Brood & Gebak

Sneeuwballen, het luchtiger alternatief voor oliebollen

SneeuwballenVroeger toen we nog in Den Haag woonden was ons vaste bakkerijtje het Leeuwtje in de Kempstraat, later verhuisden ze naar het Hobbemaplein. Met oud en nieuw bakte Henk altijd sneeuwballen, soezen met rozijnen, gevuld met slagroom en bestrooid met poedersuiker. En elk jaar haalden wij ze, ook toen we al naar het Westland waren verhuisd.

Helaas werd Henk ziek en sloot het Leeuwtje haar deuren. Na een aantal jaarwisselingen te hebben gevierd zonder sneeuwballen kreeg ik het boek van Cees Holtkamp en laat daar nou gewoon het sneeuwballenrecept in staan! Deze sneeuwballen smaken net zo lekker als die van Henk, als ik ze eet ben ik in één klap weer terug in dat kleine gezellige bakkerijtje in Den Haag.
Ik maak ze altijd met slagroom, maar je kunt de sneeuwballen ook vullen met gele room of ijs. Aan de slagroom voeg ik klopfix toe, dat zorgt ervoor dat de slagroom gedurende lange tijd niet dun wordt.

Sneeuwballen

Ingrediënten (10 stuks):
Voor het soezenbeslag:
50 gram melk
50 gram water
50 gram roomboter (ongezouten)
50 gram bloem
2 eieren, maat L (losgeklopt)
mespuntje zout

Voor de Sneeuwballen:
50 gram gele rozijnen
250 ml slagroom
3 eetlepels suiker
zakje klopfix
poedersuiker

Extra:
spuitzak met een stervormig spuitmondje (maar je kunt de slagroom er ook met een lepel in doen)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.

Het Soezendeeg:
Breng de melk met het water, de boter en het zout aan de kook.
Haal je pan van het vuur en gooi in één keer de bloem bij het mengsel. Roer dit door totdat alle bloem is opgenomen door het vocht.
Zet de pan terug op het vuur, breng al roerend het mengsel aan de kook en laat dit zachtjes twee minuten doorkoken. Blijven roeren!!
Haal de pan van het vuur en laat een minuut of twee afkoelen.
Doe een beetje van de losgeklopte eieren bij het beslag en roer door totdat alle ei is opgenomen.
Herhaal dit tot al het ei is opgenomen en je een mooi glad glimmend beslag hebt. Ik voeg het ei meestal in zo’n 6 keer toe.

De Sneeuwballen:
Meng de rozijnen door het soezenbeslag.
Doe een bakmatje op je bakplaat of bedek hem met bakpapier en leg er hoopjes van ongeveer een eetlepel beslag op. Hou genoeg ruimte want de sneeuwballen zetten uit.
Bak de sneeuwballen in ongeveer 30 minuten gaar en mooi bruin.
Laat de ballen afkoelen en snijd ze door.
Klop de slagroom met de suiker en klopfix stijf en doe het in de spuitzak
Vul de ballen met de slagroom.
Bestrooi de sneeuwballen met de poedersuiker.

You Might Also Like

Geen Reacties

    Geef een reactie