Hoofdgerechten

Lauwwarme pesto snijbonensalade met een gepocheerd ei

pesto snijbonensaladeDeze lauwwarme pesto snijbonensalade is echt zo’n gerecht om op een zwoele zomeravond in de tuin of op je balkon op te eten. Glaasje wijn erbij en genieten maar.

Ik kreeg van Mijke (van Mijximaal en Zeg het met Koek) een maaltje snijbonen uit haar eigen groentetuin. Niet zomaar snijbonen maar Merveille de Piemonte’s oftewel het Wonder van Piemonte. Ze worden zo genoemd vanwege de mooie paarse tekening die helaas verdwijnt als je ze kookt.

pesto snijbonensaladeSnijbonen is zo’n groente die ik heel lang niet at. Mijn moeder maakte ze vroeger regelmatig en eerlijk gezegd vond ik ze toen niet te eten. Tot ik laatst bij Mijke in het het Lachende Varken at en ze me snijbonen voorzette die totaal niet op die zoete dingen van mijn moeder leken. Ik was meteen om. Mijke laat zich bij de bereiding van haar gerechten vaak inspireren door Yotam Ottolenghi en ook mijn pesto snijbonensalade komt uit die hoek. De bonen zijn kort geblancheerd en de pesto vormt een kruidige dressing. De aardappels en het gepocheerde ei zorgen ervoor dat je een complete maaltijd hebt, vullend en barstensvol smaak!

Lauwwarme pesto snijbonensalade met een gepocheerd ei (2 personen)

Ingrediënten:
1 pond snijbonen
1 pond krieltjes
2 eieren
azijn

Voor de Pesto:
2 handen basilicumblaadjes (ongeveer een half plantje)
sap van een halve citroen
1 flinke teen knoflook
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
30 gram walnoten/pecannoten
een paar goede scheuten olijfolie
zout en peper

extra:
staafmixer of keukenmachine

Bereiding:
Blancheer de snijbonen 4 minuten in een ruime pan met water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze in een vergiet of zeef af onder koud water zodat ze knapperig blijven. Zet de snijbonen apart.
Boen de krieltjes schoon en doe ze in het kookwater van de snijbonen. Kook ze in zo’n 15 minuten gaar. Een scherp mes moet er zonder enige weerstand in en weer uit gaan.
Giet de krieltjes af en hou apart.

Zet een pan water met een flinke scheut azijn op het vuur om de eieren te pocheren. Het water moet net tegen de kook aan zijn om dat te doen. Maak in de tussentijd de pesto.

Doe alle ingrediënten van de pesto op peper en zout na in de mengbeker van je staafmixer of in je keukenmachine en meng dit tot een smeuïge massa. Breng op smaak met zout en peper.

Als het water voor de eieren tegen de kook aan is breek je een ei in een klein schaaltje of kopje. Roer even rustig in de pan om een klein draaikolkje te creëren en laat zachtjes het ei in het midden glijden. Schep na 3 minuten het ei uit het water en leg het op een bordje. Herhaal dit voor het andere ei.

Snij de snijbonen in twee tot drie stukken afhankelijk van de lengte, snij de aardappels doormidden en doe ze samen in een grote kom. Schenk de pesto eroverheen en meng alles voorzichtig door elkaar.
Verdeel de pesto snijbonensalade over twee borden en garneer met een gepocheerd ei.

You Might Also Like

1 Reactie

  • Antwoord
    Karen
    19 augustus 2016 at 12:40

    Dat gepocheerde eitje alleen al.. Yum!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.