Cocktails & Drankjes

Mexicaanse chocolademelk met mezcal en anchopeper

Mexicaanse chocolademelk met mezcal en anchopeperNog maar twee weken en dan is het alweer kerst, wat vliegt de tijd zeg. Net als vorig jaar hebben we een speciaal Foodaholics kerstdiner samengesteld. We hebben het dit jaar niet in de traditionele hoek gezocht. Nee, we nemen jullie mee op avontuur naar Mexico. We hebben een aantal mooie Mexicaanse gerechten voor jullie uitgezocht. Met Mexicaans bedoelen we niet een gerecht waar we een blikje mais en een paar plakjes avocado op hebben gelegd, maar echte Mexicaanse gerechten. Als binnenkomer en opwarmertje beginnen we ons kerstmenu met deze Mexicaanse chocolademelk met mezcal en anchopeper.

De oorsprong van chocolade ligt in Midden- en Zuid-Amerika. En omdat we dol zijn op chocolade leek het ons dus leuk om in plaats van een cocktail dit keer te openen met een warme chocolademelk. Maar dan wel één met een kick. Een dubbele kick eigenlijk.

Mezcal

De eerste komt van de Mezcal, de tweede van de anchopeper. Mezcal is een distillaat op basis van agave. In tegenstelling tot tequila wordt de ‘piña’, het hart van de agave, eerst gerookt voordat ze deze laten fermenteren. Die rokerigheid proef je goed terug in de cocktail. Heb je geen mezcal in huis dan kun je als goed alternatief een gerijpte tequila of rum gebruiken.

Anchopepers

Dan de anchopepers, dit is de gedroogde versie van de poblano peper. Ancho betekent ‘breed’ in het Spaans, het is dan ook een grote, brede peper. Ze zijn niet heel pittig en geven gerechten een donkere, rozijnachtige smaak. Vroeger waren dit soort pepers lastig te vinden hier, maar gelukkig zijn er bedrijven als Westland Peppers die een mooie selectie gedroogde maar ook verse pepers aanbieden.

Samen met de cacao, chocolade en kaneel krijg je met de mezcal en anchopeper een warme chocolademelk die richting een dikke drinkchocolade gaat met aardse tonen. Typische smaken die je veelvuldig in Mexico tegenkomt. Je bezoek weet na deze chocolademelk met mezcal meteen dat ze geen normaal kerstdiner tegemoet gaan.

Mexicaanse chocolademelk met mezcal en anchopeper

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • snufje zout
  • 475 ml volle melk
  • 6 kaneelstokjes
  • 1 anchopeper in de lengte doorgesneden, zaadjes en zaadlijsten verwijderd
  • 225 gram pure chocolade
  • 150 ml mezcal
  • mini marshmallows en cacaopoeder ter garnering

Bereiding:

Doe de suiker, het zout, de cacaopoeder, de melk, 2 kaneelstokjes, de anchopeper en de chocolade in een steelpan en roer alles goed door elkaar.
Verwarm, terwijl je met een garde roert, het mengsel op totdat het warm is en de chocolade is opgelost. Mix het door totdat het een homogene massa is.
Hou het mengsel tegen de kook aan totdat het geurig is, zo’n 10 minuten.
Giet de chocolademelk door een zeef en gooi de anchopeper en de kaneelstokjes weg.

Doe de chocolademelk terug in de pan en giet de mezcal erbij. Klop de chocolade met de garde of met een staafmixer schuimig op.

Verdeel de chocolademelk met mezcal en anchopeper over 4 glazen en garneer met chilipoeder, cacaonibs of chocoladekrullen.
Zet in elk glas een kaneelstokje en serveer direct.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Elca
    12 december 2018 at 17:00

    Mmmmmmm, ik ga het proberen hoor! ( mét de cacao van @thechocolateshop)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.