Mijn eerste berichtje op Foodaholics! En omdat een goed begin het halve werk is, begin ik met één van mijn all-time favorites: mangochutney.
Chutney is een smaakmaker uit de Indiase/Pakistaanse keuken. De oorsprong van het woord chutney ligt in het Hindi-woord: चटनी, uitgesproken als caṭnī. Een chutney heeft als basis in stukjes gesneden groenten of fruit, aangevuld met kruiden/specerijen en meestal suiker en azijn. De meest bekende varianten van chutney zijn die van ui en mango, maar je kunt bijvoorbeeld ook chutneys maken van tomaat, aardbeien, peer, vijgen of pompoen.
In oorspronkelijke recepten zul je de suiker en azijn overigens niet tegenkomen, in India worden chutneys gemaakt om direct op te eten en zijn conserveermiddelen (want dat zijn het) niet nodig.
Goed, mangochutney dus! Je kunt mij zo ongeveer wakker maken voor alles met mango, dus het is niet zo gek dat er aardig wat potten mangochutney in mijn huishouden verbruikt worden. Heerlijk als bijgerecht bij een Indiase maaltijd, als smaakmaker bij kip of ander vlees, op een gewone Hollandse boterham met kaas of als dip bij een borrelhapje of kaasplankje. Vaak koop ik gewoon een potje in de supermarkt, maar eigenlijk heb ik daar elke keer weer spijt van. Zelfgemaakt is zoveel lekkerder! En helemaal niet moeilijk.
Mangochutney
Dit recept is voor 1 flinke mango. Je kunt echter makkelijk veel meer maken, de chutney is in een gesloten, schone en steriele pot enige maanden houdbaar.
Ingrediënten:
1 mango
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode peper
sap van een halve citroen
2 centimeter gember
1 kruidnagel
mespunt cayennepeper
75 á 100 gram suiker, afhankelijk van hoe zoet je mango is
100 ml witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
Optioneel: komijn, koriander, kaneelstokje
Bereiding:
Schil de mango en snijd hem in blokjes. Maak niet alle blokjes even groot, het is lekkerder als er straks wat grotere stukken mango in je chutney zitten. Pel en snipper de ui. Schil de gember en hak de gember fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de peper en snijd in kleine stukjes.
Verhit de olie in een pan en fruit de mango, ui en knoflook. Voeg de gember en peper toe aan dit mengsel en laat het ongeveer een half uur op laag vuur koken.
Voeg de kruidnagel en suiker toe en laat ongeveer 10 minuten meekoken. Je kunt ook een kaneelstokje mee laten koken als je dit lekker vindt.
Breng de chutney op smaak met het citroensap, de azijn en de cayennepeper (en optioneel wat komijn en/of koriander). De chutney moet niet te zoet zijn (het moet geen jam worden!), maar ook niet zo zuur dat de smaak van de mango niet meer terug te vinden is.
Laat de chutney hierna nog een minuut of tien inkoken tot jamdikte. Schenk de chutney in een schone pot en laat hem afkoelen. Bewaar de pot daarna in de koelkast.
No Comments