Sauzen & Dressings

Homemade Frank’s RedHot sauce (hete rode pepersaus)

Hete rode pepersausDe straat waarin ik woon is de hemel op aarde voor een foodie die van exotisch eten houdt. Er zijn minimaal tien toko’s, twee Aziatische supermarkten, een Turkse supermarkt en een ge-wel-di-ge slager. Daarnaast zijn er ook nog tientallen restaurants. Het is haast een wonder dat ik ooit de straat nog uitkom en ik heb nog maar zelden het probleem dat ik een gek ingrediënt niet kan krijgen. Sommige normale ingrediënten zijn echter soms wél heel lastig. Zo moest ik onlangs opzoek naar Frank’s RedHot sauce.

Eén ding ontbreekt er namelijk aan mijn foodieheaven: een normale goede supermarkt. Op een paar minuten lopen is er een kleine Albert Heijn, duidelijk bedoeld voor de bezoeker van het centrum. Handig voor een snelle boodschap, maar ik grijp er vaak mis. Het assortiment is beperkt en vooral gericht op snel en makkelijk en vers spul is vaak uitverkocht. Dan is er nog een Aldi en een flink stuk de andere kant op is er een Dirk van de Broek waar ik één keer ben geweest en nóóit meer terug kom.

Voor de gewone boodschappen stappen wij dus doorgaans in de auto. Een luxeprobleem natuurlijk dit, want ik geniet énorm van mijn multi-culinaire omgeving. En het maakt je creatief. Voor een bepaald recept had ik Frank’s RedHot sauce nodig. Nu weet ik dat veel Albert Heijns dit gewoon verkopen, maar onze kleine Appie heeft het zeker niet. Het is een beetje onzin om voor één flesje saus helemaal in de auto te stappen, dus besloot ik op zoek te gaan naar iets vergelijkbaars bij de Aziatische supermarkt en anders maar gewoon tabasco te gebruiken.

Toen ik google raadpleegde voor de ingrediënten van deze rode pepersaus, vond ik een recept voor een homemade Frank’s RedHot sauce. Pepers zijn er in mijn exotische paradijs natuurlijk ruim voorhanden, dus in plaats van op jacht naar een ander flesje werd het zelf maken! Ik kocht hiervoor een flinke zak Spaanse pepers, want die waren in de aanbieding. Houd er rekening mee dat Spaanse pepers in scherpte kunnen variëren. De versies die in Nederland zijn gekweekt zijn doorgaans zoeter dan de versies uit Spanje, dit kan dus effect hebben op de smaak en heetheid van je saus. Met dit recept als basis kun je echter eigenlijk alle soorten pepers gebruiken die je lekker vindt. En variëren kan natuurlijk ook. Voeg bijvoorbeeld wat extra kruiden toe of meer knoflook.

Natuurlijk smaakt deze saus uiteindelijk niet precies zoals de saus in het originele flesje Frank’s RedHot sauce. De originele versie is wat zuurder. Mijn versie is zoeter, maar tegelijkertijd ook heter en heeft wat meer diepte. Deze doet het eigenlijk ook prima als een dip (mits je van pittig houdt natuurlijk), terwijl ik het origineel echt alleen maar voor ergens doorheen zou gebruiken. Geslaagd experimentje dus, wat mij betreft! :)

Hete rode pepersausHomemade Frank’s RedHot sauce

Ingrediënten:
15-20 pepers
350ml azijn
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
1 theelepel zout
1 theelepel knoflookpoeder

Bereiding:
Verwijder de steeltjes van de pepers en snijd ze eventueel in kleinere stukken als ze erg groot zijn. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een sauspannetje en breng op middelhoog vuur aan de kook. Zet dan het vuur iets lager, maar zorg ervoor dat het mengsel wel blijft koken. Laat 20-25 minuten pruttelen.

Haal de pan van het vuur, laat het een beetje afkoelen en giet het heel voorzichtig in een blender en pureer de pepers. Je kunt dit eventueel ook met een staafmixer doen, hoewel je dan wel meer pitjes over zult houden.

Schenk het mengsel weer terug in je pan en laat het nog een kwartiertje pruttelen, terwijl je regelmatig even roert. Giet het daarna over in een schone fles of pot. De saus smaakt het best als je hem nog een nachtje laat staan in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen mixen.

 

 

You Might Also Like

5 Reacties

  • Antwoord
    Simon
    1 maart 2016 at 22:43

    Proficiat met jullie mooie nieuwe blog! Al meteen een leuk recept om op de bucketlist te plaatsen! Ben benieuwd wat er verder nog zal volgen :)

    Succes maar dat komt gegarandeerd ok zo te zien!

    Groeten, Simon

  • Antwoord
    Roel
    2 september 2016 at 12:29

    Heeft u enig idee hoelang ik dit kan bewaren in de koelkast?

    • Antwoord
      Michella
      4 september 2016 at 15:04

      Exact hoe lang kan ik niet aangeven, maar gesloten sowieso echt een hele tijd en ook geopend blijft het wel een paar weken goed.

  • Antwoord
    henk
    2 juni 2017 at 19:22

    waarom verse knoflook EN knoflook poeder?? begrijp dit niet helemaal

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.