Films

Foodfilm: An, een zoete ode aan het leven

Foodfilm: An

Eten; we koken het, lezen erover, schrijven erover, we eten het natuurlijk… én we kijken ernaar! Je kunt echt wel stellen dat we Foodaholics zijn. In Rotterdam vond van 27 januar tot 7 februari het jaarlijkse “International Film Festival Rotterdam” (IFFR) plaats. Ik werd vlak voor IFFR losbarstte getipt door Dennis over de Japanse film An. Deze ging direct op de wishlist voor het festival en werd uiteindelijk zelfs de enige film die ik zag. En hij was absoluut de moeite waard.

AN – Naomi Kawase (2015)

Pakjes, zakjes, eten uit blik of zelfgemaakt, ik weet als geen ander hoeveel verschil het kan maken. De gekwelde kok van een Japanse dorayaki-kiosk vult zijn pannenkoekjes met zoete rodebonenpasta (an) uit blik, totdat een excentrieke bejaarde dame hem een zelfgemaakte versie laat proeven en leert maken. Het is niet het enige wat ze hem leert, in de loop van de seizoenen – van kersenbloesem tot kersenbloesem – leert zij hem anders naar het leven te kijken.

An is een rustige, langzame film. Vier seizoenen en een urenlang proces van het koken van rodebonenpasta. De beelden zijn prachtig en verstild en de film boeide me van het begin tot het eind. Langzaam, maar dus zeker niet traag, de film is eerder poëtisch langzaam. Ik heb hardop gelachen en aan het eind stilletjes een traan gelaten, waarna ik met een glimlach de zaal weer uit liep.

Ik kan er heel veel over schrijven, maar eigenlijk moet je gewoon de trailer even kijken (of beter nog: een kaartje gaan kopen!).

tekst loopt door onder video

An is vanaf 11 februari te zien in diverse filmhuizen in Nederland, duurt 113 minuten en is het Nederlands ondertiteld.

Na de film werd ik overigens immens nieuwsgierig naar de dorayaki en de zoete rodebonenpasta. Ik heb werkelijk geen idee hoe het smaakt, hoewel an blijkbaar niet iedereen kan bekoren en veel mensen hun dorayaki liever gewoon met nutella besmeren. Ik ben zeker van plan om ooit eens naar Japan te reizen en daar zelf dorayaki met an te gaan proeven, maar voor die tijd ga ik het zelf maar eens proberen te maken.

Wil je het ook uitproberen? Een recept voor dorayaki kun je hier vinden en een recept voor an heb ik hier gevonden. Beide recepten zijn in het Engels, als ik de pannenkoekjes zelf een testrun heb gegeven zal ik een vertaalde versie uiteraard op Foodaholics plaatsen!

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.