Nagerechten

Bergamotijs, romig citrusijs met karnemelk

bergamotijsDit bergamotijs heb ik verzonnen nadat ik van de zomer op meerdere plaatsen opeens een citroen-karnemelkijs langs zag komen. Dat ijs kwam langs op één van de blogs die ik volg, maar ik vergat het op te slaan. Een paar dagen later kregen we een soortgelijk ijs te eten toen we uit eten gingen. Mijke kookte die avond en vond het geen probleem om te vertellen waar ze haar recept vandaan had. En zo kon ik er mijn bergamotvariant van maken.  Omdat het geen echte custardbasis heeft, heeft het ijs niet de structuur van roomijs. Maar door de karnemelk, slagroom en melk is het ook geen sorbetijs. Het hangt er een beetje tussen in, een romig sorbetijs zullen we maar zeggen.

Bergamot ken je misschien niet direct, maar Earl Grey thee heb je vast wel eens gedronken. Die citrussmaak van Earl Grey is bergamotolie die uit de schil gewonnen wordt en is toegevoegd aan zwarte thee. Dus als je die thee lekker vindt dan moet je zeker eens dit ijs proberen.

Bergamots had ik tot voor kort nog nooit in het wild gezien tot ik begin van het jaar in de Hanos liep en ze daar tussen het andere fruit lagen. Ik had toen nog geen idee wat ik ermee zou gaan maken dus liet ze liggen. Toen ik ze nodig had voor dit recept waren ze uit het schap verdwenen en dat bleven ze ook een aantal maanden. Maar twee weken geleden waren ze er opeens weer en lagen er meteen twee in mijn boodschappenkarretje. Bij de Hanos noemen ze ze bergamotcitroenen. Ze lijken een beetje op een citroen, alleen waren mijn exemplaren ronder en groen.

Heb je nou geen Hanos in de buurt of een pasje van die winkel dan kun je ze ook hier online bestellen.

Het originele recept aanpassen was een beetje op gevoel want wat zijn die bergamots zuur zeg! Dat sap drink je niet voor je lol. Maar ik kan je vertellen dat het goed gelukt is en dat het een fantastisch ijs is geworden!

Bergamotijs met karnemelk (ongeveer 1 liter)

Ingrediënten:
rasp van 1 bergamot
160 gram fijne suiker
125 ml bergamotsap (van 2 grote bergamots)
250 ml volle melk
250 ml slagroom
250 ml karnemelk

extra:
een ijsmachine

Bereiding:
Meng in een grote kom het bergamotsap en de suiker goed door elkaar.
Voeg de melk, slagroom en melk toe en roer goed door.
Je kunt nu de bergamotrasp toevoegen, maar ik kwam er achter dat dat in mijn ijsmachine ophoopt. Je kunt het ook aan het einde toevoegen.
Doe het mengsel in de kom van je ijsmachine en draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
Voeg -als je het apart hebt gehouden- de bergamotrasp de laatste minuten van je ijsprogramma toe.
Doe je versgedraaide bergamotijs in een afsluitbare plastic bak en laat het een aantal uur opstijven in de vriezer.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    basil cahuzak
    5 januari 2017 at 15:15

    ik heb je Bergamot-Karnemelk ijs net gemaakt, enorm lekker! zeer verrassend, ben nu de Matcha aan het draaien, ben benieuwd
    gr basil

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.