Basisrecepten Brood & Gebak

Gele Room ook wel banketbakkers room genoemd

Gele roomGele room ook wel banketbakkersroom, is een dikke custard die in een aantal baksels gebruikt wordt. Ik gebruik het recept van Holtkamp voor mijn gele room. Wat anders is aan dit recept is het gebruik van custardpoeder. Bij meer traditionele recepten wordt bloem gebruikt, maar de custardpoeder geeft de room een mooie binding en kleur. Deze gele room komt qua smaak erg dicht in de buurt bij de gele room die op de tompoucen zit van Holtkamp in Maassluis, en als iets zo lekker is waarom zou je het dan niet proberen na te maken?


Deze gele room is een heerlijke vulling voor tompoucen, sneeuwballen of gemengd met amandelspijs in een aardbeienslof. Ik heb het originele recept gehalveerd omdat deze hoeveelheid voor mijn baksels eigenlijk altijd voldoende is.

Gele Room

Ingrediënten:
Deel 1:
225 gram melk
25 gram suiker
¼ vanillestokje

Deel2:
25 gram melk
25 gram suiker
23 gram custardpoeder
1 eidooier
snuf zout

Beschrijving:
Schraap de merg uit het vanillestokje en doe het merg en stokje in een pannetje. Doe hier de 225 gram melk en  25 gram suiker bij en breng aan de kook.
Gele room - Melk en vanille

Roer ondertussen de overige ingrediënten tot een glad papje.
Gele room - ei, custardpoeder en melk

Als de melk kookt mag het vanillestokje verwijderd worden.
Doe een beetje hete melk (ongeveer een kwart) bij het papje en meteen goed door.
Gooi het mengsel terug bij de hete melk in de pan en breng aan de kook, blijf roeren.
Gele room

Op een bepaald moment lijkt het helemaal mis te gaan en komen er klonten in, niets aan de hand, dat hoort, gewoon rustig doorroeren tot het hele papje dikker is.
Gele room

Laat dit geheel 2 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur onder constant geroer.
Doe het in een schaaltje en dek af met plasticfolie op de room, zo krijg je geen vel.
Gele room

Laat afkoelen en zet in de koelkast. Voor gebruik even losroeren.

You Might Also Like

Geen Reacties

    Geef een reactie

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.