Snacks & borrelhapjes Voorgerechten & Amuses

Amuse van Zeeuwse Platte oesters met mango

Oesters met mangoOesters zijn zeker geen allemansvriendjes. Menigeen griezelt ervan. Toch trappen wij ons kerstmenu dit jaar ermee af.  In deze amuse van oesters met mango combineer je de oesters zo dat je misschien zelfs een niet-liefhebber kunt overtuigen eens te proeven. Zilte oesters, zoete mango, pittige mierikswortel en een snuf Piment d’Espelette zorgen voor een explosie van smaken. En deze amuses staan razendsnel op tafel! 

De Zeeuwse Platte oester is een bijzondere delicatesse. Deze oester is de enige soort die van oorsprong in Nederland voorkwam en het kan wel 6 jaar duren voor een platte oester geschikt is voor consumptie. De platte oester is helaas erg vatbaar voor ziekten en moet daarom door de kweker zeer nauwkeurig in de gaten worden gehouden. Het leek er zelfs een tijdje op dat de platte oester door deze ziekten helemaal verdwenen was! In 1983 vonden duikers in het Grevelingenmeer miljoenen platte oesters tijdens een zoektocht naar een vermiste boot. De kwetsbaarheid van de oester zorgt ervoor dat de Zeeuwse Platte oesters zeldzamer zijn dan andere oesters en ze zijn daarom ook niet goedkoop. De smaak van de platte oester is verfijnd en romig en hij smaakt minder zilt dan een “gewone” Zeeuwse oester.

De Zeeuwse Platte oester wordt meestal rauw gegeten met slechts wat peper en limoen. Maar voor de kerst is dát een beetje saai. Je kunt deze amuse overigens ook prima met een ander type oester maken.

Amuse van Zeeuwse Platte oesters met mango

Ingrediënten (voor 4 amuses):
4 oesters
3 eetlepels honing
15 gram geraspte mierikswortel
1 eetlepel zure room
30 gram mango + wat extra in kleine blokjes
Piment d’Espelette

Bereiding:
Snijd een stukje mango in kleine blokjes. Pureer 30 gram mango samen met de honing met een staafmixer of keukenmachine. Bewaar dit tot gebruik in de koelkast.

Meng de zure room met de geraspte mierikswortel en breng op smaak met zout, peper en Piment d’Espelette.

Open de oesters en leg vervolgens op elke oester een schepje mangopuree, een schepje van de zure room en wat blokjes mango. Garneer de oesters tot slot met wat cress of oesterblad.

 

De oesters die wij hebben gebruikt in dit recept hebben we gekregen van Prins & Dingemanse en zaten in de Foodybox Kerst van PR bureau Kroon op het Werk. Voor dit artikel ontvangen we geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.