Travel

City break Málaga, stad vol zonnige hotspots

Málaga - boulevard
Citytrips zijn echt een geweldige uitvinding. Even een paar dagen helemaal eruit en eindeloos dwalen door een vreemde stad. Ik probeer elk jaar wel minimaal één fijne citytrip te plannen. Dit jaar begon goed met een tripje naar Spanje, samen met Noskos, mijn vriend en de zus van Noskos. Plaats van bestemming: Málaga. Ik had niet direct grootse verwachtingen van deze stad en vreesde een beetje voor hordes overwinterende Nederlanders, maar daar ben ik echt op teruggekomen. Wát een fijne stad voor een korte city break!

Málaga heeft een prachtig oud centrum, héél veel zon (300 dagen per jaar, het heet er niet voor niets Costa del Sol), vriendelijke inwoners en je kunt er ook nog eens heerlijk eten. Het zonnige karakter van deze stad maakt het ook tot een zeer geschikte bestemming voor de wintermaanden. De temperatuur in februari schommelt zo tussen de 17 en 20 graden (mét zon dus!) en dat is een stuk aangenamer dan onze winterse grijze dagen.  Je vliegt er voor een habbekrats naar toe en in het winterseizoen hebben hotels en appartementen ook vaak goede aanbiedingen. Wij hebben er drie dagen echt heel erg genoten en laten jullie nu graag meegenieten van alle fijne hotspots die wij ontdekten.

Málaga - Mark Ryden
De hoofdreden voor ons bezoek aan Málaga was een expositie van één van onze favoriete kunstenaars: Mark Ryden. In het Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC) heeft hij zijn allereerste Europese solo expositie met een groot deel van zijn meest iconische werken. Omdat dit misschien wel een once in a lifetime gelegenheid is, besloten we hiervoor speciaal naar Málaga te vliegen. En hoewel het niets met eten te maken heeft, geef ik je wel als eerste tip een om een bezoekje te brengen aan dit museum. Mark Ryden is er niet zo lang meer te zien, maar het CAC is gratis te bezoeken en heeft het hele jaar door hele mooie exposities. We bezochten de tentoonstelling twee keer en struinden in de overige tijd door de kleine oude straatjes, dronken gin tonics in de zon en smulden van de fantastische Spaanse keuken.

Nog een tip die ik je mee wil geven: houd je verre van alle restaurants waar personeel je naar binnen probeert te praten. De beste stekjes zitten níet daar waar ze met man-en-macht de toeristen proberen te lokken met mooie woorden, maar vullen zich vanzelf.

Spaanser wordt het niet: Los Gatos

Málaga - Los Gatos

Grote hammen boven een balie vol eten. Een aangesneden Iberico ham in het midden van de zaak. Kleurrijke schilderijen van stierenvechters. En tot slot een heuze opgezette stier in een hoek van de zaak. Heel veel Spaanser dan dit wordt het niet. Nee, ik ben ook alles behalve een fan van stierenvechten, maar het is wél onderdeel van de Spaanse cultuur. Zet je dus even over je  weerstand heen en breng tóch een bezoekje aan deze zaak, het is het waard.

Málaga - Los Gatos

Wij lieten onze – uiterst vriendelijke en vrolijke – ober voor ons beslissen wat we te eten kregen, zonder enig voorbehoud.  Dat was een prima beslissing! We kregen een aantal smakelijke tapas, een lokaal gevangen stuk tonijn en tot slot een vleesschotel met onder andere een fantastische stoofpot. Smullen! Het schijnt zo te zijn dat je bij Los Gatos een tapa gratis krijgt bij elk drankje, maar wij kregen eerder gratis drank bij elke tapa. Het werd een érg gezellige avond dus ;-) De uiteindelijke schade voor vier personen was echter nog geen €100,-!

Los Gatos
Plaza de Uncibay 9
29008 Málaga

Ontbijthotspot voor elk moment van de dag: Santa Canela

Málaga - Santa Canela

Santa Canela vonden we per ongeluk en vrijwel direct na aankomst in de stad. We hadden trek in iets eten en trek in koffie en dit was het eerste tentje dat we tegenkwamen. Van buiten zag het er niet direct heel aantrekkelijk uit, omdat het terras overkapt is met een lelijke plastic tent. Eenmaal neergestreken aan een tafeltje werden we bij het bestuderen van de menukaart steeds vrolijker. Slow coffee! En daarnaast diverse huisgemaakte zoetigheden. Crêpes, zowel met zoet als hartige opties. Broodjes. Smoothies. Versgeperste sapjes. En dan nog allerlei varianten van “gewone” koffie en koffiespecialiteiten, zoals café Bombón (koffie met zoete gecondenseerde melk).

Málaga - Santa Canela

We hebben hier uiteindelijk elke dag gezeten om te ontbijten of koffie te drinken. Dat Santa Canela ongeveer om de hoek lag bij ons appartement hielp daar natuurlijk wel bij. Maar ook als je ergens anders in Málaga logeert, zou ik zeker eens deze kant op wandelen. Santa Canela ligt in de Soho-wijk (eigenlijk de wijk Tomas Herédia). In deze wijk is door de directeur van het eerder genoemde CAC het “SOHO-project” opgezet, met als doel de wijk om te toveren tot een kunstenaarswijk. Voor dit doel zijn streetartists van over de hele wereld uitgenodigd om hun werk te plaatsen op gevels, worden er galerieën geopend, is er allerlei kunstzinnig straatmeubilair geplaatst en openen er langzaam steeds meer toffe winkeltjes en clubs.

Santa Canela
Calle Tomás Heredia 5
29001 Málaga

Het allerlekkerste ijs van Málaga: Casa Mira

Málaga - Casa Mira
Bij de naam Málaga is de kans groot dat je direct aan één ding denkt: ijs! En dan natuurlijk het ons welbekende roomijs met in rum geweekte krenten of rozijnen. Echter, in Málaga is de lokale ijsspecialiteit helemaal geen Málaga-ijs. Waar dit ijs dan wel vandaan komt is me nog onduidelijk, maar in Málaga eet men liever Túrronijs (túrron is een soort nougat). Wil je toch per se Málaga-ijs, ga dan naar Casa Mira. Zij hebben het namelijk wél in het assortiment zitten. De rum is in hun ijs echter wel vervangen door een zoete dessertwijn die in Málaga overal gedronken wordt.

Málaga - Casa Mira

Bij Casa Mira ben je echter niet alleen aan het goede adres voor Málaga-ijs. Je bent er meteen op de plek waar ze sowieso het allerlekkerste ijs van Málaga verkopen. Menig inwoner van de stad is opgegroeid met dit ijs: Casa Mira bestaat al sinds 1890! Naast ijs verkopen ze er ook túrron en diverse andere lokale producten.

Casa Mira
Calle Marqués de Larios 5
29015 Málaga

Do as locals do: Mercado Central de Atarazanas

Málaga - Mercado Central de Atarazanas

In het centrum van Málaga ligt een oude overdekte markt, de Mercado Central de Atarazanas. Het opvallende gebouw met veel staal en een prachtig glas-in-lood tafereel werd gebouwd tussen 1876 en 1879. De hoofdingang van de markt wordt gevormd door een poort in Arabische stijl die ooit onderdeel was van de oude stadsmuur. Vroeger, toen de stad nog een stuk kleiner was, lag de waterlijn tot deze oude muur. De locatie van de huidige markt werd toen gebruikt voor het herstellen van schepen. De naam Atarazanas komt hier vandaan, het is Moors voor scheepswerf.

Málaga - Mercado Central de Atarazanas

In drie verschillende hallen kun je je verlekkeren aan eindeloze hoeveelheden superverse vis (die ter plekke voor je wordt schoongemaakt), vlees, groenten, fruit en noten. Hier en daar kun je wat dingen proeven. Je vindt hier geen opdringerige of schreeuwerige marktkoopmannen, maar vriendelijke mensen die hun koopwaar voor zich laten spreken. Aan de buitenkant bevinden zich enkele terrassen, die horen bij de eetstalletjes die je binnenin de markt kunt vinden.

Málaga - Mercado Central de Atarazanas

In Spanje gaan de winkels ’s middags dicht voor de siësta. Rond dat tijdstip wordt het rustiger op de markt en gaan de eerste verkopers hun spullen opruimen. Bij de eetkraampjes begint dan echter het spitsuur. Weersta dan de verleiding om plaats te nemen op één van de terrasjes. Do as locals do! Verover een plekje bij de bar van één van de eetstalletjes, bestel een biertje of een sangria en kies van de kaart wat hapjes om samen te delen. Eet deze staand op en geniet ondertussen van de levendigheid om je heen.

Málaga - Mercado Central de AtarazanasHet personeel van de kraampjes vindt het duidelijk leuk als er toeristen bij ze aanschuiven en beide keren dat wij er lunchten kregen wij wat extra’s toegeschoven. We aten er onder andere boquerones fritos (gefrituurde ansjovisjes), pimientos de Pádron (milde groene pepertjes), octopus, gamba’s, gefrituurde groenten en tonijn.  Zo lekker!

Mercado Central de Atarazanas
Calle Atarazanas 10
29005 Málaga

Hidden gem voor goede koffie: Bertani Café

Málaga - Bertani Café

Bertani café is niet veel breder dan een flinke deuropening. Het piepkleine cafeetje bevindt zich in het oude centrum en serveert bijzonder goede koffie. Het is vooral bedoeld voor take-away koffie, maar je kunt er eventueel ook ter plekke je koffie opdrinken, op barkrukken aan een plank aan de zijkant.  Je krijgt je koffie dan in überschattige (en een beetje truttige) kopjes. Naast goede koffie om direct op te drinken, kun je hier ook terecht voor bonen en diverse koffiezetbenodigdheden voor het zetten van slow coffee.

Málaga - Bertani CaféIn de zomermaanden kun je er ook terecht voor cold brew koffie met tonic. Helaas was dat er nu niet, ondanks een heerlijke 21 graden is het voor de Spanjaarden gewoon winter en dan drink je dus géén koude koffie.

Bertani Café
Calle San Juan 40
29005 Málaga

Fantastische tapas met een moderne twist: El Mesón de Cervantes

Malaga - El Meson de Cervantes

Met vermoeide voeten en hongerige magen lieten wij ons eenmaal toch door een propper ergens naar binnen praten. Na een drankje en een paar hapjes zijn we héél snel vertrokken, op zoek naar écht goed eten, want dat tentje was echt te slecht voor woorden. Met behulp van Foursquare kwamen we terecht bij El Mesón de Cervantes.

Malaga - El Meson de Cervantes

El Mesón de Cervantes ligt een beetje uit de loop in een stukje van het centrum van Málaga waar wij nog helemaal niet geweest waren. Niet dat we dit restaurant dan wel ontdekt zouden hebben trouwens, want aan de buitenkant is er niet zo heel veel bijzonders te zien. Eenmaal binnen val je echter in een levendig warm bad. Het restaurant is gezellig ingericht, redelijk modern en zat toen wij binnenstapten stampvol. We hadden echter geluk, er was nog een tafel vrij. De mooiste tafel van de zaak nota bene: direct naast de open keuken!

Malaga - El Meson de Cervantes

El Mesón de Cervantes serveert tapas met een moderne twist eraan. Je kunt ze bestellen in verschillende portiegroottes: als tapa, als halve portie of als hele portie. Er werd ons aangeraden om halve porties te nemen en er dan drie per persoon te nemen. Wij namen iets minder, omdat we helaas al iets gegeten hadden en dat bleek echt meer dan genoeg.

Malaga - El Meson de Cervantes

Zo aten wij onder andere traditionele ingelegde ansjovisjes, maar geserveerd met mango en guacamole. En dat was lekker! Verder verschenen heerlijke Iberico ham, fantastisch klaargemaakte inktvis, een stoofpot van varkenswangetjes en een werkelijk perfect bereide Secreto Ibérico op onze tafel. Eigenlijk hadden we de hele kaart wel willen bestellen, maar we konden aan het eind van onze stroom tapas eigenlijk geen pap meer zeggen. Waarom hadden we in hemelsnaam de fout gemaakt ons te laten verleiden door die propper, DIT is wat je wil eten in Málaga!

Noskos kon nog een gaatje vinden voor een dessert en bestelde een flan van zoete Malaga wijn met vijgen. Hemels lekker!

Inmiddels maakten we ons een klein beetje zorgen over de rekening. We hadden toch nog best enthousiast besteld en dronken er ook nog eens gin-tonic bij. De schade? Slechts €83,- voor een fantastische avond eten met vier personen.

Ik wil terug.

El Mesón de Cervantes
Calle Álamos 11
29012 Málaga

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    mona
    16 februari 2017 at 14:34

    Holaaa Michelle, wat leuk om in je spaanse verhaal plekken te herkennen: de ijszaak un Larios en de Calle los Álamos waar we un december nog zijn geweest (José’s ouders wonen un Málaga…) Veel liefs, en eet niet teveel…!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.