Kookboeken

40 verbluffende desserts van Bart Ardijns

40 verbluffende desserts -Bart ArdijnsZo nu en dan zien we hier bij Foodaholics een kookboek langskomen waarvan we meteen denken dat willen we hebben! Het nieuwste boek van Bart Ardijns, 40 verbluffende desserts is er zo één. Wij zoeken hier op het blog altijd naar het betere en daar past dit boek zeker bij.

Bart Ardijns

Bart Ardijns doceert al ruim 20 jaar patisserie-chocolade-decoratie aan de gastronomische school ‘Ter Groene Poort’ in Brugge. Daarvoor werkte hij vier jaar bij Wittamer in Brussel en volgde verschillende stages patisserie in binnen- en buitenland. Ook behaalde hij de eerste en de originaliteitsprijs bij de Europa Wisseltrofee Georges Boute wedstrijd.
Het boek begint met een beknopte uitleg van de lievelingsingrediënten van Bart. Een aardbei kent iedereen natuurlijk, maar combava, hibiscus en yuzu zijn toch een stuk minder ingeburgerd.

Na dit stukje begint het boek pas echt met het hoofdstuk basisprincipes en technieken. Daar blijkt meteen dat dit een technisch boek is. Bakken is ook een technische aangelegenheid en dit is hoge school bakken. Gelatine komt veelvuldig voor in het boek en er wordt duidelijk uitgelegd hoe dat gebruikt moet worden, maar ook dat er verschillende sterkten zijn, iets waar ik zelf proefondervindelijk ooit achter kwam.
Anglaise, ijs, crumbles, espuma’s, sponscakes, crémeux, gels etc. passeren de revue. Er wordt uitgelegd wat het is en hoe je het maakt. Belangrijk want deze onderdelen vormen de bouwstenen voor de desserts die volgen in de volgende hoofdstukken.

40 verbluffende desserts40 verbluffende desserts

De veertig desserts zijn opgedeeld in drie hoofdstukken, vijftien klassiekers, tien desserts met fruit en chocolade en vijf desserts voor mensen met een gluten of lactose intolerantie.
Verbluffend zijn ze stuk voor stuk. Dit is wat je als dessert gepresenteerd krijgt in de betere restaurants.

Klassiekers zoals flan aux caramel, tiramisu en brownie met chocolademousse zijn naar een hoger plan getild en zien er fantastisch uit. De chocolade desserts mag je me ‘s-nachts voor wakker maken en zelfs de toetjes voor mensen met een voedselallergie zijn ook voor mensen die daar geen last van hebben een feestje!

Bouwtekeningen en QR-codes

Wat ik heel erg plezierig vind aan dit boek zijn de ‘bouwtekeningen’ bij de complexere desserts. Buiten het recept, of eigenlijk de recepten want de desserts zijn uit veel componenten opgebouwd, vind je een tekening van hoe het op het bord moet. Voor mij is dat echt ideaal want hoe presenteer je nou zo’n dessert en deze tekeningen zijn dan een hele fijne leidraad.

In het boek kom je ook regelmatig QR-codes tegen die je op je telefoon kunt scannen, je komt dan bij filmpjes op youtube terecht waar je kunt zien hoe een techniek in z’n werk gaat of hoe een dessert opgebouwd wordt. Handig!

40 verbluffende dessertsConclusie

Veertig hele mooie, restaurantwaardige, desserts in één boek gevangen. Omdat de desserts van hoog niveau zijn is dit niet zomaar een boek voor iemand zonder bakervaring. Nee, 40 verbluffende desserts is voor amateur-patissiers, professionals of ervaren bakkers die hun toetjes naar een hoger plan willen tillen. Wil je fantastische desserts maken dan is dit zeker een boek dat niet in je verzameling mag ontbreken.

40 verbluffende desserts is vanaf nu te koop bij de boekhandel of online bij o.a. bol.com.

Dit boek is aan ons beschikbaar gesteld door uitgeverij Lannoo. Voor deze recensie ontvangen we geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.