Kookboeken

Fast Cakes, easy bakes in minutes door Mary Berry

Fast Cakes, easy bakes in minutesHet nieuwste boek van Mary Berry met de titel Fast Cakes, easy bakes in minutes is een welkome aanvulling op onze al maar groeiende collectie bakboeken. Veel mensen vinden het heerlijk om een kast veel kook-, bak- of barbecueboeken te hebben. Maar uit hoeveel van die boeken hebben zij nou echt wat gemaakt?
Hier in huis hebben we een aardige verzameling beginnend met het kookboek van de Amsterdamse huishoudschool van mijn moeder, een uit 1942 stammend bakboek voor banketbakkers en heel veel bbqboeken maar hoe vaak grijpen we terug naar hetzelfde boek?

Nou om te bakken is dat toch heel vaak naar de Baking Bible van Mary Berry, Baking van Dorie Greenspan en de beide boeken van Cees Holtkamp. Vooral zijn boeken zijn hier favoriet en De Banketbakker en Koekje dragen beide sporen van veel gebruik.

Gewone kookboeken zijn er ook in overvloed onder andere van Yotam Ottolenghi, Rick Stein, Reitse Spanninga, Anthony Bourdain, David Chang en Rick Bayless. Deze worden allemaal regelmatig gebruikt, maar ook weer niet al te vaak. Er zijn uiteindelijk maar zeven dagen in een week en op een paar daarvan wordt hier de barbecue aangestoken. Het ‘gewone’ koken hoeft dan niet. Barbecue is hier al jaren hot en dat zie je dan ook terug in onze boekenkasten. Die puilen bijna uit van deze boeken.

Fast Cakes, easy bakes in minutes

Terug naar Fast Cakes, eerder gepubliceerd in 1981, maar met recepten die opnieuw zijn getest en indien nodig aangepast. Met natuurlijk ook mooiere foto’s van de recepten en dat zijn er nogal wat. Zoals ik al schreef behoort een van haar andere boeken hier tot de meest gebruikte en daarom was ik nieuwsgierig naar haar nieuwste boek. Zoals de titel al aangeeft gaat het om recepten die je snel maakt, voorbereiding duurt in het algemeen tien minuten door alle ingrediënten in een keer te mengen. Er staan bijna 200 recepten in waarvan ongeveer 100 snelle, makkelijk als je vlug iets wilt maken voor bezoekers die op korte termijn bij je op visite komen.

Het interessante vind ik wel, dat Mary in de meeste gevallen geen roomboter gebruikt maar ‘baking spread’, margarine is dat. In het begin van het boek schrijft ze, dat sommige dingen echt met roomboter moeten worden gebakken, zoals traditionele Hollandse boterkoekjes. Roomboter komt hierbij de smaak ten goede, maar als je voor de overige recepten toch roomboter wilt gebruiken zorg dan, dat die op kamertemperatuur is. Ik heb het vermoeden, dat het gebruik van baking spread voortkomt uit de eerdere uitgave uit 1981 toen margarine nog volop gebruikt werd. Bij ons wordt alleen met roomboter gebakken, al haar recepten pas ik daar dus op aan.

Wat valt er zoal te bakken uit dit boek?

Fast Cakes begint met een opsomming van basisbenodigdheden, voorbereidingsmethoden, tips voor succes, ingrediënten en wat te doen als je cake klaar is. Daarna volgen er acht hoofdstukken over allerlei soorten cakes met onder meer traybakes, chocolade-, fruit-, kleine cakes, koekjes, recepten die je met de kinderen kunt maken en scones.
Bij elk recept staat de voorbereidingstijd, baktijd, voor hoeveel personen, ingrediëntenlijst en de bereiding. En bij sommige recepten staat onderaan de bladzijde een variatie om bijvoorbeeld in plaats van een grote cake 12 muffins te maken.

Geen idee of net als van de Baking Bible er van dit boek ook een Nederlandse versie zal komen, maar gezien de populariteit van Mary Berry ligt dat wel voor de hand. Ik ben in ieder geval blij met deze Engelse uitgave die zeker veel gebruikt zal gaan worden en zonder meer niet misstaat in onze volle boekenkast.

Fast Cakes, easy bakes in minutes is onder andere te koop bij Bol.com.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.