Lokale zoethoudertjes

Lokale zoethoudertjes: Nijmeegs Marikenbrood

Nijmeegs MarikenbroodWat is er nou eigenlijk leuker dan in een andere stad bij vrienden op bezoek te zijn en verrast te worden met hun lokale lekkernij? In dit geval een Nijmeegs Marikenbrood van bakkerij Looijenga.
We hadden er nog nooit van gehoord. Laat staan van geproefd en dachten eerst, dat het een beetje leek op een Haagse Kakker. Maar het Marikenbrood is totaal anders. Wat het wel is lees je in deze editie van onze lokale zoethoudertjes.

Het Nijmeegs Marikenbrood – een jonge klassieker

Dit brood is omstreeks 1980 bedacht door bakker Ben Klaassen. Hij vernoemde het brood naar Mariken van Nieumeghen. Zij is de hoofdfiguur in een bekend middeleeuws mirakelspel dat zich afspeelde op de grote markt van Nijmegen. Mariken was een beetje een ondeugende meid die later tot inkeer kwam en het klooster in ging. Of ze daar soortgelijk brood bakte weet ik niet, maar als dat wel zo was dan had ze een goede smaak.

Ons brood kwam zoals gezegd bij bakkerij Looijenga vandaan en bevat luxe krentenbrooddeeg, amandelspijs, banketbakkerspudding, mandarijnen en kaneelsuiker en is bestrooid met poedersuiker. Door al deze lekkere ingrediënten ontstaat er een zalig, licht, smeuïg brood en in tegenstelling tot de Haagse Kakker hoef je hier echt geen boter op te smeren.

Bakkerij Looijenga

Nog even over bakkerij Looijenga. Zij zijn niet de enige bakkerij waar je het Nijmeegs Marikenbrood kunt kopen, wel de oudste uit 1830). Maar er zijn andere zaken waar dit overheerlijke brood ook verkrijgbaar is. Dit alles om het verhaal van Mariken van Nieumeghen eer aan te doen. Mocht je het brood niet kennen en je bent een dagje in het mooie centrum van Nijmegen vergeet dan vooral niet om een bakkerij binnen te stappen en er een te kopen. Je krijgt er echt geen spijt van.

Banketbakkerij-Chocolaterie Looijenga
Berg en Dalseweg 90
6522 BP Nijmegen


Ken je dit Nijmeegs Marikenbrood? Heb je een tip voor een bijzondere lokale bakker of bakkersspecialiteit bij jou in de buurt?  Laat het ons weten in een reactie hieronder. Of vertel het ons op Instagram of Facebook.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.