Hoofdgerechten

Gevlinderde kalkoen met chipotleboter

Gevlinderde kalkoen met chipotleboterAls hoofdgerecht voor ons Mexicaanse kerstdiner serveren we kalkoen. Niet de traditionele kerstkalkoen, maar een gevlinderde kalkoen met chipotleboter. Het vlinderen van de kalkoen zorgt ervoor dat hij plat ligt en wat gelijkmatiger gaart. De chipotleboter zorgt ervoor dat een aantal typisch Mexicaanse smaken aan je kalkoen wordt meegegeven waardoor het opeens een spannend feest op je bord wordt.

Kalkoen kom je in de Mexicaanse keuken regelmatig tegen. Niet zo gek want die vogel komt uit die contreien. Vaak wordt kalkoen met een mole geserveerd, een dikke kruidige saus. Wij hebben het qua bereiding wat klassieker gehouden, maar wel typisch Mexicaanse smaken opgezocht.

Chipotles zijn gerookte, gedroogde rode jalapeñopepers. In Mexico worden ze in zowel gedroogde vorm als in blik verkocht. Die in blik worden ingemaakt in een saus. Je vindt deze blikjes online bij Tjin’s Toko, net als Mexicaanse oregano trouwens.

De chipotles geven een rokerige pit aan de kalkoen die van zichzelf vrij neutraal is. De tijm en oregano zorgen weer voor aardse tonen. De boter onder het vel zorgt ervoor dat de borst sappig blijft. Je kunt deze kalkoen ook heel goed plukken en het vlees serveren in een warme maistortilla met wat salsa en zelfgemaakte guacamole.

Tip: Als je een bevroren kalkoen hebt gekocht hou er dan rekening mee dat het ongeveer 2-3 dagen duurt voordat deze in de koelkast is ontdooid.

Gevlinderde kalkoen met chipotleboter

Ingrediënten voor (4-6 personen):

  • 1 kalkoen, 3,5-4 kilo
  • zout
  • zwarte peper, versgemalen
  • 125 gram zachte roomboter
  • 4 eetlepels azijn
  • 2,5 eetlepel chipotle in adobo saus, fijngehakt
  • 1 eetlepel knoflook, fijngehakt
  • ½ eetlepel gedroogde oregano, Mexicaanse als je het hebt
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • 2 limoenen

Extra:

Bereiding:

Leg de kalkoen op de borstkant en knip met een goede wildschaar de ruggengraat uit de vogel. Draai de kalkoen om en druk op de borst om hem plat te drukken. De ruggengraat kun je eventueel met de nek gebruiken om een saus van te maken of bouillon van te trekken.
Bestrooi de kalkoen aan beide kanten met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 175°C

Meng de boter met de azijn, chipotle, knoflook, oregano en tijm tot een zachte kruidenboter.
Maak bij de hals het vel van de kalkoen los en werk je vingers tussen het vlees en het vel. Maak het los op de borst en bij de dijen.
Smeer de helft van de kruidenboter onder het vel op het vlees.

Smelt de andere helft van de boter in een klein pannetje en smeer dit over de buitenkant van de gevlinderde kalkoen. Herhaal dat nog een paar keer tijdens het garen.

Leg de kalkoen op een rek boven een bakblik, zet in de oven en plaats de voeler van de thermometer in het dikste deel van de borst. Zorg dat je geen bot raakt want dan klopt de meting niet.

Als de kerntemperatuur van de kalkoen 73°C aangeeft is je kalkoen klaar. Ga uit van zo’n 2 tot 3 uur. Controleer tussendoor of de kalkoen niet te bruin wordt. Je kunt hem overgieten met de sappen in het bakblik. Als hij erg donker wordt kun je er losjes een velletje aluminiumfolie overheen leggen, dan gaart hij wel door, maar kleurt niet meer.

Haal de gevlinderde kalkoen met chipotleboter uit de oven en laat hem 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Serveer met partjes limoen.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.