 eetlepel cacaopoeder
95 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
115 gram chocolade (70%)*
115 gram boter
75 gram suiker
2 eieren
1 theelepel vanille-extract

Bereiding:
Mix de pompoenpuree, mascarpone, een ei, suiker, kaneel en nootmuskaat tot een romig mengsel. Zet even apart.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden en bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm met aluminiumfolie. Vet deze in.

Meng dan de droge ingrediënten in een kom: cacaopoeder, bloem, bakpoeder en kaneel.

Smelt de boter en chocolade al roerend au bain marie tot een mooi zacht mengsel. Je kunt het ook in de magnetron doen, 30 seconden per keer op half vermogen en tussendoor steeds even roeren.

Meng de suiker, eieren en vanille in een kom en voeg het chocolademengsel toe. Roer daarna (rustig) het bloemmengsel door je beslag.

Giet ongeveer driekwart van het browniebeslag in je bakvorm en verspreid dan het pompoenmengsel gelijkmatig over je browniebeslag uit. Verdeel het overgebleven browniebeslag met klodders over je pompoenmengsel en maak er met een vork of mes een marmereffect in.

Bak de brownies ongeveer 40-45 minuten. Om te testen of je brownie gaar is, prik je een satéprikker in het midden van je brownie. Als deze er schoon uitkomt is je brownie goed. Laat de bakvorm een uur afkoelen alvorens je de brownies uit de vorm haalt om aan te snijden.

*Als je chocolade met een hoger percentage gebruikt, voeg dan eventueel meer suiker toe en laat het cacaopoeder weg.

 

 

You Might Also Like

Geen Reacties

    Geef een reactie