Cocktails & Drankjes

Hot Buttered Rum, onze ultieme, warme kerstcocktail

Hot Buttered RumKerstweek bij Foodaholics, de komende week gaan we je een mooie kerstmaaltijd voorzetten en als kick-off onze ultieme wintercocktail, de hot buttered rum. Want zeg nou zelf van zo’n glaasje laffe gluhwein word je toch niet echt warm op een gure kerstdag? Nee natuurlijk niet, daar heb je een cocktail voor nodig met warme, winterse specerijen en echte drank!

Hot buttered rum is al een oud drankje, de eerste publicatie waar het in voorkomt is van 1917, maar het is al veel ouder. Rond 1650 werd er in de VS veel molasse aangevoerd en daar werd rum van gestookt, dat is ook de tijd dat drankjes zoals de hot buttered rum het licht zagen. Ze werden in de winter en dan met name rond thanksgiving en kerst gedronken.

Een drankje met boter erin? Het klinkt niet heel erg lekker, maar dat is wel, de boter zorgt ervoor dat deze cocktail heel vol en romig smaakt. Ja, het is niet een cocktail waar je slank van wordt, maar het strandseizoen is nog ver weg en lijnen is voor na de feestdagen.
Ik maak meestal aan het begin van de winter een kuipje hot buttered rum mix en bewaar dat in de koelkast. Als je trek hebt in een cocktail dan is het een kwestie van water koken, wat mix en rum erbij en je bent klaar. Simpeler kan bijna niet. En bijkomend voordeel, het hele huis ruikt ook meteen heerlijk.

TIP: Als variant kun je in plaats van water ook hete appelcider gebruiken.

Hot Buttered Rum

Ingrediënten:
250 gram bruine suiker
125 gram zachte gezouten roomboter (of ongezouten met een flinke snuf zout)
0,5 theelepel kaneelpoeder
0,5 theelepel kruidnagelpoeder
0,5 theelepel nootmuskaat
0,5 theelepel kardemom
bruine rum (een goede spiced rum kan in deze cocktail ook)

lange kaneelstokjes ter garnering.

Bereiding van de hot buttered rum mix:
Doe alle ingrediënten behalve de rum in een kom en roer dit romig. Deze stap kun je ook in de keukenmachine doen of met een mixer.
Bewaar deze mix in de koelkast, het blijft maanden goed ondanks dat er boter in zit.

Bereiding van de cocktail:
Vul een beker met kokend water en laat hem opwarmen. Als de beker warm is gooi je het water er uit en doe je hem half vol met nieuw kokend water.
Doe 1 á 2 eetlepels van de hot buttered rum mix in het water en roer totdat dit goed is opgelost. Doe er 30 ml rum bij en vul verder met kokend water.

Garneer met een kaneelstokje.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.