Het is al weer een jaar geleden dat we de Salon du Chocolat in Parijs bezochten en daar ook op zoek gingen naar bijzondere gebakjes. Dit jaar sloegen we de Salon over en gingen meteen op zoek naar bijzondere bakkers want we wilden vooral meer Parijs gebak!
Stohrer
Nummer 1 op onze lijst was Stohrer, de oudste patisserie/traiteur van Parijs, begonnen in 1730 en gevestigd in het 2de arrondissement in de rue Montorgueil op nr. 51. Openingstijden van 7.30-20.30.
Bij onze vorige bezoeken aan Parijs zijn we hier nooit geweest, maar nu moest het er toch echt van komen. Het pand van Stohrer heeft een prachtig, door Paul Baudry geschilderd, interieur. Een grote vitrine met de meest heerlijk uitziende gebakjes en taarten plus een gedeelte met hartige dingen zoals quiches en salades.
De oprichter is Nicolas Stohrer, patissier van Lodewijk XV en ‘uitvinder’ van de Baba au Rhum. Die stond dus zeker op ons te proeven lijstje en volgens zeggen is hun tarte au citron ook een van de beste van Parijs, dat werd daarom nummer twee. Beide taartjes waren heerlijk, de Baba rijkelijk gedrenkt in rumsiroop en het citroentaartje niet te zuur.
Stohrer
– 51 Rue Montorgueil
À la mère de famille
Als je de oudste patisserie bezoekt dan wil je ook naar de oudste chocolatier, À la mère de famille. Michella heeft hier in 2016 al over geschreven in haar blogpost ‘Paris, je t’aime’. Voor ons was het ons eerste bezoek en net daarvoor maakten beide instituten bekend, dat ze binnenkort in het 7de arrondissement samen een nieuwe winkel zouden gaan openen! Deze is in de rue Cler nr. 35 en toen wij er waren was men nog druk bezig met de verbouwing, maar inmiddels is de winkel geopend. Rue Cler is zeker aan te bevelen voor foodies. Behalve bovengenoemde winkel zitten er heel veel restaurants, wijnzaken, bakkers, fruitwinkels, nou ja gewoon alles waar je trek van krijgt.
À la mère de famille
– 35, rue du Faubourg Montmartre (door ons bezocht, kijk voor meer locaties op de website)
Jacques Genin
Enige jaren geleden logeerden we in de Marais en op een ochtend liepen we langs de winkel van Jacques Genin. In de etalages werden net bonbons neergezet door dames met handschoenen aan en de bonbons zagen er zo lekker uit, dat we besloten naar binnen te gaan. Je kon er ook zitten en iets drinken en eten. We namen koffie en gebak en voor Dennis was zijn tarte au citron de lekkerste die hij ooit gegeten had. Deze werd ook gelijk zijn standaard, beter dan dit kon het bijna niet worden, alleen maar slechter. Nu waren we er weer en wilde hij proeven of dit nog steeds de beste was.
Nou hij werd niet teleurgesteld, dit is nog steeds de absolute top. Toch was hij wel een beetje van slag toen hij mijn Paris-Brest proefde want die was zo verrukkelijk en daar mocht hij alleen een stukje van proeven. Jammer joh!
Het leuke was, dat Jacques Genin binnen kwam toen we er zaten en ons heel vriendelijk begroette. We kochten nog wat bonbons en een reep en verlieten heel blij en voldaan deze prachtige zaak. Monsieur Genin kwam gelijk met ons naar buiten om een sigaretje te roken en wij maakten hem complimenten op ons beste Frans, gingen daarna over op Engels, maar dat begreep hij niet zei hij. Ons beperkte Frans had hij wel begrepen en lachend namen we afscheid. Wat een topzaak en wat een vakman!
Jacques Genin
– 133 rue de Turenne (door ons bezocht, enige locatie met tearoom)
– 27 rue de Varenne
A. Lacroix Patissier
A. Lacroix Patissier zit recht tegenover de Notre Dame op nr. 11 quai de Montebello. Door het internet af te struinen kwam ik dit adres tegen. Ze maken de gebakjes ter plekke en die zien er fraai uit. Vooral de appel is een plaatje. Dit is een gespoten wit choco bolletje gevuld met cake en stukjes appel. We hadden ook een gebakje van pistache met frambozen en koffie. Ze verkopen eigengemaakte macarons en voor ontbijt of lunch hebben ze quiches en croissants. Leuk adres als je na bezichtiging van de Notre Dame nog even van het zicht op deze kathedraal wilt genieten.
A. Lacroix Patissier
– 11 quai de Montebello
Pierre Herme
Heeft Pierre Herme een introductie nodig? Deze man zorgde ervoor dat de macaron die een beetje in de vergetelheid was geraakt weer helemaal hip werd. Hij gaf ze spannende kleurtjes en nog spannender smaken. Vele bakkers volgden maar er zijn er maar weinig die ze net zo lekker maken. Buiten de macarons maakt Pierre Herme ook plaatjes van gebakjes en taarten. Maar op de één of andere manier lopen we hier altijd met een doosje macarons naar buiten en blijven de gebakjes in de winkel achter.
Pierre Herme
Pierre Herme heeft veel winkels, kijk voor de dichtstbijzijnde op de website.
Nog meer Parijs gebak
Ook dit is natuurlijk een zwakke afspiegeling van alle patissiers in Parijs, maar als je slechts een paar dagen daar bent is het onbegonnen werk om elke bakker/patissier te bezoeken. Er zijn er zo’n 1000 en we kunnen er wel vanuit gaan, dat wij die in elk geval nooit kunnen bezoeken. Maar het is weer in aanvulling op het eerdere lijstje van ‘Foodaholics op reis: vijf keer bijzonder gebak in Parijs’. En wie weet, misschien komt er volgend jaar nog meer Parijs gebak langs, het blijft voor ons een topstad om heen te gaan.
Mocht je een tip hebben voor een goede patissier die we nog niet hebben bezocht laat het ons dan weten in een reactie hieronder. Zetten wij hem op onze to do lijst want we willen altijd meer Parijs gebak!
No Comments