Lokale zoethoudertjes

Luykens speculaas van bakkerij Jorink in Raalte

Luykens speculaasDeze Luykens speculaas is het eerste artikel in een nieuwe rubriek op Foodaholics, Lokale zoethoudertjes. We kennen allemaal de speculaasjes, speculaasbrokken en gevulde speculaas natuurlijk. Maar in Raalte zit bakkerij Jorink en die maakt een ander soort speculaas. Waarom deze speculaas anders is lees je in dit artikel.

Lokale zoethoudertjes

Vroeger vond je rondom je huis een aantal warme bakkers die zelf hun brood bakte en gebakjes maakte. Met de komst van de supermarkten is een groot deel van die bakkers uit het straatbeeld verdwenen. Gelukkig zijn er nog steeds bakkers die nog wel zelf brood bakken of hun gebak maken. En een deel daarvan maakt regionale specialiteiten of heeft iets naar het hoogste niveau getild.

Om die bakkkers en hun producten te vieren hebben we deze nieuwe rubriek, Lokale zoethoudertjes bedacht. Hier kunnen we die mooie ambachtelijke producten en de mensen die ze maken in het zonnetje zetten. En het eerste product in deze reeks is de Luykens speculaas van bakkerij Jorink in Raalte.

Waarom Raalte?

Foodaholics zit toch voornamelijk in Den Haag en Rotterdam, hoe kom je dan in Raalte terecht voor je eerste item? Dat komt omdat barbecuevrienden van ons uit Raalte komen en we jaren geleden van hun zo’n Luykens speculaas in de handen geduwd kregen bij een barbecue ‘meating’. Die was zo lekker dat we er naar uit keken als Kees en Astrid weer ergens waren in de hoop om een stukje te scoren. Vorig jaar en ook dit jaar werd ik gevraagd om te komen jureren bij de Sallands BBQ Challenge en laat die nou voor bakkerij Jorink gehouden worden. Dat is dus de reden dat we beginnen met een zoethoudertje dat niet bij ons uit de buurt komt.

De geschiedenis

In Raalte staat een grote basiliek, de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing. De bouw hiervan startte in 1891, voor dit project waar veel handwerk aan te pas kwam was een groot aantal ambachtslieden nodig. Een deel daarvan kwam uit Luik en de bakker op de hoek voorzag de bouwvakkers van broodjes en lekkernijen. Eén van de Luikse bouwvakkers gaf de bakker een recept en vroeg of hij dit eens kon maken. Dat recept kwam later in handen van Hein ‘Luyken Hein’ Oude Nijhuis. Arie, Hein’s opvolger stopte in 1977 met de bakkerij en verkocht het recept aan de familie Jorink die nog steeds deze bijzondere speculaas maakt.

Waarom is Luykens speculaas anders?

Wat deze speculaas anders maakt dan de andere is vooral de structuur. Op de verpakking staat dat je hem het beste kunt breken in plaats van snijden en als je dat doet merk je meteen het verschil met andere speculaas. De buitenkant is bros en de binnenkant is zacht, een beetje chewy zelfs. Qua smaak is deze speculaas ook wat zachter, maar het is nog steeds onmiskenbaar speculaas. De eerste keer dat je het proeft is het zo anders dan je gewend bent, maar als die verbazing weg is wil je eigenlijk alleen maar meer van deze speculaas.

Door de structuur is deze speculaas minder lang houdbaar dan zeg speculaasbrokken, maar je kunt ze invriezen om ze goed te houden. Dus mocht je in Raalte zijn kun je er met een gerust hart een  paar meenemen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze lokale specialiteit en wil je er niet speciaal voor naar Raalte toe dan kun je ze ook in de webshop van Bakkerij Jorink bestellen. Want ze zijn inmiddels zo populair buiten Raalte dat bakkerij Jorink er een webshop voor heeft gebouwd.

Maar leuker is het natuurlijk om de bakkerij zelf te bezoeken, je kunt dan zelfs aan de buitenkant door de glazen wand kijken hoe de de Luykens speculaas en alle andere brood en banket wordt gemaakt.

Je vindt Echte Bakker Jorink aan de Varkensmarkt 1 in Raalte.


Ken je deze speculaas? Heb je een tip voor een bijzondere lokale bakker of bakkersspecialiteit bij jou in de buurt?  Laat het ons weten in een reactie hieronder. Of vertel het ons op Instagram of Facebook.

 

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.