Brood & Gebak

Bagels uit de Magimix Cook Expert, maar het kan ook zonder keukenmachine hoor

Bagels uit de Cook ExpertHet was alweer enige tijd geleden dat ik brood had gebakken. Mijn zuurdesem is ter ziele en het kwam er gewoon even niet van. Eén van de dingen die ik vroeger regelmatig maakte zijn bagels. En omdat ik daar weer eens trek in had dook ik mijn vaste recept op. Normaal kneed ik het deeg in een broodbakmachine. Van het brood uit die machines word ik niet zo vrolijk, maar voor het kneedwerk kun je ze prima gebruiken. Bij het doorlezen van mijn vaste recept bleek dat er daar een keukenmachine voor wordt gebruikt, laat ik nou net een Magimix Cook Expert hebben staan. Buiten dat je daarin kunt koken is het ook een ‘normale’ keukenmachine. Hoog tijd om dat deel van de Cook-Expert aan een test te onderwerpen en te kijken of die keukenmachine net zo goed is als mijn eigen Magimix 3100.

Ik had nog nooit brooddeeg in een keukenmachine gemaakt, dus was erg benieuwd. Het recept is eigenlijk heel simpel, de droge stoffen even pulseren totdat ze gemengd zijn en dan al draaiend het water erbij. Als je een bal hebt deze een halve minuut laten draaien.
Dus de mengkom op de Cook Expert gezet en de instructies gevolgd. En wat bleek?  Het was echt zo simpel! Wat me wel opvalt is dat de pulse knop van de Cook Expert niet zo direct reageert als van mijn eigen oude vertrouwde Magimix. Is dat erg? Niet echt, als je dat eenmaal weet gaat het pulsen gewoon goed, het voelt alleen in het begin even iets anders. Verder is hij een stuk stiller dan mijn 3100, maar dat kan ook komen omdat dat inmiddels al een oud beestje is.

Bagels uit de Cook ExpertHeb je nou geen keukenmachine dan kun je dit deeg ook gewoon met de hand kneden. Gewoon alles mengen en dan goed doorkneden tot je een mooi, zacht, elastisch deeg hebt. Een broodbakmachine is ook een goede hulp bij het kneden. Doe dan eerst het vocht in de bak en daar de droge stoffen op en start dan het deegprogramma.

De bagels die ik in de Cook Expert heb gemaakt deden niet onder voor mijn andere manier. Het voordeel is dat je deeg in een minuut is gekneed, met de hand of met een broodbakmachine is dat al snel een minuut of tien.

Bagels horen een beetje taai te zijn aan de buitenkant. Dat ’taaie’ korstje krijg je door ze – voordat ze de oven in gaan – even een minuut in een waterbadje met moutstroop te koken. Moutstroop vind je bij biologische- en natuurvoedingswinkels of de molens waar je bloem kunt kopen. Kun je er echt niet aankomen dan kun je ook een eetlepel suiker ter vervanging gebruiken.

Bagels kun je op twee manieren vormen; door een gat in een bolletje deeg te maken en dat op te rekken of door een streng deeg rond je hand te wikkelen en dan de uiteinden samen te rollen. Ik heb dit keer voor de laatste methode gekozen en ben daar niet zo heel tevreden over. Sommige van de bagels lieten los en ze waren ook niet mooi gelijkmatig. Als je ze maakt gebruik dan de eerste manier voor mooie gelijkmatige bagels.

Ik vind het lekker om roomkaas en gerookte zalm op mijn bagel te doen, een combinatie die je vaak in de VS tegenkomt. Heb je een barbecue en wil je een keer zelf zalm koud roken? Kijk dan even op ons zusterblog BBQ-NL dan laat ik je zien hoe je dat heel simpel doet.

Bagels (10 stuks)

Ingrediënten:
520 gram tarwebloem voor brood
1 zakje droge gist (7 gram)
2 eetlepels suiker
1 eetlepel zout
340 gram warm water (rond de 50°C)

1 eetlepel moutstroop (ik heb gerstemoutstroop gebruikt)
1 ei
maanzaad, sesamzaad (optioneel)

Extra:
bakpapier of een bakmatje
plasticfolie
grote pan (minimaal 5 liter)
schuimspaan

Bereiding:
Doe alle droge ingrediënten in de kom van de Cook Expert. Pulseer totdat alles goed is vermengt, ongeveer 5 seconden. Laat de machine draaien en giet langzaam het water door de vulopening. Na ongeveer 30 seconden onstaat er een bal deeg. Laat deze bal nog 30 seconden draaien. (Of maak het deeg in je broodbakmachine of kneed het met de hand.)
Bol het deeg even op en leg deze in een licht met plantaardige olie ingevette schaal. Dek af met plastic folie en laat rijzen totdat het ongeveer in volume is verdubbeld, circa een uur.

Aan het einde van de rijs breng je een pan met 5 liter water en de moutsiroop aan de kook. Verwarm ook de oven voor op 200°C.

Verdeel het deeg in 10 gelijke porties, ongeveer 90 gram per stuk en vorm de bagels. Dat kan door ze op te bollen en er dan met je vinger een gat in te maken en ze op te rekken. Ook kun je van een deegstukje een streng van 20 cm rollen, die om je hand draaien en dan de uiteinden samen rollen. Leg je bagels onder ingevet plastic folie terwijl je de volgende maakt.

Laat de bagels 10 minuten rusten, tegen die tijd zou je water moeten koken.

Doe voorzichtig drie bagels in de pan. In eerste instantie zinken ze, maar daarna komen ze weer boven drijven. Keer ze na 30 seconden met de schuimspaan om en haal ze na een minuut uit het water. Leg ze op een schone keukendoek.

Klop het ei los met een theelepel water. Verplaats de bagels naar een bakblik met bakmatje of bakpapier en bestrijk ze met het ei. Nu kun je er nog sesam- of maanzaadjes opstrooien als je dat lekker vindt. Bak je bagels in 15-20 minuten goudbruin.  Laat ze op een rekje afkoelen.

Serveer met roomkaas, zalm, brie, geitenkaas en honing etc. Het is ook lekker als je je bagel doorsnijdt en even roostert voordat je hem belegt. Waar ga jij je zelfgemaakte bagel mee beleggen? Laat het ons weten via Facebook of Instagram, gebruik #foodaholicsnl dan kunnen we je berichtje makkelijk vinden!

De Cook Expert is ons ter beschikking gesteld door Magimix. Voor het testen van dit product krijgen wij geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.