Soepen

Geroosterde Pompoensoep, een vegetarische maaltijdsoep

Geroosterde PompoensoepSinds eind januari zend de BBC Mary Berry’s Foolproof Cooking uit en in de tweede aflevering laat ze zien hoe makkelijk het is om een heerlijke geroosterde pompoensoep te maken. Een soep waar behalve flespompoen ook ui, paprika, wortelen en gember in wordt gedaan. Het resultaat is een heerlijke vegetarische soep die ik van harte kan aanbevelen. De BBC zendt 6 delen uit van deze nieuwe serie en er is gelijktijdig een boek met dezelfde titel verschenen, waarin 120 recepten van Mary zijn opgenomen. De eerste delen van de serie zijn veelbelovend en dat boek staat nummer 1 op mijn verlanglijstje. Het is altijd een genot om Mary aan het werk te zien en de recepten kloppen gewoon. Iets dat bij anderen nog weleens niet het geval is. Mary geeft duidelijke aanwijzingen geeft waardoor het lijkt of eigenlijk alles heel eenvoudig te maken is, zelfs als je niet veel kookervaring hebt.

Geroosterde Pompoensoep

Ingredienten:
1,5 kilo geschilde en ontpitte flespompoen in stukjes van 3 cm
1 grote ui in blokjes
2 medium wortelen, geschild en in stukjes
1 rode paprika, haal het zaad eruit en snij in blokjes
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
5 cm verse gember, geschild en in kleine stukjes gehakt
1,5 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van een blokje of kuipje)
zout en versgemalen zwarte peper

slagroom of yoghurt (optioneel)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Doe de gesneden flespompoen in een grote ziploc zak samen met de ui, wortelen en paprika.
Voeg 2 eetlepels olijfolie, zout en peper toe en sluit de zak.
Schut het geheel totdat alle groenten bedekt zijn met de olie.
Schep alle groenten in een grote ovenschaal en zorg dat er geen stukjes op elkaar liggen.
Lukt het niet in een schaal, doe dan eventueel wat in een tweede schaal.
Rooster de groenten 40 tot 50 minuten in de oven of totdat alles gaar is.
Sprenkel 5 minuten voor het eind van de baktijd de honing er over.

Zet een flinke pan op een middelhoog vuur en doe daar 2 eetlepels olijfolie in.
Als de olie heet is kan de gember erbij. Bak de gember voor een minuut.
Dan kan de bouillon in de pan, breng het geheel aan de kook en roer er de groeten bij.
Voeg peper en zout naar smaak toe.

Haal de pan van het gas en gebruik een staafmixer om de groenten fijn te maken.
De geroosterde pompoensoep is nu klaar, wij hebben er nog een scheutje slagroom door heen gedaan, maar nodig is dat niet.
Als je de soep in wilt vriezen laat de slagroom dan achterwege.

Serveer er geroosterd rustiek brood bij en je hebt een heerlijk maaltijd.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.