Chocolade

Andere Chocolade – verzekerd van goede chocolade

Andere ChocoladeMet een plof valt er een prachtig doosje op mijn deurmat. Donkerbruin met goudkleurige logo’s. In grote letters de tekst “Geniet van echte chocolade”. Het is afkomstig van Andere Chocolade, die elke maand een mooie box uitgeeft met daarin drie chocoladerepen van kleine chocolademakers. Je kunt een abonnement nemen en verzekert jezelf daarmee elke maand van een voorraadje goede chocola. Een chocoladeverzekering. Wie wil dat nou niet?!

De meeste chocolade die wij kennen is afkomstig van bulk-cacao uit West-Afrika. Waar de boeren slecht behandeld worden en waarbij kwaliteit zeker niet voorop staat. Het zit vol vet en suiker en eigenlijk smaakt het helemaal niet zo heel lekker. Toch blijf je er maar van door eten, júist doordat je er eigenlijk zo weinig van proeft. In een goede reep zul je ontdekken dat chocolade uit Vietnam (rozijnen) anders smaakt dan uit Madagaskar (hoge zuurgraad). Dat een stukje chocolade soms nog wel een half uur nasmaak heeft. Dat je reep van het begin tot het eind een ontwikkeling doormaakt in plaats van één vlakke smaak heeft.

“Maar waar koop je die goede repen chocolade dan?” “Welke reep in de supermarkt moet ik dan kopen?”, het zijn vragen die mij regelmatig worden gesteld als ik weer eens een verhandeling over goede en écht lekkere chocolade houd. En dan moet ik mensen teleurstellen, ze vertellen dat ze naar speciaalzaken moeten gaan of online hun chocolade moeten kopen. Best een drempel, zeker als je nog niet zo goed weet wát je dan moet kopen. Om die reden laat ik mensen in mijn omgeving regelmatig chocolade proeven en schrijven we hier op het blog onze chocoreviews. Want echt, neem maar van mij aan, er is een wereld van chocolade die zoveel hemelser is dan alles wat je al kent.

Andere Chocolade

En zo denkt Siebrigje, oprichtster van Andere Chocolade er ook over. Chocoladecurator, verhalenverteller en mensen-blij-maker noemt ze zichzelf. Met de boxen van Andere Chocolade neemt ze mensen mee op reis door de wereld van chocolade, letterlijk de hele wereld over. Andere Chocolade gaat voor jou op zoek naar chocolademakers die het anders doen. Die aan de slag gaan met de mooiste cacao, verantwoord produceren en een prachtig eindproduct afleveren. En dat eindproduct valt dan uiteindelijk als een mooi verrassingspakketje door je brievenbus.

Wij ontvingen van Andere Chocolade de box van april, met daarin drie heel verschillende repen. In het doosje vind je naast de repen (verpakt in goudkleurig vloeipapier!) een mooi stevig foldertje met informatie over de repen in je box. Fijn dat het op stevig papier is, geschikt om te bewaren om zo te onthouden wat je ook alweer geproefd hebt.

Het thema van deze maand is “Creativiteit”. In de box vind ik twee “bekende” repen en één reep van een maker die voor mij nog helemaal onbekend was.

Andere Chocolade

Van links naar rechts: Mirzam, Pump Street Bakery & La Naya

1 – Mirzam – Roasted Pumpkin Seeds & Sea Salt

De eerste reep uit de doos is een reep van Mirzam Chocolate. Toevallig maakten wij op Chocoa al uitgebreid kennis met de makers van deze prachtige repen en kregen we ook een doosje mee om te proberen. Leuk om Mirzam ook bij Andere Chocolade tegen te komen. En terecht ook, want Mirzam maakt héle mooie repen die absoluut het label creatief kunnen krijgen.

Mirzams chocoladefabriek is gevestigd in Dubai en is omringd door kunstgaleries. De verpakking van deze reep met pompoenpitten is gemaakt met een lokale kunstenares. Alle verpakkingen van de repen van Mirzam zijn trouwens echt plaatjes! En ook de repen zelf hebben een prachtig patroon. Daar merk je niks van als je het eet, maar het oog wil toch ook wat.

Mirzam werkt vooral met cacao uit Aziatische landen en bij de repen met een smaakje volgt Mirzam een oude handelsroute voor kruiden.  In hun assortiment vind je daardoor onder andere repen met oranjebloesem, saffraan, mint en ras-el-hanout.

Deze reep met pompoenpitten is niet direct mijn persoonlijke favoriet van Mirzam, maar ik kan me voorstellen dat heel veel mensen direct in love zullen zijn met deze mix van zoet, zout en crunch. Heel toepasselijk heet de reep ook “Give the Love! 

2 – PumpStreet Bakery – Sourdough & Sea Salt 66%

Jippie, een Pump Street Bakery reep! Voor ons ook een bekend gezicht tussen de chocoladerepen, maar wel een heel fijn bekend gezicht. Pump Street Bakery is daadwerkelijk een bakkerij, gevestigd in het kleine Engelse plaatsje Orford in Suffolk. Hun chocoladerepen worden gemaakt in de bakkerij, waar ze de cacaobonen gewoon roosteren in de ovens die ook voor het brood worden gebruikt.

Pump Street heeft naast “gewone” pure repen met bonen uit diverse landen ook een aantal repen in hun assortiment waarbij ze brood en chocolade combineren. En dat klinkt misschien gek, maar werkt fantastisch.

In onze Andere Chocolade box vinden we de Pump Street Bakery reep met zuurdesem en zeezout. Knapperige stukjes zuurdesem, een snufje zout, chocola uit Equador. Ik word heel erg gelukkig van deze reep. De smaak is heel lastig te beschrijven omdat het zo’n unieke combinatie is. Je proeft mout, de reep is zacht en zoet en heel erg goed in balans. Waar een dergelijke combinatie heel snel een gimmick kan worden, heeft Pump Street Bakery echt een briljant stukje chocolademaken geleverd.

Eén nadeel van deze reep? Hij is te klein.

3 – La Naya – Vietnam Ben Tre 70%

La Naya was voor mij de grote onbekende in deze box. La Naya blijkt een Litouwse chocoladefabriek te zijn en maakt repen van bean to emotion. Met hun chocolade wil La Naya mensen een beetje dichter bij een perfecte wereld brengen en schuwen niet om hierbij de filosofische hoek in te duiken.

Het uitpakken van de La Naya reep is al een ervaring op zich. In de verpakking van de reep bevindt zich een kaartje met wat uitleg over de reep. De single origin reep die ik in handen heb is volgens La Naya infused met sonder. Sonder is dat gevoel dat je beseft dat toevallige voorbijgangers een leven leiden dat net zo complex is als je eigen. Wauw.

Wanneer ik het zilverkleurige folie van de reep haal, bereikt me direct de geur van koffie. Gevolgd door fruit. En daarna heb ik één van de mooiste repen ever in handen. De vorm van de reep is geïnspireerd op de bergen van Guatamala. En dus heeft de reep ook echt een berglandschapje. Supergaaf!

Maar allemaal leuk en aardig dat filosofische geneuzel en uiterlijke vertoon, uiteindelijk draait het om de smaak. Gelukkig is die ook prima in orde bij deze reep. Ook bij het proeven overheerst duidelijk koffie, subtiel gemengd met rood fruit, molasses en iets notigs. De typische smaak van rozijnen die ik vaak in Vietnamrepen proef, vind ik hier niet zo terug. De reep heeft een hele fijne nasmaak die geruime tijd achterblijft. Een fijn reepje, niet heel uitgesproken, maar gewoon lekker.

Mee op reis met Andere Chocolade?

Andere Chocolade

En zo reisden we met deze aprilbox langs makers van compleet verschillende landen, langs compleet verschillende smaken en compleet verschillende verhalen. De wereld van cacao is mooi!

Wil je ook mee op reis en/of jezelf verzekeren van goede chocolade? Een box van Andere Chocolade valt op je deurmat voor €22,50 inclusief verzenden. Je kunt een eenmalige box kopen of direct gaan voor een abonnement. De doosjes passen door je brievenbus, je hoeft er dus niet voor thuis te blijven. Tenzij je huisgenoten hebt, want ik betwijfel of je box dan heel veilig is ;)

Andere Chocolade heeft ons deze box ter beschikking gesteld. Voor dit artikel krijgen wij geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.

Update januari 2018: op dit moment is het niet langer mogelijk een abonnement af te sluiten. Wel biedt Andere Chocolade nog steeds hun mooie boxen met diverse repen los aan. 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.