Brood & Gebak

Chocolade Amandeltaart voor onze officiële start!

Chocolade AmandeltaartWe hebben iets te vieren en ja, daar hoort natuurlijk taart bij! We vonden zelf deze heerlijk decadente chocolade amandeltaart wel van toepassing. Maar wat hebben we te vieren dan? Nou dat vanaf vandaag Foodaholics.nl officieel van start is gegaan! Michella en ik zijn al een aantal weken aan het proefdraaien maar we zijn op het punt dat alles is zoals we het in gedachten hadden en dat we vinden dat we wereldkundig kunnen maken dat we samen dit blog zijn gestart.

Waar gaan we het over hebben hier? Eten! En dan vooral lekker eten. En drinken nemen we dan zo nu en dan ook maar even mee, cocktails, goede koffie, thee. Eigenlijk gaan we het gewoon hebben over alle dingen die we lekker vinden. En we zouden het leuk vinden als jullie dat met ons mee beleven. Dus like ons op Facebook, volg ons op Instagram en Twitter en geniet met ons mee. En weet je iets lekkers dat we zeker moeten proeven laat het ons dan vooral weten!

Zo willen wij jullie laten weten dat dit een heel erg lekkere taart is om te maken, kleine puntjes zijn genoeg want er zit in totaal bijna vier ons chocolade in! Het recept is van Paul Hollywood -jurylid van The Great British Bake-Off- en het is te vinden in zijn boek How to Bake dat inmiddels ook in het Nederlands is verschenen onder de titel Bakken met Paul Hollywood.

Chocolade Amandeltaart

Ingrediënten:
265 gram bittere chocola, in stukjes gebroken, (niet meer dan 72% cacao)
6 eieren, medium
210 gram fijne suiker
150 gram amandelmeel
boter om het bakblik in te vetten

Voor de ganache:
4 eetlepels kersenjam
120 gram bittere chocolade in kleine stukjes
120 ml slagroom

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Beboter een 20 cm ronde springvorm of taartvorm met losse bodem, leg een cirkel van bakpapier op de bodem.
Doe de chocolade in een schaal en zet die op een pan heet water. De bodem van de schaal mag het water niet raken.
Zet de pan op laag gas tot de chocolade is gesmolten, roer er af en toe in. Laat het daarna een beetje afkoelen.
Klop 5 eiwitten in een grote schaal tot ze stijf maar niet droog zijn.
In een aparte kom mix je de 5 eidooiers, een ei en de suiker tot het geheel dik en bleek is, het mengsel moet zo dik zijn, dat er een spoor achterblijft als je de gardes eruit haalt.
Meng het amandelmeel, de gesmolten chocolade en 1 eetlepel van de gekopte eiwitten in het eimengsel en doe er vervolgens voorzichtig de overgebleven eiwitten doorheen. Gebruik daarvoor een grote metalen lepel.
Vervolgens doe je het mengsel in de springvorm en zet het in de oven voor ongeveer 40-45 minuten tot de bovenkant stevig is en de taart een beetje loskomt van de zijkant van vorm.
Laat de taart ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen, keer de taart vervolgens ondersteboven op een rek. Leg op het rek eerst een schone theedoek. Daarna kan het bakpapier worden verwijderd.
De taart moet volledig afkoelen en als dat gebeurd is draai je hem weer om, zodat de originele bovenkant ook weer boven is. Verwijder de theedoek van het rek.
Zeef de jam, verwarm deze daarna langzaam in een pannetje en smeer het met een borstel over de boven- en zijkanten.

Nu moeten we de ganache nog maken.
De chocolade en de slagroom moeten samen in een schaal boven een pan heet water, roer regelmatig tot het glad en glimmend is.
Laat de ganache afkoelen en een beetje opstijven maar niet zover, dat het heel dik wordt, schenk het op het midden van de taart.
De ganache zal nu van en over de taart lopen, het kan zijn dat je een paletmes nodig hebt om de zijkanten volledig in te smeren.
Voor het aansnijden van de chocolade amandeltaart moet de chocolade gestold zijn.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.