Evenementen

Chocola meets koffie: foodpairing met The Chocolate Shop

Coffee & Chocolate Pairing

Nog niet zo lang geleden begonnen Raymond en Sanna hun webshop The Chocolate Shop. The Chocolate Shop verkoopt alleen maar single origin bean-to-bar chocolade en daar houden wij van. Niet zo gek dus dat we al snel in contact kwamen via social media. Om meer mensen kennis te laten maken met bean-to-bar chocolade organiseren Raymond en Sanna ook diverse bijeenkomsten. Zo woonden wij een tijdje geleden al een introductietasting bij en toen wij hoorden van de chocola & koffie foodpairing stonden wij als eerste klaar om een kaartje te kopen. Helemaal toen we hoorden dat deze pairing een samenwerking zou zijn met ons nieuwste favoriete koffietentje: Filtro.

Foodpairing is momenteel echt een trend aan het worden. Foodpairing is gebaseerd op het principe dat smaken elkaar versterken of aanvullen als ze dezelfde key smaakcomponenten hebben. Bekende varianten van foodpairing zijn bijvoorbeeld het combineren van zout en chocolade of karamel (salted caramel!), maar ook bijvoorbeeld kaviaar en witte chocolade schijnen een geweldige match te zijn. En pairen  kun je dus ook heel goed met chocolade en koffie!

Coffee & Chocolate Pairing - smaakwiel

Tijdens de pairing van The Chocolate Shop proeven we drie chocolades gecombineerd met twee verschillende soorten filterkoffie. We krijgen een eenvoudig smaakwiel en een matrixje waar we onze bevindingen in bij kunnen houden. Smaak is heel erg gebaseerd op de associaties die je maakt met smaken die je al eerder hebt geproefd, dus er is eigenlijk geen goed of fout bij het proeven van verschillende smaakcomponenten. Als degene naast je dus zegt dat de chocolade naar sinaasappel smaakt en jij denkt eerder framboos te proeven, dan kan dat gewoon. Je kunt dan ieder geval de conclusie trekken dat de chocolade of koffie een fruitige smaak heeft.

Omdat het gezelschap heel erg gemêleerd is, is dit associëren van smaken ook vooral waar het om draait. Wat proef je in de koffie, wat proef je in de chocolade en wat gebeurt er als je ze met elkaar combineert.

Nacimiento ‘Merry Christmas’ – Tim Wendelboe

De eerste koffie is een koffie gebrand door Tim Wendelboe, uit Noorwegen. Het is een lichtgebrande koffie uit Honduras die wordt beschreven als wijnachtig met kers en zwarte bes. De chocolades die we krijgen zijn een Georgia Ramon uit Peru, een reep van Dick Taylor uit Ecuador en tot slot een chocolade uit Madagascar van A. Morin.

Al snel blijkt dat deze koffie en de Georgia Ramon echt he-le-maal niks voor elkaar doen. Apart zijn ze allebei prima, maar samen worden de smaken echt een hopeloos geheel. Leuk begin, want zo merk je meteen heel duidelijk wat voor effect smaakcombinaties op elkaar kunnen hebben.

De Dick Taylor is een schot in de roos. Apart is het al een hele lekkere reep, maar samen met de koffie gebeurt er echt iets in je mond.  Ook de derde reep combineert goed met de koffie, maar eigenlijk is iedereen het er unaniem over eens dat de Dick Taylor het beste combineert met deze koffie.

Ik was zelf overigens helemaal niet zo onder de indruk van de derde reep toen ik hem los proefde, die was mij echt veel te zuur. In combinatie met de koffie werd deze echter wél lekker! Ook weer een heel duidelijk voorbeeld van succesvol pairen.

Coffee & Chocolate Pairing - Barista

Nano Challa – The Barn

De tweede koffie is voor mij een bekend gezicht: hij is afkomstig uit Berlijn, waar wij zéér regelmatig komen. Tenminste, dat is waar de koffie gebrand wordt, de bonen voor deze koffie komen uit Ethiopië. Deze koffie heeft tonen van perzik, vanille en jasmijn.

Ik wist al langer dat The Barn hele mooie koffietjes brandt en dit is ook echt wel weer een succesnummer. Lekker! Ik drink al haast alles op voor ik me realiseer dat er ook nog gecombineerd moet worden met chocolade.

In tegenstelling tot de Wendelboe combineert de koffie van The Barn wél heel goed met de Georgia Ramon. Ook de Dick Taylor matcht prima. De reep van A.Morin is helaas geen goede combinatie, de koffie maakt dat deze enorm naar tabak gaat smaken. Brrr!

Wanneer we later nog wat restantjes chocola eten en combineren, merken we dat ook de temperatuur van de koffie effect heeft op de smaakcombinatie. En ook de chocola zelf heeft effect op de smaak van de andere chocolades. Fascinerend!

Coffee & Chocolate Pairing

Leuk is het ook om te horen wat anderen ontdekt hebben door op deze manier te proeven. Dennis en ik zijn natuurlijk al wat langer bezig met het proeven van chocolades en koffie, maar voor sommige van de aanwezigen was het echt een totaal nieuwe ervaring.

The Chocolate Shop gaat binnenkort ook een pairing doen met wijn. Houd hiervoor hun website, Facebook of Instagram in de gaten of wordt lid van de MeetUp groep.

Wil je nou liever gewoon thuis eens proeven van fantastische bean-to-bar chocolades? Blijf dan vooral Foodaholics even in de gaten houden, want er komt een winactie aan!

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.