Brood & Gebak

Hot Cross Buns, typisch Engels Goede Vrijdagbroodje

Hot Cross BunsIk had nog nooit van hot cross buns gehoord voordat ik naar the Great British Bake-Off keek. De Bake-Off het programma waar Heel Holland Bakt op is gebaseerd loopt al een aantal jaar op de BBC. Deze broodjes -die speciaal voor Goede Vrijdag gebakken worden- kwamen tijdens één van de afleveringen langs als één van de opdrachten die de bakkers kregen van Paul Hollywood.
Omdat we hier een week lang Paasrecepten plaatsen leek het me dat deze hot cross buns daar wel mooi tussen zouden passen.

Hot cross buns worden al een paar eeuwen in Engeland op Goede Vrijdag gegeten om aan te geven dat de vastentijd is afgelopen. Het kruis op de broodjes refereert aan de kruisiging, de specerijen in het brood wijzen naar de specerijen die bij het balsemen van Jezus werden gebruikt en de zoete krenten en rozijnen geven aan dat christenen weer luxe ingrediënten mogen eten.

Als basis voor het recept heb ik Paul Hollywood’s recept gebruikt. Dat recept staat in How to Bake, het bakboek van Paul.  Ik heb de Engelse versie van het boek omdat ik graag Engelse boeken in de originele taal heb. Ik heb dan ook geen last van een vertaler die misschien helemaal niet kan bakken en sommige dingen iets te letterlijk vertaalt. Dus mocht je de Nederlandse versie van het boek hebben en het komt niet helemaal overeen met wat ik opschrijf dan kan dat kloppen. Ik heb de methode hier en daar ook veranderd in wat ik makkelijker vind als ik brood bak. En ik heb de sukade vervangen door meer rozijnen omdat we hier geen van allen sukade lekker vinden.

Hot Cross Buns (12 stuks)

Ingrediënten:
500 gram tarwebloem (voor broodbakken)
10 gram zout
75 gram kristalsuiker
10 gram droge gist
40 gram zachte roomboter (ongezouten)
2 eieren (M), losgeklopt
120 gram volle melk, handwarm
100 gram water, handwarm
115 gram gele rozijnen
115 gram blauwe rozijnen
schil van 2 sinaasappels, geraspt (alleen de schil, het wit is bitter)
1 Elstar appel, in blokjes
2 theelepels kaneel

Voor de kruizen:
75 gram bloem
75 gram water

Glazuur:
75 gram abrikozenjam

Extra:
spuitzak
kwastje
taartrooster

Bereiding:
Doe melk, water, bloem, gist, suiker, zout, boter en eieren in een grote kom en meng dit met je vingers totdat het een bal begint te vormen. Stort het deeg op een bebloemde aanrecht en kneed het 10 minuten. Het natte moet er vanaf gaan en er ontstaat een zacht deeg.  (Ik doe deze stap met het deegprogramma van mijn broodbakmachine.)
Als het deeg zacht en zijdeachtig aanvoelt doe je het in een met zonnebloemolie ingevette schaal. Dek de schaal af met een theedoek of ingevet plasticfolie. Laat een uur rijzen.

Stort het deeg op een bebloemde aanrecht en druk de lucht eruit. Verdeel de rozijnen, appel, sinaasappelrasp en kaneel over het deeg en kneed het er goed doorheen.
Dek weer af en laat een uur rijzen.

Druk alle lucht weer uit het deeg en verdeel het in 12 gelijke stukken.
Bol de stukjes deeg op tot een bol en leg deze op een bakblik met bakpapier of een bakmatje.
Dek de bolletjes af met ingevet plasticfolie. Laat weer een uur rijzen.

Verwarm 20 minuten voor het einde van de rijstijd je oven voor op 220°C.
Meng de bloem en het water tot een papje en doe dit in een spuitzak met een klein spuitmondje. (Als je geen spuitzak hebt kun je ook een stevige plastic zak gebruiken waar je een puntje vanaf knipt.)

Spuit na het rijzen de kruizen op de bolletjes en bak ze in 20 minuten goudbruin.

Haal de broodjes uit de oven. Warm in een pannetje de abrikozenjam op met wat water.
Smeer de hot cross buns in met de warme abrikozenjam. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.