Brood & Gebak

Galette des Rois, de traditionele Driekoningentaart

DriekoningentaartZes januari, Driekoningen, de dag dat de kerstboom de deur uit gaat. Maar dit is ook de dag van deze klassieke Franse Galette des Rois, de Driekoningentaart. Een bladerdeegtaart rijk gevuld met een amandelmengsel en een kleine verrassing.

De geschiedenis van dit gebak gaat terug naar de Romeinse tijd. Bij een feest in januari om de goden te eren werden taarten gebakken en in één van de taarten werd een boon gestopt. Deze taarten werden door zowel de Romeinen als de slaven gegeten en degene die de boon in zijn stukje taart trof was de koning van het feest. Toen de kerk Driekoningen als feest instelde bleef het gebruik van de taart met de boon.

In Frankrijk is deze taart een echte traditie. De bakkers bakken volop Driekoningentaart. Deze taarten worden dan op Driekoningen of de eerste zondag na 1 januari gegeten. Het jongste kind van de familie gaat onder de tafel zitten en die vertelt aan degene die de taart aansnijdt naar wie de punt toegaat. Dit om valsspelen met de boon te voorkomen. Die boon is in veel gevallen ook geen boon meer. Vaak stoppen Franse bakker speciale aardewerk beeldjes in de taart ter vervanging.

Onze taart is gebaseerd op een recept van Mary Berry, maar we hebben het wel hier en daar aangepast.

Driekoningentaart

Ingrediënten:

  • 2 rollen roomboter bladerdeeg
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel melk

Voor de vulling:

  • 100 gram boter
  • 100 gram fijne suiker
  • 1 ei, L en 1 eidooier op kamertemperatuur
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 1 theelepel amandelextract
  • 1 boon

Gereedschap:

Bereiding:

Het deeg:

Rol de rollen bladerdeeg uit. Bestrijk 1 van de vellen met een kwastje met water, maak het vochtig, niet te nat. Leg het andere vel erop en rol even licht aan met een deegroller.
Snij het deeg in de breedte in twee even grote delen. Rol deze iets uit zodat je uit beide stukken minimaal 23 centimeter in het vierkant kan halen. Leg een bakvorm van 23 cm op een lap deeg en snij er een cirkel uit. Herhaal met de andere lap deeg. Dek de deegcirkels af met plasticfolie en leg ze minimaal 30 minuten in de koelkast om op ste stijven.

De vulling:

Klop de boter tot creme. Gebruik daarvoor een staande mixer, maar een houten lepel kan ook. Voeg de suiker toe en meng beide ingrediënten tot ze licht van kleur zijn.
Klop in een schaaltje het ei en de dooier los, voeg dit toe aan het botermengsel. Doe dit in hele kleine porties, ter grootte van een theelepel tot het geheel is opgenomen.
Roer er nu voorzichtig het amandelmeel, -schaafsel en -extract bij. Dek de kom met folie af en zet 15-20 minuten in de koelkast.

De taart:

Haal het bladerdeeg uit de koelkast en verwijder de folie. Leg een deegcirkel op een bakblik bekleed met bakpapier, prik er met een vork gaatjes in en leg daar een stukje van de rand de boon op. Spatel de vulling op de cirkel, laat 2 centimeter van de rand vrij en maak het in het midden iets hoger.

Smeer de rand in met water en leg dan voorzichtig de andere cirkel erop. Druk de randen stevig op elkaar zodat de taart goed gesloten is.

Klop de dooier en de melk los. Besmeer de bovenkant van de taart met het dooiermengsel. Zorg dat er geen ei op de snijkant van het bladerdeeg komt want dan plakken de laagjes vast en kan het niet omhoog. Zet de taart 30 minuten terug in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220°C.

Smeer de bovenkant nogmaals in met ei en gebruik nu een scherp mes om er een patroon in te snijden. Maak in het midden een kleine gaatje zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak je Driekoningentaart 25-30 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Laat enigszins afkoelen en serveer dan. Spannend om te zien wie er bij jou de koning of koningin van de dag wordt!

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.