Nagerechten

Dropijs, bizar lekker roomijs met trekdrop als smaakmaker

Dropijs gemaakt met trekdropDit dropijs is geïnspireerd door een bezoek eerder deze week aan het grote pretpark dat Amsterdam heet. Tussen de wiet-, wafel- en nutellawinkels in de Warmoesstraat vind je Metropolitan, een winkel met gebak, chocolade en ijs. Op het eerste gezicht valt deze zaak niet echt uit de toom, ware het niet dat de producten daar gemaakt worden door Kees Raat. Kees Raat is chocolatier, bakker en ijsmaker en werkt met de mooiste producten. Buiten de normale smaken ijs vind je in zijn winkel een keur aan bijzondere ijssmaken als kikkoman (sojasaus), komkommer, gember, vlierbessen, sake en dus ook dropijs.

Het dropijs dat momenteel bij Metropolitan verkocht wordt is bruin van kleur. Met dit recept wordt het dropijs grijs. Qua smaak is het ook anders dan het ijs van Metropolitan, dat ijs neigt meer richting salmiak. Dit ijs smaakt naar drop, maar de karakteristieke smaak van trekdrop is weg, Van Melle’s droptoffees hadden dit ook kunnen zijn. Sterker die zou je als vervanger van trekdrop prima kunnen gebruiken.

Ik ben voor dit recept uitgegaan van ons matcha ijsrecept. Er zijn meerdere manieren om roomijs te maken, maar de structuur die je op deze manier krijgt vind ik erg prettig. Door de slagroom lobbig te kloppen krijg je een wat smeuïger ijs dat ook na een tijdje in de vriezer nog zacht is.

Dropijs (ongeveer 0,75l)

Ingredienten:
100 gram trekdrop, in kleine stukjes gesneden
150 gram fijne kristalsuiker
3 eidooiers (maat L)
225 gram volle melk
225 gram slagroom

Extra:
ijsmachine

Bereiding:
Meng in een schaal de eidooiers en de suiker.
Doe de trekdrop en de melk in een pannetje en warm het langzaam op. De trekdrop smelt heel snel. Breng het tegen de kook aan, roer af en toe door.
Giet een beetje van het melk-dropmengsel bij de eidooiers, roer meteen goed door anders krijg je roerei. Herhaal dit totdat alle melk met de dooiers is vermengd.
Dit mengsel mag terug in de pan. Warm het op laag vuur op totdat het dikker wordt (82-84°C). Blijf voortdurend roeren. Als je met je vinger een streep achterop je lepel kunt trekken die niet dicht loopt dan is het mengsel dik genoeg.
Haal de massa van het vuur en giet het door een fijne zeef in een schone kom. Laat de massa volledig afkoelen.

Klop de slagroom lobbig, ongeveer yoghurt dikte. Roer het dropmengsel los en spatel het door de slagroom.
Draai nu het dropijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
Heb je geen ijsmachine doe de massa dan in een bak en zet deze in de vriezer. Roer je dropijs elk uur goed door met een houten lepel om grote kristalvorming tegen te gaan.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.