Chocolade

Beau Cacao Serian 72%, een chocolade kunstwerk

Beau Cacao SerianOp Instagram volg ik veel mensen die chocolade maken of in chocolade geïnteresseerd zijn. Vaak zie je de bekendere repen langskomen, maar heel soms zie je iets waar je meteen heel erg enthousiast van wordt. De Beau Cacao Serian 72% is zo’n reep. Het moment dat ik deze zag wilde ik hem proeven. Als een reep er zo mooi uitziet qua vormgeving dan word ik toch een beetje hebberig en wil weten hoe hij smaakt. Gelukkig kwamen we Sanna van thechocolateshop.nl tegen bij een chocoladeproeverij van de Chocolade Community. Sanna had voor Michella en mij twee repen Beau Cacao meegenomen, of we die wilden reviewen op de site? Ja, natuurlijk wilden we dat. En zo kreeg ik de kans om dit kunstwerkje aan een smaaktest te onderwerpen.

De Beau Cacao Serian is één van twee repen die Beau Cacao maakt. Bo San Cheung en Thomas Delcour kwamen er op hun reizen achter, dat chocolade net zo complex en spannend kan zijn als wijn en besloten zelf repen te gaan maken. Maar dan wel repen die kloppen. Ze kopen hun bonen zelf bij de boeren in Borneo, Maleisië. De bonen uit mijn reep zijn van meneer Cyril van het Serian Estate. Die bonen worden dan in Londen kleinschalig en artisanaal verwerkt totdat ze uiteindelijk in de fantastisch mooie mallen eindigen.

Voor Borneo is gekozen omdat de cacaobonen daar door de grond en het klimaat een andere smaak hebben. Terroir heet dat, iets waar bij wijn al veel langer naar gekeken wordt. En dat de chocolade uit Borneo anders smaakt blijkt wel wanneer ik de reep breek en een stukje in mijn mond stop. Er komen geen fruitige smaken naar boven zoals bij mijn geliefde Madagascar repen. Nee, deze reep begint met tabak en daarna gaat het licht rokerige over in houttonen. De structuur is heel glad en de chocolade smelt vrij snel. Als het gesmolten is blijft er een plezierig droog gevoel achter en heel vaag iets van rood fruit dat na een tijdje opeens verandert in kruiden (tijm).

Op de verpakking staat dat de chocolade naar tabak, hout en paprika smaakt. Maak je geen zorgen als je geen dingen proeft die op de verpakkingen van betere chocolade staan. Iedereen proeft andere dingen. Het is niet zo dat je hetzelfde moet proeven. Ik probeer zoveel mogelijk die informatie te vermijden voor ik ga proeven en kijk later of wat ik proef en wat er op de verpakking staat een beetje op één lijn zit.

Beau Cacao Serian

Beau Cacao Serian – de reep zelf is een kunstwerkje

Ik vind de Beau Cacao Serian één van de mooiste repen die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad. De verpakking met goud-op-snee is uitnodigend. De repen zijn limited en individueel genummerd. Het logo dat in de folie om de reep is geperst geeft het net dat beetje extra. En de reep zelf is een kunstwerkje. Door de vorm kun je niet anders dan hem in het licht houden om te zien hoe dat met de reep speelt.
De smaak is prima in orde en ik vind het altijd mooi om te proeven hoe de plek waarop de cacao groeit invloed kan hebben op de smaak. De reep blijft niet erg lang hangen en is vrij subtiel in de nasmaak. Is dat erg? In dit geval vind ik het niet erg want de rest maakt dat allemaal goed.

Deze chocoladereep is ons ter beschikking gesteld door thechocolateshop.nl. Voor dit artikel krijgen wij geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.