Cocktails & Drankjes

Mai Tai, rum speelt de hoofdrol in deze verfrissende cocktail

Mai TaiIn de wereld van de cocktails bestaat een hele subcultuur die is gewijd aan cocktails op basis van rum en vruchtensappen. Deze tiki-cultuur lijkt uit Polonesië te komen maar is na de tweede wereld oorlog ontstaan in Californië. Soldaten die terugkwamen uit de Stille Oceaan misten de sfeer van de eilanden en begonnen de eerste tiki-bars. De Mai Tai is één van de klassieke tiki-cocktails en werd bedacht door Trader Vic in 1944. Volgens Vic had hij vrienden op bezoek uit Tahiti en wilde hij een nieuw drankje voor ze maken met alleen de beste ingrediënten. Hij combineerde Jamaicaanse rum, vers limoen sap, orange curacao, suikersiroop en orgeat. Toen zijn vrienden dit drankje proefde riepen ze ‘Mai tai roa ae!’, wat zoiets als ‘De Beste’ betekent in het Tahitiaans.

De Mai Tai kom je in heel veel vormen tegen, er wordt vaak een eigen draai aan gegeven en dat komt hem eigenlijk nooit ten goede. Maar al te vaak gaat er ananassap of grenadine in. Die dingen horen niet in een Mai Tai thuis. De Mai Tai in zijn puurste vorm is een perfect uitgebalanceerde cocktail waarbij de rum de hoofdrol speelt. Het is dan ook erg leuk om met verschillende soorten rum te experimenteren om te kijken hoe dat uitpakt.  Zelf vind ik El Dorado 15 Years en Angostura 1919 een erg lekkere combinatie, maar Appleton V/X en Angostura 1919 doet het hier toch ook wel goed.

Orgeat is een ingrediënt waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Het is een siroop op basis van amandel. Je kunt het bij je slijter bestellen. Je vind het ook in Surinaamse winkels.  De suikersiroop maak je makkelijk zelf door gelijke delen water en suiker kort aan de kook te brengen. Je kunt het dan in een flesje of potje in de koelkast wekenlang bewaren.

Mai Tai

Ingrediënten:
3 cl vers limoensap (ongeveer 1 limoen)
1½ cl orange curacao (ik gebruik De Kuyper Dry Orange)
¾ cl orgeat (Monin)
¾ cl suikersiroop
3 cl donkere Jamaicaanse rum
3 cl donkere Martinique rum

Shake alles goed met veel crushed ijs. Schenk het, ongezeefd, in een tumbler, doe één van de uitgeperste limoen helften er bij. Vul eventueel aan met meer crushed ijs en garneer met een mint takje.
Volgens de verhalen vormen de limoenschil en het takje munt een eilandje met een palmboom in je glas.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.