Non-Food

De Magimix Cook Expert – onze eerste indruk

Magimix Cook Expert
Sinds een paar weken staat ‘ie te shinen op mijn aanrecht: de Magimix Cook Expert. Nadat wij op het All You Need is Food event kennismaakten met deze krachtpatser liet hij ons niet meer los. Een keukenmachine die niet alleen kan hakken, snijden, kloppen en mengen, maar die ook nog eens kan koken, sauteren, stomen en sudderen. En dan maakt hij zichzelf nog schoon ook! Too good to be true? Magimix geeft ons de kans om het het komend jaar helemaal voor je uit te zoeken.

Mijn oude foodprocessor heeft het veld moeten ruimen om plaats te maken voor de Magimix. De blender, slowcooker, handmixer en staafmixer mogen voorlopig blijven, evenals mijn geliefde Le Creusetpan. In theorie zou je ook zonder al deze spullen kunnen met de Magimix Cook Expert en ik ben heel benieuwd welke apparatuur na een jaar onaangeroerd blijkt te zijn.

Compleet apparaat

De Magimix Cook Expert komt in een gigantische doos, het was nog een flinke uitdaging om die naar boven te sjouwen op mijn steile Rotterdamse trappen.  Het apparaat bestaat in feite uit twee afzonderlijke delen die je op de (zware en stabiele) basis kunt plaatsen: de foodprocessor zoals je die vast wel kent van Magimix en een grote RVS kom die je kunt verhitten en waarin je dus kunt koken. Bijgeleverd zijn maar liefst 2 extra kommen voor de foodprocessor, een stoommandje, diverse snijschijven, een eiwitklopper, spatels, een weegschaal en een kookboek. Zéér compleet dus. Als je nog niet genoeg hebt aan deze accessoires dan kun je nog een smoothiekit (sapcentrifuge) en een uitbreiding op de snijschijven aanschaffen.

Het apparaat heeft 12 automatische programma’s en een expertfunctie. Het bijgeleverde kookboek bevat zo’n 300 recepten waarmee je direct aan de slag kunt. Het is wel aan te raden om ook de handleiding even te lezen. Hoewel het apparaat en de recepten redelijk intuïtief zijn, staat er in de handleiding toch wel veel extra informatie. Ook vind je wat handige aanwijzingen over wanneer je bijvoorbeeld de dop van de deksel af moet laten.

Liever lui dan moe

Magimix Cook Expert op het aanrecht

De afgelopen twee weken heb ik diverse malen met de Magimix Cook Expert gekookt, met wisselende resultaten. Het is echt nog een beetje zoeken wat het apparaat precies doet, hoe je een bestaand recept omzet naar een Cook Expert recept en wat het apparaat nou allemaal écht kan.

Het apparaat is namelijk zowel geschikt voor de liever-lui-dan-moe-kok die een eenpansmaaltijd wil bereiden als voor hen die wat meer  uitpakken en bijvoorbeeld îles flottantes maken, sous-vide koken of een kruidenolie maken.

Mijn eerste poging tot koken werd een eenpansmaaltijd, want hoewel ik na mijn werk rustig nog twee uur de keuken induik om te koken, is het soms ook wel heel fijn om gewoon op de bank te ploffen en iemand (of in dit geval iets) anders het werk te laten doen. Ik maakte een groene curry uit de Cook Expert app, waar nóg meer recepten in staan dan in het kookboek. Helaas werd deze curry meer een soort groene soep.  Van de kip en groenten bleef weinig over, ondanks dat ik me keurig aan de opgegeven instellingen hield. De theorie is dat het messenblok onderin de kom niet hakt op lage snelheid, maar dat gaat bij zachte ingrediënten als kip en courgette blijkbaar toch niet helemaal op. De curry mag nog eens in de herhaling met grovere stukken kip en één van mijn eigen recepten, want qua smaak was dit ook niet helemaal oké. Maar daar kan de Cook Expert niks aan doen natuurlijk ;)

Einde aan levensgevaarlijke toeren met de staafmixer

Magimix Cook Expert - eiwitten kloppen

Bij het maken van crème brûlée bleek het apparaat een schot in de roos. Normaal moet je daar bij blijven, goed opletten dat het niet gaat koken en regelmatig roeren. Nu zat ik op de bank met een tijdschrift, roerde de Magimix mijn crème brûlée en met de temperatuur ingesteld op 95 graden hoefde ik me ook geen zorgen te maken over koken.

Ook eiwitten kloppen doet hij fantastisch en voor soep maken is hij ideaal: ingrediënten erin en vlak voor het aflopen van de ingestelde tijd pureert hij het meteen voor je. Geen levensgevaarlijk geklooi meer met je staafmixer in een pan met hete soep dus! En geen spetters op de muur ;) En ondertussen draai jij mooi de rest van je diner in elkaar of lees je verder in je tijdschrift.

De schoonmaakfunctie is ook erg handig. Direct na het koken een beetje water in de kom met een drupje afwasmiddel en een kind kan de was doen. Natuurlijk zul je zelf nog even de randjes moeten doen en bij erg aangekoekte gerechten zal de kom niet helemaal schoon zijn, maar het scheelt je een hoop werk. Overigens is het hele apparaat heel schoonmaakvriendelijk, want alle onderdelen kunnen gewoon in de vaatwasser. Daar worden we blij van!

De komende maanden ga ik lekker verder experimenteren met de Cook Expert en ook Noskos en zijn zus gaan ermee aan de slag. Je zult daardoor niet alleen hier onze bevindingen aantreffen, maar ook BBQ-nl en Bakeholics doen mee. Eind van het jaar zullen we dan al onze ervaringen samen bundelen in een grote concluderende review hier op Foodaholics.

Voor- en nadelen van de Magimix Cook Expert tot dusver

Voordelen

 • Zeer compleet apparaat (en zelfs nog uitbreidbaar)
 • Degelijk gemaakt
 • 30 jaar garantie op de motor
 • Acceptabel geluidsniveau. Natuurlijk maakt hij herrie als je hem op hoge snelheid laat draaien, maar ik denk niet dat het onderbuurjongetje er wakker van wordt.
 • De buitenkant van de kom wordt niet heel heet
 • Geschikt voor eenvoudige tot zeer complexe gerechten
 • Duidelijk scherm
 • Alle onderdelen zijn vaatwasbestendig én hij heeft een schoonspoelfunctie voor de RVS-kom
 • Temperatuur instelbaar tot 1 graad nauwkeurig

Nadelen

 • De rubberen rand van de deksel houdt geurtjes lang vast
 • Uitscheppen van gerechten is lastig door het messenblok in de RVS-kom
 • Het messenblok in de kom is niet verwijderbaar zonder dat er een opening in de kom ontstaat
 • Je moet soms wel heel vaak op de knopjes duwen om de gewenste temperatuur/instellingen te verkrijgen. Ik had daar graag een draaiknop gezien.
 • Wil je optimaal gebruik maken van de Cook Expert, moet je er wel wat tijd in stoppen en flink experimenteren.
 • Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan het apparaat. Dit is misschien niet direct een nadeel, maar waarschijnlijk voor velen wel een drempel om tot aanschaf over te gaan.

De Cook Expert is ons ter beschikking gesteld door Magimix. Voor het testen van dit product krijgen wij geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf. 

4 Comments

 • Reply
  Danielle
  10 januari 2017 at 12:16

  De recepten zijn door Magimix bewust wat aan de flauwe kant gehouden. (Ja, ik begrijp dat ook niet helemaal van een stel Fransen). Ze proberen met dit apparaat een zo breed mogelijk publiek aan te spreken en ze zijn bang dat men de recepten te pittig/gekruid/zout vindt. Naar mijn ervaring is het erg belangrijk om tussendoor even te proeven en de zaak bij te stellen als je zelf gewend bent om hoog op smaak te koken.

  Ik heb er zelf een prima stoofvlees mee gemaakt: Sukade, ui, wortel, wat champignons en een stevig bier. Enige nadeel van het stoofprogramma is de tijdslimiet die ik wat aan de korte kant vind voor stoven.

  • Reply
   Michella
   10 januari 2017 at 12:46

   Het recept wat ik gebruikte voor de curry was geen officieel Magimixrecept volgens mij, het was van één of andere Australiër (staat ook een filmpje van op YouTube). Het was vooral heel waterig en met te weinig kokosmelk. Ik had gewoon een eigen recept moeten pakken :)

   Ik heb de overige recepten nog niet echt geprobeerd, maar in het koekjesrecept zit inderdaad ook geen zout.

 • Reply
  Stephanie
  6 februari 2017 at 17:01

  Wat ik jammer vind is dat ik mijn o zo vertrouwde rustige motorgeluid moet missen. Ik heb al een Magimix sinds 1981!!!
  Door de veranderingen aan de motor vind ik de pulse-functie niet meer fantastisch werken, niet meer zo direct als bij mijn oude mashine. Het is verder een geweldig apparaat/cooker, maar ik vind het wel spijtig dat de alom geroemde foodprocessor wel wat heeft moeten inleveren.
  Ik heb al aardig wat gerechten gemaakt en ik moet zeggen dat dat allemaal heel erg goed ging, o.a. een curry met kip, bloemkool, brocoli en linzen, zeer goed. Ik kan je gelijk geven over hetdekselrubber; 1 x paprikasoep gemaakt en dat ruik je, na heel veel andere bereidingen nog steeds.

 • Reply
  Patricia Coutigny
  13 februari 2017 at 16:55

  Ik heb witte saus gemaakt, lukt prima. Irish stew was niet zo super, het vlees was niet gaar.
  Boerenbrood vond ik niet goed gerezen. Doe ik iets verkeerd? Het kneden vond ik wel héél kort.
  Soezendeeg is ook niet wat ik gewoon ben. De cookies waren wel lekker. Stomen van witlof lukte prima.
  De knolselderijpuree en de aardappelpuree lukken ook prima. Ik ben nu volop alles aan’t proberen.
  Ik ga ook volledig akkoord met de voor- en nadelen die hierboven staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.