Met het veranderen van de seizoenen komen er ook weer andere groenten aan zoals pompoenen. Ik ben dol op pompoensoep maar ook geroosterde pompoen lust ik graag en ben altijd op zoek naar nieuwe recepten. Een tijdje terug stond er in de Engelse krant de Guardian een hele serie recepten van Yotam Ottolenghi, dit recept voor geroosterde pompoen met nigellezaad was er daar één van en komt uit zijn boek Plenty More.
Nigellazaad is iets dat ik in huis had, ik gebruik dat in mijn naanbrood als ik dat bak. Het zijn kleine zwarte zaadjes en ze hebben een ui-achtige smaak. Je vindt ze bij de toko, maar ook Verstegen heeft ze in het assortiment zitten.
Wat ik aan het recept heb veranderd is de soort pompoen, Ottolenghi gebruikt een flessenpompoen, ik heb een gewone gebruikt. En hij gebruikt 4 groene kardemompeulen, die had ik niet in huis dus heb ik dat vervangen door een halve theelepel kardemompoeder.
Door het gebruik van de Indiase kruiden ontstaat een heerlijk geurend en erg smakelijk pompoengerecht dat je lekker opwarmt met dit koude weer. Wij aten er rijst bij.
Geroosterde pompoen met nigellazaad (4 personen)
Ingrediënten:
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel plantaardige olie
1,5 rode ui, gehalveerd en daarna in dunne ringen gesneden
1 pompoen, geschild en in blokjes van 3 cm gesneden
zeezout
3 eetlepels pompoenzaad
1 theelepel nigellazaad + ¼ theelepel ter garnering
½ theelepel gemalen korianderzaad
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel kardemom
¼ theelepel kurkuma
1 kaneelstokje
1 groene peper, in de lengte gehalveerd
1 theelepel fijne kristalsuiker
200ml groentenbouillon (van een kuipje of blokje werkt prima)
150g Griekse yoghurt
1 eetlepel fijngesneden koriander (of als je dat niet lust peterselie)
Extra:
ovenschaal 25x30cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de boter en olijfolie in een grote pan en fruit de ui 8 minuten op middelmatig vuur tot ze zacht is.
Voeg de pompoenblokjes toe, zet het vuur middelhoog en bak 10 minuten, roer de blokjes zo nu en dan even door.
Haal de pan van het vuur en voeg een halve theelepel zout, 1 theelepel nigellazaad, pompoenzaden, specerijen, groene peper en de suiker toe. Roer alles goed door elkaar en doe alles over in een ovenschaal van 25×30 cm.
Giet de bouillon bij de pompoen en zet de ovenschaal 30 minuten in de oven.
Haal de schaal uit de oven en laat 10 minuten staan, de resterende bouillon wordt nu opgenomen door de geroosterde pompoen.
Strooi het resterende nigellazaad en de koriander over de pompoen. De yoghurt kun je er ook overheen doen of ernaast serveren.
No Comments