Nagerechten

Mandarijnenparfait, ons kerstdessert

MandarijnenparfaitIn het boekje ‘Lekker ite bûten, mear as 15 resepten’ van Reitse Spanninga staat onder andere een recept voor sinaasappelparfait en de bijpassende foto ziet er zo smakelijk uit, dat ik gelijk zin kreeg om deze parfait te maken als afsluiting van onze Kerstmaaltijd. Alleen heb ik er een mandarijnenparfait van gemaakt omdat we mandarijnenlikeur in huis hebben en geen Grand Marnier zoals Spanninga gebruikt en omdat er in deze tijd van het jaar een overvloed is aan lekkere mandarijnen.


Reitse Spanninga kennen wij persoonlijk omdat we al heel wat jaren naar zijn restaurant in Joure gaan waar hij als een ware entertainer de mensen de kunst van het barbecueën bijbrengt, maar dat niet alleen. Hij laat je ook zien hoe je borden moet opmaken zodat bijvoorbeeld voor Kerst je jouw gasten als een ware chef kunt verrasssen met mooie gerechten en een mooie opmaak. Hij is een gezellige gastheer en samen met zijn staf zorgt hij in zijn fraaie restaurant ’t Plein voor heerlijke maaltijden. En hij is de auteur van o.a. Lekker ite mei Reitse’ en ‘Lekker ite 4 seizoenen lang’.

Mandarijnenparfait

Ingrediënten:
4 eieren
2 eidooiers
150 gram suiker
500 ml slagroom
1,5 borrelglaasje mandarijnenlikeur
6 (pers)mandarijnen

Bereiding:
Schil of pel de mandarijnen tot op het vruchtvlees en snijd de partjes met een scherp mes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en vul aan tot 1 dl sap.
Bewaar de mandarijnpartjes in een schaaltje afgedekt met folie voor de afwerking.
Klop de room tot yoghurtdikte.
Doe de eieren met de suiker en het mandarijnsap in een vetvrije* schaal en klop au bain marie tot een stevig schuim. Laat het afkoelen en meng het dan met de room en de likeur.
Bedek een cakevorm met plastic folie en giet de schuimige massa er in. Een andere optie is om de parfait gelijk in glazen te schenken.
Zet in de vriezer voor minimaal 5 uur, stort daarna de parfait en snij er plakken van. Werk af met de partjes van de mandarijnen.
Als de parfait moeilijk uit de vorm komt zet deze dan heel kort in een laagje warm water of als je een brander voor crème brûlée hebt zet die dan even op de vorm.

*je maakt een schaal vetvrij door 3 eetlepels zout in de schaal te doen. Halveer een citroen, knijp uit in de kom en schuur met een halve citroen de gehele kom. Doe dat ook met garde van de mixer. Spoel de kom met heet water goed schoon, laat uitlekken op een theedoek. Niet afdrogen want dan wordt de schaal weer vet.

You Might Also Like

No Comments

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.