Op 25 en 26 maart werd in Amsterdam Chocoa 2017 gehouden, een heus chocoladefestival. Officieel begon het festival al eerder met een aantal dagen voor mensen uit de chocolade-industrie die dan ook vanuit de hele wereld naar de hoofdstad waren afgereisd om elkaar te onderwijzen en met elkaar in discussie te gaan over de huidige stand van zaken in de wereld van de betere chocolade. En zo werd opeens aan de oppervlakte zichtbaar wat Amsterdam altijd is, de chocoladehoofdstad van de wereld.
Jaarlijks wordt er zo’n 600.000 ton cacao gelost in de Amsterdamse haven, goed voor ongeveer twintig procent van de totale wereldproductie. Het gros van deze cacao komt uit Ghana en Ivoorkust, de grootste producenten. Dit is de cacao die gebruikt wordt voor bulkchocolade en eindigt in je Mars, Nuts, Milka en ja zelfs je Tony’s Chocolonely.
Ondanks dat er op Chocoa 2017 twee stands met dit soort bulkchocolade stonden is dit niet waarvoor we naar dit festival kwamen. In twee hallen van de fraaie Beurs van Berlage waren stands van kleine chocolademakers uit de hele wereld te vinden. Veelal zogenaamde bean-to-bar producenten die zelf op zoek gaan naar de beste bonen en daar dan een reep chocolade van maken. Ook was er een aantal importeurs van betere chocolade en troffen we eigenaren van plantages met hun eigen repen. Zaken waar onze harten sneller van gaan kloppen.
Bij binnenkomst was ons eerste doel het vinden van Martin Christy, de man waarbij we onze ‘Chocolate Tasting Level 1’ cursus hadden gevolgd. Net voor Chocoa 2017 liet Martin ons beiden weten dat we waren geslaagd en hij zou onze certificaten meenemen. Na drie keer de zalen door te hebben gebeend liepen we hem tegen het lijf en vielen we meteen met onze neus in de boter. Hij stond te praten met een Texaan die net zijn eerste repen chocolade onder de naam Mozna Chocolate had gemaakt en of we misschien deze repen wilden proeven? Ja, natuurlijk wilden we dat!
Hoe vaak ben je één van de eersten die dat mag en dan van een chocolade waarvan de maker nog niet wist of het wel goed genoeg was om in productie te nemen. Wat ons betreft hoefde er niets meer aan te gebeuren en zaten er twee repen bij die ik zeker zal kopen als ze in de winkel liggen.
Onder het proeven had Martin onze certificaten opgedoken en werden deze aan ons overhandigd. Zo werden we tijdens dit chocolade festival opeens gecertificeerde chocoladeproevers. Ik kan voor ons allebei spreken als ik zeg dat het een pittige cursus was. Lange tijd had ik het idee dat ik niet geslaagd was zelfs, maar gelukkig was mijn gevoel niet juist.
Er viel veel te ontdekken op Chocoa 2017
Met de certificaten op zak werd het tijd om op verkenningstocht te gaan langs de standjes. En er viel heel veel te verkennen! Het is erg leuk als je de makers achter de repen die je hebt geproefd of op Instagram volgt in levenden lijve tegenkomt. Zo maakten we een praatje met Tom van Coup de Chocolat, een vrij nieuw merk dat in Antwerpen haar thuisbasis vindt. Ik had hun chocolade al een tijd terug gekocht en bij onze rondjes Antwerpen vorige maand lagen hun repen in alle hippe tentjes die we aan deden. Het is dan leuk om te horen dat ze hun bean-to-bar repen maken in een keukentje van maar twaalf vierkante meter!
Mirzam Chocolate Makers uit de Verenigde Arabische Emiraten was ook van de partij. Ik kende ze van Instagram en was al een tijdje verliefd op de vormgeving van hun repen. En niet alleen de vormgeving zit bij Mirzam goed, ook de smaken waren fantastisch. Nu we meer proeven ga je ook meer herkennen in repen en de regio’s waar de bonen vandaan komen. En je proefde mooi de herkomst van de door hun gebruikte cacaobonen terug in de verschillende origine chocolades. Bij hun repen met een smaakje volgen ze de oude route waarlangs kruiden werden verhandeld en zo vind je repen met onder andere oranje bloesem, saffraan, mint en ras el hanout in hun assortiment.
Ecuador en Peru hadden een eigen paviljoen opgezet met daarin verschillende makers. Zo kreeg je een mooie indruk van wat voor verschil de maker al kan hebben op bepaalde chocolade. En dan waren ook onze eigen Nederlandse bean-to-bar makers, Mesjokke, de Chocolate Makers en Krak er natuurlijk nog.
Moois uit Madagascar
Het hoogtepunt van onze dag was het standje van Mava. Twee mannen die Engels spraken met een zwaar Frans accent en daar met chocolade uit Madagascar stonden. Toen ik vroeg of hun bonen van Åkesson (de bekendste plantages daar) kwamen was het antwoord: ‘Bertil is our neighbour’. Deze heren hadden plantages op zes verschillende hoogtes van een berg. Normaal verhandelen ze alleen de cacaobonen, maar speciaal voor Chocoa 2017 hadden ze van elke plantage repen gemaakt. Dat was een beetje om te kijken of ze dat ook konden en of ze in de smaak zouden vallen. Deze repen waren voor ons het beste dat we die dag hebben geproefd, hele mooie zachte 70% repen waarbij je duidelijk smaak verschil per plantage proefde. Zo zie je dat werkelijk alles uitmaakt in het eindresultaat en dat terroir (de ondergrond en omstandigheden) duidelijk invloed hebben op de uiteindelijke smaak.
Tussendoor aten we bij één van de standjes een werkelijk fantastische wrap, fijn dat er goed eten geserveerd werd, dat is weleens anders bij dit soort evenementen! Buiten alle stands waren er ook nog workshops, lezingen en proeverijen, maar daar zijn we totaal niet aan toegekomen. Onze conclusie was dan ook dat we volgend jaar gewoon twee dagen Chocoa moeten doen om niets te hoeven missen! Dus 24 en 25 februari 2018 staan al geblokt in onze agenda’s!
No Comments