Brood & Gebak

Amandel Bakewell taart, één van de Engelse klassiekers

Amandel Bakewell taartOver deze amandel Bakewell taart waren we het hier snel eens, dit is een heel erg lekker taartje met een krokante bodem, een laagje jam en een heerlijke amandelvulling.
Tijdens de afgelopen hele hete zomer kon ik echt de moed niet opbrengen om de oven aan te steken. Onze woonkamer is de koelste plek in het huis en zelfs daar was het 28 graden. De keuken is aan de warme kant van het huis en om daar dan de oven op 200 graden aan te steken zou echt te gek geweest zijn. Het werd dus wachten op iets koeler weer om de bakdraad weer op te pakken en deze week was het dan zo ver.

Bakewell is een plaatsje in Derbyshire in Engeland en staat bekend om deze Bakewell taart maar ook om de Bakewell pudding.
Voor het onderstaande recept maak je een dunne bodem zodat je deze niet blind hoeft te bakken.
Volgens de omschrijving in Fast Cakes, easy bakes in minutes, het meest recente boek van Mary Berry, is de voorbereiding 15 minuten, 30 minuten in de koelkast en baktijd 35 minuten. Je hebt een gekartelde bakvorm met losse bodem van 20 cm nodig. Zo’n bakvorm is handig om de taart netjes uit de vorm te krijgen. Zelf heb ik alleen zo’n vorm van 24 cm waardoor de taart wat platter werd, maar dat deed aan de smaak niets af.

Amandel Bakewell taart

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 175 gram bloem
  • 1 afgestreken eetlepel poedersuiker
  • 75 gram boter in blokjes
  • 1 groot losgeklopt ei
  • ongeveer 1 eetlepel koud water

Voor de vulling:

  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram fijne suiker
  • 2 eieren L
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 theelepel amandelextract
  • 4 eetlepels frambozenjam
  • amandelschaafsel

Bereiding:

Doe de bloem, poedersuiker en de boter in een keukenmachine. Zet de machine aan en druk een paar keer op ‘pulse’ tot er deeg ter grootte van broodkruimels ontstaat. Voeg dan het ei en water toe, zet de machine weer aan tot zich een deeg vormt. Rol dit dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Doe het deeg in de vorm en prik in de bodem en zijkant gaatjes met een vork. Zet de vorm een half uur in de koelkast.

Verwarm nu de oven voor op 200°C en zet een bakplaat in het midden van de oven.

De vulling maak je door de zachte boter en suiker in de keukenmachine licht en luchtig te mengen. Voeg de eieren toe en klop deze door de boter/suiker. Als laatste komen daar het amandelmeel en extract bij. Meng tot alles goed door elkaar zit.
Verdeel de jam over de bodem en daarop de vulling. Strooi de amandelen er over en zet de vorm op de bakplaat voor 30-35 minuten of tot de taart goudbruin is.

Haal de Bakewell taart dan uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Strooi er eventueel nog wat poedersuiker over.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.