Brood & Gebak

Aardbeienslof met gele room en amandelspijsvulling

Aardbeienslof met gele room en amandelspijsMijn recept voor een aardbeienslof is langzaam gegroeid. Na een aantal varianten met de vulling ben ik uitgekomen op een mengsel van amandelspijs en gele room. Ik heb ook alleen gele room geprobeerd, frangipane en nog wat varianten, maar uiteindelijk vind ik dit zelf de lekkerste.
Als je nou geen Zeeuwse bloem kunt vinden kun je ook patentbloem gebruiken, je bodem wordt dan iets anders van structuur. En als je niet zelf je gele room wil maken dan kun je dat ook uit een zakje aanmaken. Hé, het is jouw slof, dus leef je lekker uit!

Aardbeienslof met gele room en amandelspijsvulling

Ingrediënten:

Bodem:

  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram zachte roomboter
  • ½ ei, losgeklopt
  • ½ theelepel citroenrasp
  • snufje zout
  • 6 gram bakpoeder
  • 300  gram Zeeuwse bloem (te koop bij je lokale molen) of patentbloem

Vulling:

  • 150 gram amandelspijs
  • ½ ei, losgeklopt
  • ½ theelepel citroenrasp
  • gele room (hoe je dat maakt lees je hier)

Versiering:

  • aardbeien
  • 4 eetlepels abrikozenjam

Extra:
slofring, bakplaat, bakmatje of bakpapier, deegroller, 2 houten latjes 5 mm dik, taartrooster, pannetje en kwastje

Bereiding:

Eerst maken we het deeg voor de bodem.
Meng de basterdsuiker en de boter goed door elkaar, dit kan met een mixer, maar ook met een houten lepel, roer er dan het ei, de citroenrasp en het zout doorheen.
Meng er vervolgens kort de bakpoeder en de bloem doorheen.
Als je een samenhangend deeg heb, pak je het in en plasticfolie en laat je het een uur of meer opstijven in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 175°C.
Rol na het rusten het deeg uit tot een plak van zo’n 5 mm dikte. Ik doe dat tussen plasticfolie en gebruik twee houten latjes om de goede dikte te krijgen.
Leg een bakmatje of bakpapier op de bakplaat. Vet de slofring in met boter of spuit hem in met bakspray.
Steek met de slofringvorm de bodem uit de plak deeg.
Zet de slofring op de bakplaat en leg hier de uitgestoken bodem in.
Aardbeienslof - de bodemSnij uit de rest van de deegplak lange stroken van zo’n 2 cm. En zet deze in de slofring, dit is de zijkant van je slof.
Aardbeienslof - de bodemAls het deeg scheurt of breekt, geen probleem, daar zie je na het bakken helemaal niets meer van. Gewoon weer tegen elkaar duwen. Je zult deeg overhouden, dit kun je invriezen voor de volgende keer, of gewoon weggooien.
Zet dit alles even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Doe de amandelspijs in een schaal en doe er de citroenrasp en het ei bij, kneed goed door. Als het te stijf blijft kun je het wat slapper maken met een beetje water. Je wilt een soepele bal hebben.
Roer de gele room los en doe ongeveer een zelfde hoeveelheid bij de spijs.
Meng de room en spijs goed door elkaar.
Doe de vulling in een spuitzak, dat maakt het vullen van de bodem een stuk makkelijker. Heb je geen spuitzak? Je kunt het er ook gewoon inscheppen hoor.
Spuit de vulling in de bodem.
Aardbeienslof - de bodem met vulling

Strijk met de bolle kant van een lepel, die je even nat hebt gemaakt, de vulling glad.Aardbeienslof - de bodem met vulling

Bak het geheel in zo’n 20-30 minuten goudbruin. Ik bak dit meer op het oog dan op temperatuur. Dus na 20 minuten even uit de oven halen en de ring iets optillen, als de kleur goed is mag hij eruit en anders na 5 minuten weer kijken net zolang tot hij goed is.
Aardbeienslof - de bodem met vullingDe bakplaat op een taartrooster zetten en de slof zo helemaal laten afkoelen, na een minuut of 10 de slofring er afhalen.

Warm de abrikozenjam zachtjes op in een pannetje.
Halveer de aardbeien en verdeel ze over de bovenkant.
AardbeienslofBestrijk de hele bovenkant met de dun geworden abrikozenjam.
AardbeienslofBewaar de aardbeienslof in de koelkast.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Henk
    23 juni 2018 at 17:06

    Bewaar in de koelkast???
    Die leeft geen dag hoor, gaat meteen op.

    • Reply
      noskos
      23 juni 2018 at 17:16

      Heel herkenbaar ;)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.