Chocolade Food

Hernan Mole Poblano – een prima kant en klare saus

Hernan Mole Poblano Eén van de meest bewerkelijke gerechten uit de Mexicaanse keuken is mole poblano. Een saus met onder andere chocolade. Toen ik mijn kookcursus in Mexico deed kon ik kiezen tussen het leren maken van vijf verschillende gerechten of alleen maar mole poblano, zoveel werk is het. Omdat we hier regelmatig reviews over chocolade schrijven en ook de producten van de High Five Company proeven vroeg de eigenaar Dennis van Essen of we misschien interesse hadden om de Hernan mole poblano eens te proberen. Nu zijn we normaal niet van de pakjes en zakjes maar omdat dit zo’n complex gerecht is en deze versie in Mexico kleinschalig wordt gemaakt door ambachtslieden leek het ons leuk om deze saus aan een test te onderwerpen. Maar we zouden Foodaholics niet zijn als we het ons niet te gemakkelijk maken. Dus we maakten er zelf de kip, de bouillon en maistortilla’s bij zoals ze dat in Mexico zouden doen.

De geschiedenis van het nationale gerecht van Mexico is een beetje onduidelijk, maar de dikke, rijke chocoladesaus komt waarschijnlijk uit Puebla. Twee verhalen doen de ronde.

Het eerste verhaal zegt dat nonnen in de 16de eeuw in paniek waren toen de aartsbisschop een bezoek bracht aan Pueblo en ze niets hadden om hem voor te schotelen. Ze besloten om zo’n beetje alles dat ze in hun kastjes konden vinden -pepers, kruiden, oud brood, noten en chocolade en nog zo’n 20 andere ingrediënten- te roosteren, malen en lieten het daarna in een pot pruttelen tot ze een dikke saus kregen. Ze slachtten het enige dier dat ze hadden -een kalkoen- en hun vreemde saus werd daarover geserveerd. De aartsbisschop was onder de indruk en de nonnen blij.

Het andere verhaal vertelt dat mole uit de tijd van de Azteekse koning Moctezuma stamt. Hij dacht dat de Spaanse veroveraars goden waren en serveerde Cortez mole bij het banket dat werd gegeven om hem welkom te heten. Dit verhaal won aan populariteit omdat mole komt van het Nahuatl woord “milli”, dat saus of brouwsel betekent.

Wat de geschiedenis ook mag zijn het is een erg bewerkelijk gerecht dat ook vanwege de benodigde ingrediënten hier lastig te maken is. Mede daardoor waren we ook erg benieuwd naar de Hernan mole poblano want de versies die we in Mexico hadden gegeten waren heel erg lekker!

Hernan Mole PoblanoDe Hernan mole poblano is op zich heel erg makkelijk te maken. Je doet de inhoud van het potje in een pan en doet daar een kwart liter water of bouillon bij. Dit warm je op en je voegt eventueel meer vocht bij om de juiste dikte te krijgen. Hier doe je gaar vlees of groenten bij en dit laat je 2-4 minuten zachtjes doorkoken. Maar om dichter bij het origineel te komen leek het mij leuk om de kip en de bouillon te maken zoals ze dat in Mexico doen en dan het geheel op zelfgemaakte maistortilla’s te serveren.

Het eindresultaat was heerlijk! Een goede mole poblano met kip. Kruidig, complex, pittig en erg authentiek van smaak! Zoals ik al zei we zijn normaal niet van de kant en klare producten maar in dit geval maak ik graag een uitzondering!

Heb je nou geen zin om zelf tortilla’s te maken, Tjin’s Toko in Amsterdam heeft kant en klare maistortilla’s in het schap liggen en je vindt ze tegenwoordig ook in de vriezer bij de Hanos.

Hernan Mole PoblanoTaco’s met kip en Hernan mole poblano

Ingrediënten:
Voor de bouillon:
1 kip, in vier stukken verdeeld
1 ui in dunne ringen
3 tenen knoflook, gehalveerd
3 laurierblaadjes
1,5 theelepel tijm
0,5 theelepel peperkorrels

potje Hernan mole poblano

Om te serveren:
maistortilla’s (hoe je die zelf maakt lees je hier op ons blog)

Bereiding:
De bouillon:
Doe de kip, de ui, knoflook en 4,5 liter water in een grote pan en breng langzaam aan de kook. Verwijder het grijze schuim dat de eerste paar minuten bovenkomt drijven met een schuimspaan.
Voeg de andere bouillon ingrediënten toe, doe de deksel schuin op de pan en laat dit zachtjes 45 minuten koken.

Haal de kip uit de pan en laat iets afkoelen. Haal het vlees van de botten,  doe de botten terug in de pan en laat de bouillon nog een uur zachtjes koken. Het vlees mag de koelkast in.

Zeef de bouillon door een fijne zeef en laat afkoelen, het vet dat boven komt drijven kun je er nu makkelijk afscheppen. De bouillon blijft een aantal dagen goed in de koelkast, maar je kunt het ook prima invriezen in porties.

De Mole Poblano:
Doe de inhoud van het potje Hernan mole poblano in een grote wijde pan. Doe er 25 cl kippenbouillon bij, roer goed door en breng zachtjes aan de kook. Voeg eventueel nog wat vocht toe als je mole te dik is.
Voeg het kippenvlees toe, breng wederom aan de kook en laat dit 2 tot 4 minuten zachtjes pruttelen.

Serveer je mole poblano op een maistortilla maar het is ook heerlijk met rijst.

Dit product is aan ons beschikbaar gesteld. Voor deze recensie ontvangen we geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf.

You Might Also Like

Geen Reacties

    Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.