Koffietentjes & Tearooms

De beste koffie van Den Haag, onze vijf favorieten

De beste koffie van Den HaagLange tijd was het lijstje met de beste koffie van Den Haag heel erg kort. Waar je in Amsterdam en Rotterdam struikelt over zaakjes en koffiebranderijen van hoge kwaliteit was het in de Hofstad altijd maar behelpen. Gelukkig is daar de afgelopen tijd verandering in gekomen en heb je als liefhebber van betere koffie inmiddels een ruimere keuze om je ‘bakkie pleur’ te halen. Hier onze vijf favoriete plekken om koffie in het Haagse centrum te drinken.

Waar vind je de beste koffie van Den Haag?

We hebben geen top 5 van deze lijst gemaakt. Elk van deze zaken heeft zijn eigen karakter, specialiteit en charme. Je moet het meer zien als een leidraad voor echt goede Haagse bakkies. Je kunt deze lijst ook als wandeling door het centrum gebruiken. Als je alle koffiezaken op volgorde bezoekt maak je een wandeling door het leukste deel van de Haagse binnenstad.

Filtro

De beste koffie van Den Haag - FiltroWe beginnen onze koffieronde met een oude bekende van Foodaholics, Filtro in de Papestraat. We schreven hier vorig jaar al een review , hebben er inmiddels veel koffie gedronken en zijn er nog steeds enthousiast over.

De inrichting van Filtro is strak wit met houtaccenten. Buiten koffie maakt Jack, de eigenaar, allerlei vegetarische- en vegangerechten. Laat dat je vooral niet tegenhouden want ook als je dol bent op vlees (zoals wij) mis je het hier niet.

De koffie die bij Filtro geschonken wordt komt van verschillende top branderijen uit Europa. Square Mile Coffee, Man versus Machine, April, the Barn, je vindt ze regelmatig in je kopje. Het aanbod wisselt en dat maakt het leuk om op die manier in aanraking te komen met mooie koffie waarvoor je normaal gesproken moet reizen om het te kunnen proeven.
Buiten de normale espresso en daarvan afgeleide koffie als cappuccino, latte en flat white kun je hier ook filterkoffie drinken. Hiervoor wordt de Kalita Wave gebruikt en er zijn altijd meerdere filterbrandingen op voorraad om uit te kiezen.

Onder de meeste tafels zit een aansluiting voor stroom om je laptop op te laden. Ook kun je bij mooi weer buiten voor het raam plaats nemen om in de zon je koffie te drinken. Een terras kun je het niet echt noemen, maar daar is ook bij de meeste van deze tentjes geen plaats voor.

Wij gaan naar Filtro voor koffie van verschillende branders, filterkoffie en de relaxte atmosfeer. Een fijne plek als je met je laptop even rustig wilt werken of iets te bespreken hebt.

Filtro
Papestraat 11
2513AV, The Hague

Kaafi

De beste koffie van Den Haag - KaafiDe nieuwste koffiezaak in Den Haag is Kaafi, in de Prinsestraat.  Aan de voorkant lijkt het een klein zaakje maar het begint smal, loopt ver door naar achteren waar het ook meteen een stuk breder wordt. Zeeshan zwaait de scepter hier. Hij gaf een baan als advocaat in Londen op om in Den Haag een koffiezaak te beginnen. Dat klinkt waanzinnig en dat is het misschien ook wel een beetje. Maar tijdens zijn jeugd zat hij hier op de Internationale school en werd verliefd op Den Haag. In Londen kwam hij in aanraking met 3rd wave koffie, de stroming van betere koffie die nu over de wereld waart. Hij verdiepte zich in koffie en leerde als hobby het vak. Hij werd daar zo goed in dat iedereen hem vroeg wanneer hij zijn eigen zaak ging openen. Met een moordende concurrentie in Londen leek het hem logisch om dat daar niet te doen, zo kwam hij terug naar Den Haag en daar zijn we heel blij mee!

Ondanks dat Kaafi net open is, hoort hij wat ons betreft meteen in de lijst van beste koffie van Den Haag, al is het alleen maar vanwege de nitro coffee! Dit is één van de weinige plekken in Nederland waar je dit kunt drinken en uniek in Den Haag. Nitro is koud gezette koffie van de tap. Denk aan een glas Guinness, zo ziet het er ook uit, maar dan is het ijskoffie. Doordat het onder druk uit de tap komt krijg je heel veel minuscule belletjes die de koffie een hele bijzondere, volle structuur geven. De ideale verkoeling op een warme dag.

Maar de nitro is niet het enige bijzondere aan Kaafi, alles hier is met het grootste gevoel voor detail ingericht. Mooie houten wanden, achterin de zaak is een verhoogd deel met een lichtkoepel zodat je natuurlijk licht hebt. Daar staat ook een tafel met aansluitingen voor stroom zodat je er lekker kunt werken.

De espresso machine is van Victoria Arduino, een merk dat hier in Nederland niet veel wordt gebruikt en waar je de Londense roots van Zeeshan ziet. Ook hier kun je weer filterkoffie bestellen en er zijn fijne taarten die aan de ‘healthy’ kant van het spectrum zitten. Ze passen goed bij deze hippe zaak.
Langzamerhand wordt ook het lunchmenu doorgevoerd en we zagen al een paar mooie gerechten langskomen als zelf gepekelde zalm die aan je tafel gerookt wordt!

Ook hier weer een wisselende selectie koffie van verschillende Europese top branderijen zodat er altijd wat lekkers te proeven is. Het publiek is vanwege de locatie anders dan bij Filtro, ja er komen ook expats, maar omdat de Prinsenstraat veel toeristischer is vind je hier ook opeens meer toeristen  en dagjesmensen die binnen wandelen voor een goede kop koffie.

Kaafi
Prinsestraat 25
2513CA Den Haag

Koffiebranderij BOON

De beste koffie van Den Haag - BOONIn dezelfde straat als Kaafi zit Koffiebranderij BOON. BOON is een beetje een vreemde eend in de bijt omdat dit niet echt een koffietentje is. Het is de koffiebranderij van Lianne en Ad waar je ook een kopje koffie kunt drinken.

Bij binnenkomst is dat ook meteen duidelijk want de Giesen koffiebrander domineert de winkel. Er zijn een paar kleine tafeltjes binnen en met mooi weer buiten waar je kunt genieten van de koffie die Lianne brandt. Verwacht hier geen latte art of taart, maar wel een goede kop koffie met een heerlijk amandelkoekje. Buiten de normale koffie kun je bij warm weer ook een tonic koffie of een verfrissende koffie met limoen nemen (aanrader!).

De koffies die bij BOON gebrand worden zijn voornamelijk single origines, dat houdt in dat ze van één plek komen. Ook is er een aantal blends waaronder de seizoensblend. De seizoensblend is een samengestelde koffie om qua smaak bij het jaargetijde te passen, de zomerblend is bijvoorbeeld lichter en fruitiger dan de winterblend.
Op de eerste zaterdag van de maand is er de ‘openbare branding’ je kunt dan het hele brandproces meemaken. En je kunt hier natuurlijk meteen de lekkere koffie die je hebt geproefd meenemen voor thuis.

Mocht je slow koffie willen gaan maken, dan vind je bij BOON een mooie selectie aan spullen waar dat mee kan. Waar wij ook blij van worden is dat je hier goede chocolade kunt kopen van Mesjokke, Marou, Original beans en Pacari.

Koffiebranderij BOON
Prinsestraat 114
2513 CH Den Haag

Lola Bikes & Coffee

De beste koffie van Den Haag - Lola's Bikes & CoffeeLola is de oudste koffiezaak op deze lijst. Hier dronk je jaren lang de beste koffie van Den Haag. Met de komst van nieuwe spelers als Filtro en Kaafi en een verloop in personeel is Lola niet meer de absolute top. Dat neemt niet weg dat je er nog steeds een hele goede kop koffie drinkt in een bijzondere omgeving.

Zoals de naam al zegt is Lola’s niet alleen een koffiezaak maar ook een fietsenwinkel. Dus buiten koffieklanten komen er ook opeens mensen met fietsen door de winkel. Als je mazzel hebt zitten er echte Haagse stamgasten en heeft het even de sfeer van de oude Haagse koffietenten die vroeger door de hele stad stonden en waar de werklui een bakkie gingen doen als ze op klus waren.
De koffie die geschonken wordt komt van Bocca en heeft er in het verleden voor gezorgd dat Lola’s de beste nieuwe koffiebar van Nederland werd.

Lola Bikes & Coffee
Noordeinde 91
2514 GD  Den Haag

Hop & Stork

De beste koffie van Den Haag - Hop & StorkIn één van de armen van de Passage zit Hop & Stork. Inmiddels vind je Hop & Stork ook in Utrecht, maar uit de naam kun je al opmaken dat het een echte Haagse zaak is. Hop slaat op Baron Hop, die van de Haagse Hopjes en is een knipoog naar het koffiedeel van de winkel. Stork is Engels voor ooievaar, het Haagse stadswapen.

Waar de voorgaande koffiezaken allemaal vrij hip(ster) waren is Hop & Stork statig, chique, meer het andere gezicht van Den Haag. Zo oogt het althans want het is telkens weer een warm bad als we er binnenkomen. Hier word je als gast ontvangen en behandeld. Alles is tot in de puntjes verzorgd, bij je koffie krijg je standaard een bonbon of stukje breekchocolade en een glaasje chocolademousse. Bij Hop & Strok houden ze erg van verwennen.

De beste koffie van Den Haag - Hop & Stork Latte ArtDe koffie is van Single Estate Coffee Roasters, geen onbekenden van Foodaholics, we gingen al eens langs in de branderij. Single Estate brandt hele mooie koffie, maar om daar ook een goede kop koffie van te maken is niet iedereen gegeven. Gelukkig zijn de bonen bij Hop & Stork in goede handen, de vaste barista’s halen er het beste uit en er zit altijd wel een mooi kunstwerkje in het schuim van je cappuccino, flat white of latte. Als het rustig is maken ze die latte art zelfs aan tafel en ja, dan doen ze ook verzoekjes!

Hebben de andere zaken op ons lijstje geen of wat meer ‘gezonde’ gebakjes, hier is het luxe, decadent gebak dat de klok slaat. Daar komt de chocoladekant van de zaak duidelijk naar voren. Het merendeel van deze verwennerijen wordt zelfgemaakt en je kunt ook workshops volgen voor bijvoorbeeld chocoladeletters maken rond Sinterklaas of latte art.

Hop & Stork
Passage 82
2511 AE Den Haag

De beste koffie van Den Haag, maar waar vind je ons?

We hebben bewust van dit lijstje met de beste koffie van Den Haag geen top 5 gemaakt omdat we bij al deze zaken met evenveel plezier komen. Soms is dat Hop & Stork omdat we aan die kant van het centrum moeten zijn of trek hebben in een lekker gebakje bij de koffie. Een andere keer is het BOON omdat de koffievoorraad thuis aangevuld moet worden of de Hario filterzakjes op zijn.

Lola’s komen we iets minder omdat dat voor ons meestal net uit de loop zit, maar bij de andere zaken kennen ze ons en zijn we vaste bekenden. In tegenstelling tot Amsterdam en Rotterdam is het centrum van Den Haag eigenlijk een soort groot dorp. Bij deze zaken zul je je al snel thuis voelen en zijn mensen ervoor in om een praatje te maken en te vertellen over hun zaak. Zelfs bij Hop & Stork dat bij de eerste aanblik toch wat afstandelijker over zou kunnen komen. Misschien komt het ook omdat de mensen trots zijn op wat ze maken en er voor gaan om je de beste koffie van Den Haag voor te zetten.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Anne-Marie
    11 augustus 2017 at 19:59

    Ik ken eigenlijk alleen Hop & Stork uit dit rijtje en daar kom ik graag. Inderdaad één grote verwennerij

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.