Chocolade

Georgia Ramon Carolina Reaper, helse chocolade?

Georgia Ramon Carolina Reaper-1Voor mij zijn er verschillende soorten chocolade, sommige repen verdwijnen als sneeuw voor de zon, andere doe ik vrij lang mee. Maar de Georgia Ramon Carolina Reaper reep is een categorie apart, het is een reep om een klein beetje bang van te zijn.

Georgia Ramon is het in Bonn gevestigde bedrijf van Georg Bernardini en Ramona Gustmann. Ze maken bonbons, hebben een koffiewinkeltje en ze produceren repen chocolade. Ze produceren bean-to-bar wat inhoudt dat ze de bonen inkopen en het proces van cacaoboon naar reep allemaal zelf doen. Buiten dat ze hele mooie “gewone” repen produceren maken ze ook een aantal speciale repen zoals deze Georgia Ramon Carolina Reaper. De Carolina Reaper is op dit moment de heetste chilipeper ter wereld met een Scoville waarde van gemiddeld 1.569.300. Ter vergelijking, tabasco zit onder de 5.000 en een Madame Jeanette peper tussen de 150.000 – 325.000 Scoville. De Carolina Reaper heeft zelfs uitschieters naar de 2.200.000 Scoville!

Ik heb in het verleden pepers gekweekt om in mijn barbecuekruiden te gebruiken en ook omdat ik dol ben op pittig eten. Ik mag graag grote lepels sambal door gerechten scheppen maar bij het idee van het proeven van deze reep brak het zweet me toch een klein beetje uit. En dat is denk ik ook deel van de lol van zo’n reep. Dit eet je niet om te genieten, dit is om te kijken wat je kunt hebben.

De chocolade in deze reep is een mix van Dominicaanse en Ghanese cacaobonen met een cacaopercentage van 70%. De bonen zijn biologisch en George Ramon gaat zelfs zover dat ze vermelden bij wie ze de bonen vandaan hebben.
En dan is er het moment van de waarheid, het proeven van dit monster. Gelukkig zitten er ook hele kleine blokjes in de reep, dus je hoeft niet meteen een groot stuk te nemen. Het begint gewoon met chocolade maar al vrij snel begint de Carolina Reaper zijn werk te doen. Een gemene hitte die bij mij aan de zijkant van mijn tong zit en achter in mijn keel zich vastzet. Een hitte die een minuut of tien tot een kwartiertje aanhoudt. Omdat ik een aantal blokjes achter elkaar nam om goed te kunnen proeven merkte ik wel dat de hitte zich langzaam opbouwt.

Georgia Ramon Carolina Reaper valt wel mee

Is het ondragelijk? Niet echt. Je proeft ook nog steeds de chocolade, knap gedaan! Bij het nog verder bestuderen van de ingrediënten blijkt ook dat er maar 0,3% chilipeper in zit. Ik moet er dus ook niet aan denken hoe dit spul puur is!

Is dit een reep die je lekker weg eet met een kopje thee op een regenachtige dag? Nou nee. Dit is een reep om samen met vrienden op te eten om te kijken wie het wel en wie het niet durft. Of je moet zo verschrikkelijk veel chili’s eten dat dit een prettige tinteling op je tong is. Maar ik ken niet zo heel veel mensen die zo’n tolerantie hebben.  Wil je een keer iets anders dan anders dan is dit een reep om in gedachten te houden.

You Might Also Like

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.