Brood & Gebak

Cranberry bundt cake met witte chocolade

Cranberry bundt cakeOns dessert van het kerstmenu is dit jaar een cake, maar wel één die perfect bij het seizoen past, een cranberry bundt cake met witte chocolade. Meestal zitten we van alle hapjes en het eten zo vol dat we alleen nog maar trek hebben in een goede kop koffie. En omdat we altijd graag iets bij de koffie eten serveren we er een mooie feestelijke plak van deze cake bij. Het is een cake met stevige structuur, lekker fris door de bessen met als tegenhanger de zoete ganache.

In en op deze cake moeten cranberry’s en die zijn er voor de kerst volop. Op Life, Love and Sugar van Lindsay Conchar vonden we dit recept en daar vonden we ook haar boek met 65 recepten voor onder andere cupcakes, cheesecakes en ijstaarten. Het boek is getiteld ‘Simple Beautiful, Homemade Cakes‘. De recensies zijn lovend dus misschien is het tijd om de collectie met haar boek uit te breiden. Deze cake belooft in ieder geval veel goeds.

Cranberry bundt cake met witte chocolade

Ingrediënten:
Voor op de cake:
300 g fijne suiker
120 ml water
100 g cranberry’s

Voor de cake:
170 g boter op kamertemperatuur
310 g suiker
230 g zure room
1 tl vanille extract
5 grote eieren
390 g gezeefde bloem
15 g bakpoeder
3/4 tl zout
240 ml melk op kamertemperatuur
30 ml water op kamertemperatuur
260 g verse cranberry’s

Voor de witte chocolade ganache:
250 g witte chocolade
120 g slagroom

Extra:
Bundt bakvorm, 10 cups/2,4 liter

Bereiding:
De dag voor je de cake gaat bakken moeten de cranberry’s die op de cake gaan in een suikersiroop worden gezet. Deze maak je door de helft van de suiker en het water in een steelpannetje te doen en te verwarmen tot de suiker helemaal is opgelost.
Schenk de suikersiroop in een schaal en laat 10 minuten afkoelen.
Voeg de cranberry’s toe en bedek met de siroop, zet de schaal tot de volgende dag in de koelkast en schep af en toe de siroop over de bessen.

De volgende dag verwarm je de oven voor op 175°C en vet je de vorm goed in met boter of bakspray.
Mix in een grote schaal de boter en suiker tot ze licht van kleur zijn (ongeveer 3-4 minuten) en doe er dan de zure room en vanille bij. Mix tot ze goed opgenomen zijn in de eerste ingrediënten.
Nu mix je een voor een de eieren er door.

Doe de droge ingrediënten in een andere schaal, meng ze door elkaar.
In een kleine schaal giet je de melk en het water.

Voeg nu de helft van de droge ingrediënten bij de rest, meng goed en giet de melk/water er bij. Roer tot opgenomen in het deeg en vervolgens kan de andere helft van de droge ingrediënten er door worden gemixed. Roer er nu voorzichtig de cranberry’s door en schep alles in de bakvorm.

Baktijd is ongeveer 50 minuten. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker droog uit de cake dan is die gaar. Je kunt ook een thermometer gebruiken, de cake is gaar bij 95°C.

Haal de cake uit de oven en laat 15-20 minuten afkoelen.
Verwijder de cranberry bundt cake uit de vorm en volledig op een rek laten afkoelen.

De ganache maak je door de chocoladestukjes in een kom te doen en de slagroom te laten koken en er over te schenken.
Laat 2-3 minuten staan en roer dan tot de chocolade volledig glad is.
Nu moet het enigszins afkoelen, de ganache moet schenkbaar zijn, maar wel dik genoeg dat het niet compleet van de cake afloopt.

Verwijder de cranberry’s uit de siroop en rol ze door de overgebleven suiker. Je moet dat een aantal keren doen om een mooi laagje te krijgen.
Laat ze daarna 30-60 minuten drogen (dat gaat makkelijk op een bakblik met een velletje bakpapier) en doe ze daarna op de cake.

Bewaar de cranberry bundt cake met witte chocolade in de koelkast tot het tijd is om ervan te gaan genieten.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.