Cocktails & Drankjes

Espresso Martini, een cocktail die je wakker houdt

Espresso martiniVoor ons kerstmenu wilden we ook graag een cocktail maken. Eentje die niet te lastig is, je wilt natuurlijk niet de halve avond in de keuken staan om voor je gasten drankjes te maken. We kozen voor deze Espresso martini, makkelijk te maken, heerlijk van smaak en hij houdt je wakker na het vele eten!

Volgens de overlevering is deze cocktail ergens in de jaren tachtig in Londen bedacht door Dick Bradshell die toen in Fred’s Club werkte. Een jong model, dat later wereldberoemd werd, kwam aan de bar zitten. Ze bestelde een drankje “to wake her up and to f*ck her up”. Heel vrij vertaald ze wilde iets waar ze wakker van werd. Bradshell reageerde door haar deze Espresso martini voor te zetten.

Zoals bij eigenlijk alles bepaalt de kwaliteit van je ingrediënten het eindresultaat. Dat geldt zeker voor cocktails. Wij maakten deze Espresso martini met een mooie eerlijke koffie van Single Estate Coffee Roasters, gezet in een mokkapotje omdat we geen espresso apparaat hebben. Met zo’n potje kun je ook zonder dure apparatuur toch een goed sterk bakkie zetten. Zelf vonden we de suikersiroop in onze versie niet echt nodig. De cocktail was zo al heel goed in balans. Maar misschien dat dat ook door de koffie komt, die zoetheid is dus iets waar je even mee moet spelen.

Espresso martini

Ingrediënten:
45ml Kahlua
45 ml wodka
45 ml espresso (afgekoeld)
suikersiroop naar smaak*

Extra:
cocktailshaker
strainer (als je cocktailshaker geen zeef heeft)

koffieboontjes ter garnering

Bereiding:
Doe de Kahlua, wodka en koffie in de shaker en vul aan met ijs.
Shake totdat er een klein ijslaagje aan de buitenkant van de shaker vormt.
Zeef de Espresso martini in een martini glas of coupe en garneer met 3 koffiebonen.

*) Suikersiroop maak je door gelijke delen water en suiker aan de kook te brengen en af te laten koelen. Afgesloten in de koelkast is dat weken houdbaar. 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.