Chocolade

Chocolade met kardemom van Dolceria Bonajuto

chocolade met kardemomAls ik in Amsterdam ben ga ik meestal even langs bij Chocolatl, een winkel gespecialiseerd in betere chocolade. En meestal laat Adil -de eigenaar- me dan wat nieuwe smaken chocolade proeven die hij in zijn assortiment heeft of waarvan hij denkt dat ze misschien wel zouden passen in de winkel. En zo kreeg ik laatst een stukje van deze chocolade met kardemom van Dolceria Bonajuto om te proeven.

Ik had nog nooit van deze chocolademaker gehoord maar na een kleine zoektocht op het net kwam ik erachter dat het de oudste chocolademaker van Sicilië is. Bij het proeven merkte ik al dat dit qua structuur niet een hele mooie gladde chocolade is maar dat het meer richting de repen van Taza en de Mexicaanse chocolade gaat. En als je ziet hoe zij hun chocolade maken dan klopt dat ook wel.

In de tijd van de Azteken werden de cacaobonen op grote stenen fijngewreven. In de tijd dat de Spanjaarden over Sicilië heersten introduceerden zij deze methode van chocolade maken. Deze manier is verder nooit in Europa industrieel gebruikt maar Dolceria Banojuto maakt hun chocolade nog op een soortgelijke manier.

Ze beginnen met grof gemalen cacaobonen waar de cacaoboter nog gewoon inzit. Deze massa wordt opgewarmd tot hij vloeibaar wordt en dan gemengd met kristalsuiker en kruiden (kaneel, vanille of in dit geval kardemom). Dat mengen wordt gedaan in een zogenaamde “refiner” een moderne versie van de stenen die de Azteken gebruikten.
Het mengsel wordt op een temperatuur gehouden die ervoor zorgt dat de suikerkristallen niet smelten, ze vormen dus een deel van de structuur van de chocoladereep. Daarna wordt de chocolade in de vorm gestampt om er zeker van te zijn dat de gewenste reep wordt verkregen.

Door op deze “koude” manier te werken blijven er smaken in de chocolade zitten die bij andere processen vervliegen. Maar het belangrijkste is dat bij dit proces geen extra ingrediënten nodig zijn zoals plantaardige vetten, melkproducten of sojalecithine.

Zo ontstaat dus een hele pure smaak en een grovere structuur dan bij de meeste repen.

Chocolade met kardemom is dat nou lekker?

Ik wist niet echt goed wat ik me bij deze reep moest voorstellen toen Adil me vroeg of ik hem wilde proeven. Chocolade met kardemom? Is dat nou lekker? Maar toen ik een stukje in mijn mond stak was ik meteen om.
De kardemom past perfect bij de donkere chocolade van deze reep, vult het mooi aan en geeft het warmte en een heerlijke kruidigheid. Kardemom is familie van gember en dat is ook één van de dingen die ik terugproef. Net als bergamot trouwens, ook zo’n smaak die in kardemom zit. En dan die structuur, iets minder grof dan mijn geliefde Taza repen, maar ik hou hier wel van hoor. Niet echt verfijnd maar gewoon een stoere reep met dito smaak!

Het kon ook niet anders dan dat er een reep werd toegevoegd aan de repen die al op de toonbank op me lagen te wachten om mee naar huis te gaan. Wat mij betreft een grote aanrader!

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.