Restaurants

Ayla brengt warmte naar het Rotterdamse Kruisplein

Ayla - interieurZo’n anderhalf jaar geleden zat ik in deze ruimte met een kop koffie trillend mijn lief aan te kijken: we hadden net ja gezegd tegen een huis en ik begon me langzaam te beseffen dat Rotterdam mijn nieuwe thuis zou gaan worden. Ayla was toen nog de Ontbijtbar en ik sloot Rotterdam daar definitief in mijn hart, mezelf verheugend op zondagse ontbijtjes buiten de deur zoals we in Berlijn zo graag doen. Helaas viel vrij snel daarna het doek voor de Ontbijtbar. Maar nu is Ayla neergestreken op het eens zo tochtige en onaantrekkelijke Kruisplein. En hoewel Ayla absoluut geen ontbijtstek pur sang is (Ayla is open van 8.00 uur tot 00.00 uur en je kunt er dus ook lunchen en – volgens mij – geweldig dineren) besloot dat ik dat onze eerste kennismaking een ontbijt moest worden.

Het pand op het Kruisplein is ondertussen onherkenbaar veranderd. Er is flink verbouwd en qua interieur is Ayla nu een mix van culturen. Ayla is rauw stedelijk, met graffiti op de wanden, maar ook warm mediterraans, met spaanse hammen aan het plafond, gekleurde tegeltjes en oosterse stoffen. Deze mix zie je ook terug op de kaart, die overigens elke week zal wisselen.

Kiezen wat ik zal gaan eten kost mij ongeveer vijf seconden; ik had online al gelezen over de fluffy pancakes met pistache, dadels en gezouten karamel. Mijn tafelgenoot heeft wat meer moeite met kiezen, waardoor ik een blik kan werpen op de avond- en cocktailkaart. Direct besluit ik dat er binnenkort een vervolg moet komen op dit bezoekje, want ik zie een hoop gerechten die ik maar wat graag wil proberen. Als ik het goed heb begrepen gaat Ayla uit van een shared dining concept en zijn de gerechten een soort tapas in porties voor 4 personen. Dat wordt dus wat vrienden op sleeptouw nemen!

Hartverwarmende koffie

Maar nu eerst ontbijt. Er is inmiddels gekozen en we bestellen de pancakes, spiegeleieren met een tomatenstoof (shahshuka) en twee keer een Arabische koffie uit de French press. Het Arabische van deze koffie zit dus niet in de zetmethode, maar in de smaak. Hij is gekruid met kardemom, steranijs en peper. Deze combinatie is letterlijk hartverwarmend! Het is bijna een soort gluhwein, maar dan zonder de wijn ;) Ik wil heel graag een loketje bij Ayla waar ze deze koffie in meeneembekers verkopen voor als het straks echt koud en guur is.

Ayla - koffie
Mijn pancakes zijn inderdaad lekker fluffy, maar er had stiekem wel wat meer karamel op gemogen. De spiegeleieren bevallen ook, hoewel mijn vriend wat moet wennen aan de smaakcombinatie. De uiteindelijke conclusie is positief. Pluspunten voor de zalige dadels die standaard geserveerd worden bij de koffie en voor het kakelverse Turks brood met olijfolie en zout.

Na het onbijt kunnen we de aanblik van de vitrine gevuld met zoetigheid niet weerstaan. Ik zwicht voor een bosvruchtentaart met lavendel, mijn vriend kiest een lemoncurdtaartje met framboos. Erbij nemen we nu gewone koffie. Mijn taartje is zo lekker dat ik vergeet er een foto van te maken!

Naast lekker eten en een hele fijne sfeer en vibe, heeft Ayla ook prima bediening. Snel, aardig, open en eerlijk. Maar we spelen wel een klein beetje vals, want onze serveerster is een oude bekende. Tot voor kort werkte ze bij één van onze vaste spots in Rotterdam.

Terras

Ayla - ontbijtOver een paar maanden, als de lente en de zomer ons weer tegemoet stralen, zal Ayla ook een terras openen. Aan de achterzijde van het pand, op het pleintje aan de Diergaardesingel is hier plek genoeg voor. Ik hoop op een terras met een mix van banken en tafels, want het lijkt me een heerlijke plek om een beetje te loungen met een cocktailtje. Tot die tijd kun je nu trouwens ook al buiten zitten, aan de voorzijde van het pand zijn banken geplaatst. Mij nu te koud, maar het is daar met mooier weer vast ook fijn vertoeven. Lekker mensen kijken!

Al met al zijn er nog heel veel redenen om nog eens terug te moeten keren bij Ayla. Maar de eerste indruk is goed! Zoals het er nu uitziet gaat Ayla een hele fijne aanwinst voor de buurt zijn. Rotterdam krijgt langzaam eindelijk de entree die de stad verdient en Ayla heeft daar absoluut een aandeel in.

Ayla
Kruisplein 153
3014 DD Rotterdam

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.