Evenementen

Leuten, slurpen en proeven op het Dutch Tea Festival

Dutch Tea FestivalDit weekend werd voor het eerst het Dutch Tea Festival gehouden in de Fabrique in Utrecht. Ik heb Nikki (de initiator) twee jaar geleden ontmoet op een theeproeverij. Nikki blogte toen al op leuketheetjes.nl en thee is één van haar grote liefdes. Ze zag dat er festivals zijn voor koffie, chocolade maar er was niets voor thee. Dus waarom niet zelf zoiets organiseren?
Voor veel mensen is dat natuurlijk niet iets dat je zomaar doet. Maar Nikki werkt bij DeFabrique en doet dit normaal voor haar werk. Toen ze met dit plan naar haar baas ging was die ook meteen enthousiast en zo kwam deze eerste editie van de grond.

Ik denk dat je wel mag stellen dat het een doorslaand succes was! 30 standhouders, 1500 bezoekers en workshops die op stel en sprong verplaatst moesten worden omdat er zoveel belangstelling voor was.

Die grote belangstelling zorgde ook voor veel drukte bij de stands. Bij binnenkomst ontvingen wij een lege goodiebag en een route langs een aantal stands waar je iets op kon pikken voor in je tas. Maar door de grote drukte waren er lange rijen die ook voor de standjes stonden die niets voor je goodiebag hadden. Daardoor kon je moeilijk bij sommige stands komen.  Maar we gaan er vanuit dat de organisatie dat ook wel heeft gezien en daar iets anders voor verzint bij de volgende editie.

Wat de kramen betreft was er grote verscheidenheid. Grotere spelers met veel hippe theetjes met een smaakje, niet de thee waar wij naar opzoek waren maar dat is wat een groot deel van de markt wil op dit moment. Er waren gelukkig ook pareltjes als Crusio-T, Thee van Sander, Hot Soup en Kizuna Tea met mooie exclusieve theeën. Bij de laatste maakte Jessica een mooie koud gezette sencha (Japanse groene thee) voor ons. Dat was de ontdekking van de dag voor mij. Door het zo te zetten krijg je veel umami (de vijfde smaak) in je thee en voor mij leek het qua mondgevoel op bouillon, een beetje vettig, filmend maar dan heel fris met een smaak die naar zeewier nijgt. Dat klinkt misschien niet smakelijk maar geloof me dat was het wel!

Dutch Tea FestivalVoor de innerlijke mens was er van alles te koop, high tea, tosti’s of een lekker hipster soepje in een flesje. En allemaal van prima kwaliteit voor een schappelijke prijs.

Buiten kraamjes met thee waren er ook nog andere dingen te koop zoals heerlijke chocolade bij The High Five Company. Erg fout als die ergens zijn want dat kost altijd geld ;) En chocolade en thee bijt elkaar niet natuurlijk.

Vanwege de grote drukte zijn we niet aan een workshop of demonstratie toegekomen. Gelukkig waren er ook wat plekken waar je naartoe kon als het je even teveel werd zoals de “sercret room” met geur DJ en theecocktails. Cocktails? Die moeten geprobeerd worden natuurlijk! En zo zaten wij om 12 uur in alle rust al aan de drank terwijl de geuren DJ een scala aan geuren door de ruimte verspreidde.

Dutch Tea FestivDoor de drukte hebben we minder kunnen doen dan we wilden maar we hebben wel weer het één en ander geleerd en nieuwe mensen ontmoet die veel liefde voor mooie thee hebben. Erg leuk vonden we de tasting cup die we bij aankomst kregen. Een klein theekommetje dat je bij iedereen vol kon laten schenken om zo de thee te proeven, een heel erg goed idee!

Dutch Tea FestivalWat mij betreft was het een erg geslaagde dag en de kleine dingen waar de organistie tegenaan liep werden zeer professioneel en soepel opgelost. Dat betekent dat het volgende Dutch Tea Festival nog veel beter gaat worden. En die volgende keer komt er, blok 28 mei 2017 maar alvast in je agenda, want dan gaan we weer leuten, slurpen en proeven!

(Op de cocktail foto na zijn de foto’s zijn genomen door Jerome Wassenaar.) 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.