Restaurants

In Den Rustwat, het best bewaarde geheim van Rotterdam

Veel mensen denken bij Rotterdam alleen maar aan nieuw, modern en rauw. Van het historische centrum is tenslotte niet veel meer over. Toch zijn er nog heel wat bijzondere plekken te vinden in de stad. Zoals de vier eeuwen oude herberg In Den Rustwat. In 1597 gebouwd als buitenplaats, daarna o.a. fungerend als herberg, stamkroeg en als verversingsgebouwtje naast de tramlijn. In de jaren ’50 dreigde de prachtige oude herberg alsnog te sneuvelen bij de aanleg van de Maasboulevard. Gelukkig werd hier een stokje voor gestoken. In Den Rustwat werd wél afgebroken, maar vervolgens herbouwd naast het arboretum onder aan de Honingerdijk, onder de rook van het Excelsior stadion. Veel authentieke delen werden bewaard. Zo is de tegelvloer nog origineel en ook de oude Delfts blauwe tegeltjes aan de muur. Blikvanger van het geheel is het prachtige rieten dak.

Sinds de heropening in 1960 is In Den Rustwat één van de beste culinaire gelegenheden in Rotterdam. Maar misschien ook wel één van de onbekendste. Het best bewaarde geheim van Rotterdam, zoals ze zelf zeggen. Wij werden uitgenodigd om dat geheim te ontrafelen en In Den Rustwat (IRDW) te ontdekken. Want de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik – ondanks dat ik Rotterdam inmiddels toch aardig ken – nog nooit van deze plek gehoord had. 

Zonder verwachtingen stappen we op een frisse avond de herberg binnen. De ontvangst is hartelijk (zelfs nadat ik wat hardhandig met de voordeur om ging) en we krijgen een knus tafeltje bij een schouw met de oude tegeltjes. Op de tafels liggen linnen lakens en servetten, overal schijnt zacht geel licht. In eerste instantie voelt de inrichting heel klassiek. Als je echter iets verder kijkt dan zie je dat de herberg qua inrichting juist een slimme mix van klassiek en heel modern is.

Marcel van Zomeren zwaait de scepter in deze oude herberg. Sinds 1988 is hij verbonden aan In Den Rustwat als chef en sinds 1997 is hij ook de eigenaar. Als we net hebben plaats genomen komt hij aan ons tafeltje om kennis te maken en een rondleiding te geven. We bekijken de grote zaal, geschikt voor allerlei evenementen, en natuurlijk de blinkende keuken met grote ramen. Het is nu donker, maar al het binnenvallende daglicht maakt het volgens van Zomeren een heerlijke plek om te werken. Na de kennismaking geven we de keuken de vrije hand en laten ons de rest van de avond verrassen.

Flipperkast

Van Zomeren is klassiek Frans geschoold, maar schuwt uitstapjes naar buiten absoluut niet. Wat opvalt aan alle gerechten is dat alle smaken heel erg in balans zijn en er nergens gekke uitschieters zijn. Zelf zegt van Zomeren hierover dat hij er vooral op uit is om mensen lekker te laten eten en niet het soort chef is die mensen een flipperkast in hun mond wil bezorgen.

Na een borrelhapje en heerlijke amuses worden we verrast met een warm gerechtje van paddenstoelen in een soort jus of saus. Tenminste, daar lijkt het op. Bij de eerste hap blijkt het gerecht echter een koud gerecht en de jus blijkt een gel! Eén en al umami en ondanks dat het koud geserveerd is, blijft het warme herfstgevoel behorend bij paddenstoelen achter.

Hierna verschijnen achtereenvolgens langoustines (met Nederlandse kaviaar!), coquilles (geserveerd in de schelp), wild en een kaasplankje waarvoor we zelf de kaas mogen uitzoeken op een – uitvoerig toegelichte – kar vol prachtige kazen. Het sluitstuk van de avond is een chocoladepeertje, waarbij de warme saus die aan tafel wordt geschonken een vulling van appel prijsgeeft. Hierbij krijgen we een fris bolletje ijs van crème fraiche en we kunnen hierna niet heel veel anders meer dan tevreden om ons heen kijken.

Nog veel tevredener worden we als blijkt dat In Den Rustwat koffie van Single Estate Coffee Roasters schenkt. En ze hebben ook nog een slow coffee optie. Hoera!

Bib Gourmand

In Den Rustwat is in het bezit van een Bib Gourmand, het onderscheidingsteken van Michelin (je weet wel, van de sterren) waarmee ze aangeven dat je te maken hebt met een een eetgelegenheid die een prima gastronomische maaltijd serveert van maximaal € 37 exclusief dranken. Het gaat hier om een driegangen keuzemenu, waarbij je bij elke gang uit minstens twee gerechten kunt kiezen.

Wil je meer dan die drie gangen, dan kun je bij In Den Rustwat ook kiezen voor een vier- of vijf gangen menu, aangevuld met kaas of een extra tussengerecht. Vanzelfsprekend zijn er bijpassende wijnarrangementen en het personeel kent prachtige achtergrondverhalen bij de verschillende geschonken wijnen.

Geheim

Zeer voldaan klauteren we na uren tafelen de dijk weer op. Onder ons zien we de herberg stralen in de straatverlichting. Vanaf nu heeft dit Rotterdamse geheim een warm plekje in mijn hart. En hoewel wij héél blij zijn dat we het best bewaarde geheim van Rotterdam mochten ontrafelen, vragen we ons af of we het wel met iedereen moeten delen. Soms moet je geheimen gewoon een beetje koesteren en voor jezelf houden.

We kunnen echter toch niet anders concluderen dan dat we In Den Rustwat van harte kunnen en willen aanbevelen. Bij deze.

IDRW – Restaurant In Den Rustwat
Honingerdijk 96
3062 NX Rotterdam

Wij hebben bij op uitnodiging van het restaurant bij In Den Rustwat gegeten. Voor het schrijven van deze blog ontvangen wij geen vergoeding en alle meningen zijn van onszelf. 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.