Cocktails & Drankjes

Matcha bubble tea, een verfrissend Aziatisch drankje

Matcha bubble teaJe hebt matcha bubble tea vast wel eens gezien op een foto van een of andere celebrity. Bubble tea is in de Verenigde Staten al tijden een hit en is een aantal jaar geleden ook naar Nederland overgewaaid. In grote steden zijn zelfs speciale bubble tea bars! Oorspronkelijk is het drankje afkomstig uit Taiwan. Soms kom je het ook tegen onder namen als pearl milk tea, boba milk tea of gewoon boba. Altijd al nieuwsgierig geweest naar bubble tea, maar geen verkooppunt in de buurt? Of ben je er juist zo gek op dat je het op elk moment van de dag wilt kunnen drinken? Maak het dan gewoon zelf!

Er zijn enorm veel verschillende soorten bubble tea op de markt. Met fruit, met siroop, met ijs en in allerlei kleuren en geuren. Eén van de meest populaire versies is toch wel die met matcha (groene thee). Bubble tea ontleent zijn naam enerzijds aan de belletjes in het schuim die ontstaan door het mixen/shaken en anderzijds aan de bubbelige bolletjes tapioca die onderin je glas zitten. Tapioca smaakt nergens naar en de structuur van de bolletjes doet een beetje denken aan gummibeertjes. Om de bolletjes op te kunnen zuigen, drink je bubble tea met een heel dik rietje.

Tapiocabolletjes kun je kopen bij de toko of Aziatische supermarkt. Je hebt ze in allerlei kleuren, maar in bubble tea worden meestal gewoon zwarte/donkerbruine gebruikt. Deze zijn trouwens lichtbruin als ze nog niet gekookt zijn. Het koken van de tapiocabolletjes neemt wat tijd in beslag. Ik merkte dat de recepten soms wat optimistisch zijn en raad je daarom aan om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en je bolletjes eventueel nog wat langer door te koken als ze van binnen nog poederig blijken te zijn.

Je kunt gekookte tapiocabolletjes niet bewaren, ze worden dan weer hard. Wel kun je ze invriezen en opnieuw opwarmen: vijf minuten in kokend water, afspoelen met koud water en afgieten.

Matcha bubble tea

Ingrediënten:
voor 1 glas
½ theelepel matchapoeder
150 ml sterke groene thee
2 eetlepels gekookte tapiocabolletjes
100ml volle melk
1-2 eetlepels zoete gecondenseerde melk
ijsblokjes

Bereiding:
Meng de matchapoeder door de groene thee en zet in de koelkast om af te koelen. Meng de afgekoelde thee met de melk en voeg naar smaak 1 of 2 eetlepels gecondenseerde melk toe. Roer goed door met een garde. Wil je voor meer schuim gaan, meng het dan in een cocktailshaker of blender.

Leg de tapiocabolletjes op de bodem van een groot glas en schenk het theemengsel erbij. Maak af met ijsblokjes en serveer met een dik rietje.

Let op! Afhankelijk van de kwaliteit van je matcha zal je bubble tea meer of minder groen zijn. Als je je drankje niet groen genoeg vindt, schep dan niet zomaar extra matcha erbij. Teveel matcha zal ervoor zorgen dat je drankje een beetje vissig zal smaken. Wil je echt heel graag een knalgroene matcha bubble tea serveren, voeg dan een druppeltje groene voedselkleurstof toe.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Karen
    17 mei 2017 at 08:54

    Dit recept ga ik opslaan. Alleen al om de kleur, wil ik het proberen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.