Hoofdgerechten

Geroosterde bloemkool met chorizo en groene olijven

Geroosterde bloemkool met chorizo en groene olijvenIn het kader van meer groenten eten maakte ik deze geroosterde bloemkool met chorizo en groene olijven.
Voordat ik vorig jaar aan mijn boek begon wandelde ik ongeveer tien tot twintig kilometer per week en at ik vrij gezond. Omdat het schrijven in korte tijd moest gebeuren schoot het wandelen er een beetje bij in en ben ik ongemerkt een paar kilo aangekomen. Niets wereldschokkends hoor, ik pas nog steeds in mijn broeken, maar ik wil dat wel weer kwijt. Vandaar mijn beslissing om weer meer groenten in mijn menu op te nemen.

Door de research voor het boek kwam ik ook heel veel leuke recepten tegen die ik wilde maken. En ja, bij barbecue gaat dat meestal om vlees en speelt groente, ten onrechte, vaak de tweede viool.
Ik had het daar met mijn “groente vriendinnetje” over en die stuurde me een link met een aantal mooie gerechten van Yotam Ottolenghi die ook makkelijk op de barbecue gemaakt konden worden. Maar het eerste dat ik maakte was deze geroosterde bloemkool met chorizo en groene olijven en kwam uit de oven.

Verse chorizo

De chorizo die je voor dit recept nodig hebt is de verse variant, dus niet de gedroogde die je normaal op brood of een charcuterieplankje zou gebruiken. Ik had toevallig een pakje Iberico chorizo’s in de vriezer liggen. Die had ik bij Beef & Steak meegenomen toen ik daar mijn barbecuecuevlees voor één van de wedstrijden op ging halen. Dit zijn dus echte Spaanse chorizo’s gemaakt van Iberico varkens. Dat zijn die varkens waar de bekende Spaanse hammen van worden gemaakt en die een heel goed leven hebben gehad. Naar mijn mening maakt de worst ook dit gerecht. Het vet met de kruiden uit de worstjes vermengt zich voor een deel met de groenten en geeft alles een lekkere stevige kick.

Wil je dit gerecht vegetarisch houden? Dat kan ook, laat dan de chorizo weg en gebruik een eetlepel gerookt paprika poeder.

Geroosterde bloemkool met chorizo en groene olijven

Ingrediënten:
1 grote bloemkool van 1 kilo
150 gram verse chorizo worstjes
2 rode uien
30 gram groene pitloze olijven
2 theelepels gerookte paprika
30 gram pompoenzaadjes
2 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
zout en zwarte peper naar smaak
20 gram platte peterselie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes van 3-4 cm.
Verwijder het vel van de chorizo en snij in stukjes van 2 cm.
Maak de uien schoon en verdeel in partjes van 2 cm.
Halveer de olijven, plet de knoflooktenen en haal het velletje er af.

Met uitzondering van de peterselie doe je nu alle ingrediënten in een schaal en dan hussel je alles goed door elkaar.
Schep alles op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 25-30 minuten in de oven.

Halverwege omscheppen en aan het eind van de baktijd, als de chorizo gekookt is en de bloemkool zacht en bruin is uit de oven halen. Laat de geroosterde bloemkool met chorizo ongeveer 10 minuten afkoelen en doe dan de gehakte peterselie er door.

You Might Also Like

Geen Reacties

    Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.