Basisrecepten Sauzen & Dressings

Super easy: hollandaise in 2 minuten!

HollandaiseHollandaise, de nachtmerrie van veel koks. Deze saus heeft de naam heel moeilijk te maken te zijn, maar eigenlijk valt het heel erg mee. En om het je nóg makkelijker te maken, geven we je een recept om in slecht 2 minuten Hollandaise te maken die niet kan mislukken: met je staafmixer! En dat komt mooi van pas, zo midden in het aspergeseizoen. Gooi die zakjes instant saus die nergens naar smaken maar snel weg!

Hollandaisesaus is een klassieke basissaus uit de Franse keuken, ook wel bekend als botersaus of Hollandse saus. Men dacht oorspronkelijk kennelijk te maken te hebben met een Nederlandse saus, vermoedelijk door het gebruik van boter. De saus lijkt op een warme mayonaise, met als hoofdbestanddelen boter en eidooiers.

Normaal maak je deze saus au bain marie. Het risico op schiften is bij de normale bereidingswijze vrij groot en als je je eidooiers te snel verhit eindig je met roerei in plaats van Hollandaise. Op onze favoriete foodblog Serious Eats vonden we dit recept voor foolproof Hollandaise. We probeerden het uit en inderdaad: works like a charm!

Hollandaise saus met de staafmixer

Ingrediënten
1 eigeel (ongeveer 35 gram)
zout
1 theelepel water (ongeveer 5 gram)
1 theelepel versgeperst citroensap (ongeveer 5 gram)
110 gram boter (8 eetlepels)

Bereiding
Doe het eigeel met het water, citroensap en een snuf zout in een smalle beker waar je staafmixer net in past. Smelt de boter in een pannetje, terwijl je constant roert, tot het schuimen afneemt. Giet de gesmolten boter over in een maatbeker of kannetje waarmee je makkelijk kunt schenken.

Zet de kop van je staafmixer op de bodem van de beker en doe hem aan. Giet vervolgens de gesmolten boter heel langzaam bij je eigeel, terwijl de staafmixer constant aan staat. De boter moet gaan emulgeren met het eigeel en citroensap. Blijf gieten tot al je boter is toegevoegd. Je saus moet nu dik en romig zijn. Maak de Hollandaise op smaak met zout en eventueel een snuf cayennepeper of hot sauce.

Serveer je Hollandaise meteen, deze saus is niet geschikt om lang te bewaren of om later nog eens op te warmen. Heb je écht nog wat tijd nodig voor je je eten op kunt dienen, bewaar de saus dan maximaal 1 uur op een warme plek in een pot met deksel.

Wil je eerst zien hoe je deze saus maakt? Serious Eats heeft een mooie video.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.