Restaurants

By Jarmusch: American breakfast in een Rotterdams jasje

By JarmuschVolgend jaar zomer ga ik samen met mijn vriend een roadtrip maken door de USA. Op een paar dagen New York na, wordt dit mijn eerste reis naar de States. Eén van de dingen op mijn to do lijst is natúúrlijk ontbijten bij een echte Amerikaanse diner. Net als in de film. Tot ik erachter kwam, dat ik daarvoor helemaal niet naar de USA hoef te reizen. Sterker nog, ik hoef er Rotterdam niet eens voor uit. By Jarmusch, in het Groot Industriegebouw, serveert all day breakfast, in de stijl van de Amerikaanse diners. Maar dan wel in een Rotterdams jasje.

By Jarmusch heeft qua inrichting aan alles gedacht waar je aan denkt bij een diner. Er zijn booths met prachtige hoge rode banken. Verder is er (natuurlijk) een enorme bar met comfortabele barkrukken, met daarachter de open keuken en een knalblauw espressoapparaat. Geen jaren vijftig kitsch, maar dutch design, perfect passend bij het industriële pand waar By Jarmusch is gevestigd. Aan de muur prijkt een enorme schildering van Bier & Brood, geïnspireerd op een scene uit “Coffee and Cigarettes“, een filmserie van regisseur Jim Jarmusch en inspiratiebron voor deze Rotterdams/Amerikaanse breakfast diner.

Man met Bril

De serveersters, gehuld in donkerblauwe uniformen met witte biesjes, lopen rond met thermoskannen koffie. Een lege mok levert je een re-fill op. Net als in de film. Maar dan wel met kwaliteitskoffie van Rotterdams trots Man met Bril. Samen met de branders van Man met Bril werd een signature roast voor By Jarmusch ontwikkelt: Joe, een single bean Colombiaanse koffie. Ik moest zelf natuurlijk weer zo nodig een cappuccino nemen en ben zo suf geweest de filterkoffie niet te proeven. Mijn tafelgenoot werd er echter wel gelukkig van. Dat mag ook wel, want Joe wordt op de menukaart aangeprezen als je vriend in nood. Volgende keer ga ik zeker ook nader kennismaken met Joe!

Burgers, granola, pancakes & eggs

“If your breakfast is the most important meal of the day, you should have it exactly the way you want it.” – By Jarmusch

En dan het belangrijkste: het eten. Ook dat is gewoon alles wat je verwacht bij een plek als dit. Er is voor ieder wat wils. Liefhebbers van gezond kunnen gaan voor een salade, homemade granola of een acai bowl. Er zijn natuurlijk wafels, pancakes en eieren. Heb je een kater te verwerken, dan kun je direct aan een flinke burger. Er zijn diverse sandwiches en subs. Voor de zoetekauw zijn er chocolate chip cookies en andere zoetigheden. Alles wordt vers voor je neus gebakken en het customizen van je gerecht wordt aangemoedigd met een menu met diverse extra’s en add-ons.

Ik ontdekte tussen de sandwiches de “Elvis”, het favoriete ontbijt van wijlen Elvis Presley. Noskos maakte er ooit al eens een gezonde variant van, dus ik vond het wel toepasselijk om dan nu voor die vreselijk ongezonde originele versie te gaan. Pindakaas, bacon, banaan, je moet het niet elke ochtend doen, maar damn..so good! Naar mijn smaak had er iets minder pindakaas op gemogen en iets meer banaan, maar that’s me. Mijn tafelgenoot ging voor de classic breakfast: eieren (sunny side up) met kaas, worstjes, hash browns en natuurlijk bacon. Meer dan goed begin van de dag!

I’ll be back!

Ik heb er absoluut een nieuwe favoriete ontbijthotspot bij. Ik moet sowieso nog eens terug voor de pancakes. En voor de wafels. Oh, en voor een breakfast cocktail! En voor Joe dus.

By Jarmusch is zeven dagen per week geopend, van 8.00 uur tot 16.00 uur. Dus ook na dat feestje waar je een halve dag van moest bijkomen wacht er nog een ontbijtje op je. Op vrijdag en zaterdag is By Jarmusch inmiddels tot 20.00 uur geopend en kun je er ook terecht om een bodempje te leggen voor het volgende feestje.

By Jarmusch
Goudsesingel 64
3011 KD Rotterdam
Het Industriegebouw

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.